Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Kierroksia kimppakyydistä

"Säälittävää, sanon minä!"
Taustatietoja: Keskustelu on käyty Facebookin kimppakyyti-ryhmässä. Kierroksia kimppakyydistä

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 118 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Tulos: +546 (576 ääntä)
      Itsekin syön tomaatteja suoraan Espanjasta.

      Lainaa

    2. Tulos: +968 (1000 ääntä)
      Mitä helvettiä Mathias? :D Eipä mun vanhemmat oo kyllä omana aikanaan mitään vaihto-oppilaita olleet, eikä isäni aikaan(pieni kyläkoulu) opetettu koulussa englantia kuulemma ollenkaan. Opiskeli vasta itse 45vuotiaana. Äitini luulee että Fox tarkoittaa kissaa. Itsekin 22vuotias, enkä tosiaan ole missään vaihdossa ollut enkä menossakaan minkään asian kautta? Juu, kaikki osaa automaattisesti englantia suomessa ;) Vaikka kuinka oltaisiin tilastoissa kärjessä...

      Lainaa

    3. Tulos: +216 (362 ääntä)
      "voimme osallistua bensakustannuksiin tai kahvituttaa kultaista kuskia". Bensat Helsingistä Raaheen tosiaan korvataan yhdella kahvikupposella :D nojoo mut Mathias kyseenalaistaa nyt hieman liikaa

      Lainaa

    4. Tulos: +473 (527 ääntä)
      Jospa Mathias opettelisi ensin suomen kielen oikeinkirjoituksen...?

      Lainaa

    5. Tulos: -86 (126 ääntä)
      Mikäli Jenniin on uskomista, niin ihmisen kuona-aineilla voi olla kivaa... Mielenkiintoista.

      Lainaa

    6. Mr. Ällö 11.8.2012 4:06
      Tulos: +176 (264 ääntä)
      Massive: Mikäli Jenniin on uskomista, niin ihmisen kuona-aineilla voi olla kivaa… Mielenkiintoista.
      Mikäs siinä nyt on niin erikoista? Enkö minä juuri sinulle tuolla toisen jutun kommenteissa sanonut, että Googleta “2 Girls 1 Cup”. Mene nyt siitä, niin kaikkiin kysymyksiisi kuona-aineista vastataan. Nam nam.

      Lainaa

    7. Tulos: +304 (324 ääntä)
      Eipä näytä Mathiakselta taittuvan edes suomi:D

      Lainaa

    8. Tulos: +403 (423 ääntä)
      Riskialtis koko kimppakyyti sivusto...siellä kun voi kuskiksi tai kyydittäväksi ilmaantua joku Mathiaksen tapainen urpo.

      Lainaa

    9. Tulos: +212 (226 ääntä)
      Mathias ei tainnut tajuta koko pointtia, kun jäi levy päälle. Aina sanotaan "tulevat Suomen toivot". Tässä tapauksessa voisi sanoa, että nykyinen Suomen toivo...

      Lainaa

    10. Tulos: -122 (152 ääntä)
      voivoi tyttö haluu kyytiä

      Lainaa

    11. Tulos: +657 (679 ääntä)
      Mathias on vaan kateellinen, koska hänellä itsellään ei ole englantilaista poikaystävää.

      Lainaa

    12. Tulos: +425 (449 ääntä)
      Annalle pisteet kun ei lähtenyt mukaan moiseen provopelleilyyn. Mathiasta taasen tekisi mieli lyödä.

      Lainaa

    13. Tulos: +106 (204 ääntä)
      Eiköhän se englanti suju keskimäärin kaikilta muilta pohjoismaisilta paremmin kuin suomalaisilta, parhaiten ruotsalaisilta :D Ruotsi, norja, tanska, islanti ja fääri kun kuuluvat kaikki germaanisiin kieliin, kuten myös englanti, joten näissä kielissä on paljon enemmän yhtäläisyyksiä keskenään kuin meidän pienen säälittävän itämerensuomalaisen kielen kanssa, mikä on täysin luonnollista. Ruotsalaisille englannin kielen lausuminenkin on luonnostaan luontevampaa, kuin suomalaisille. Ja mikä ihme tuo "Suomessa opetetaan englantia kolmannelta luokalta lähtien" -veto on? :D Opetetaan joo, jos A1-kieleksi valitsee englannin, mutta yhtä hyvin se voi olla myös vaikkapa saksa tai ranskakin. Suomessa ei ole mikään pakko opiskella englantia, vaikka suurin osa sen kielen jossain vaiheessa valitseekin. Näin siis peruskoulussa, joka valtasi Suomen hiljalleen 70-luvulla, kansakoulun aikakaudellahan ei koulussa opetettu vieraita kieliä, siksi moni ennen 60-lukua syntynyt osaa niin surkeasti mm. englantia...

      Lainaa

    14. Tulos: +482 (490 ääntä)
      Eiköhän Anna tässä tarkoita "kielikysymyksellä" sitä, että kuskilla olisi vaikeuksia ymmärtää huonoilla englannintaidoillaan kyytiläistä ja tämä tekisi matkasta jokseenkin epämieluisan. Eikä todellakaan mitään kieltenopetusta.

      Lainaa

    15. Tulos: +393 (407 ääntä)
      Tuli lähinnä mieleen että englantilaisuus mainittiin koska joillakin saattaa sitten tulla yllätyksenä kun autoon istuukin englantia puhuva ja jos kuski ei osaa, syntyy kiusallisia tilanteita, ja kuski VARMASTI ajattelisi että tästä olisi voinut etukäteen ilmoittaa... Ja syy miksi Mathias heti tuohon englantilaisuuteen tarttui on varmasti hänen oma huono itsetuntonsa tai muu vastaava, koska muuten olisi vain ohittanut tilanteen olankohautuksella. Ja se että alkaa vielä kunnolla haastamaan riitaa vain korostaa hänen omaa sivistymättömyyttään.

      Lainaa

    16. Tulos: -516 (574 ääntä)
      anna=perussuomilortto, olen kultturelli koska omaan englantilaisen poikaystävän, suomalaiset miehet ovat niin juntteja ja passé.

      Lainaa

    17. Tulos: +325 (335 ääntä)
      Öö mistä toi Mathias keksi ton enkunopetuksen? Eihän toi Anna missään vaiheessa vihjaisekaan, että matkalla olisi tarkoitus opettaa kuskille englantia..

      Lainaa

    18. Tulos: +305 (313 ääntä)
      Peruskatkera naisseuraton äijä purkaa turhautumistaan sopivaan kohteeseen. Tykkäisin Annan ensimmäisestä kommentista, jos voisin.

      Lainaa

    19. Tulos: -97 (121 ääntä)
      Lol menis vaa junalla -.-''

      Lainaa

    20. Lapajäähänjanimilehteen 11.8.2012 10:35
      Tulos: +78 (104 ääntä)
      Aina jaksetaan valittaa, kun jonkun ulkomaalainen tausta mainitaan. Tasa-arvon nimissä siis jätettäköön mainitsematta ulkomaalaisuus niin uutisoinneissa kuin kimppakyytipalstoillakin.

      Lainaa

    21. Tulos: +25 (35 ääntä)
      Taitavat tyytyä linja-autoon.

      Lainaa

    22. Tulos: +166 (170 ääntä)
      Nyt on tällä herralla kyllä jotain patoutumia.. siis mitä helvettiä? :D Eikös se ole ihan mainitsemisen arvoinen asia jos on vieraskielinen mukana että osaa varautua?

      Lainaa

    23. Tulos: -104 (152 ääntä)
      Huuhaa: Englanti on kyllä mielestäni pakollinen kieli, A1, ja alkaa kolmannella luokalla. Saksa ja Ranska sitte taas valinnaisia, oliko se sitte B1. Itse opiskelin meinaan Ranskaa ja Englantia samaan aikaan vuoden verran ala-asteella, kunnes älykkäänä lopetin Ranskan.-.- Ja olisin kyllä Englanninki lopettanu, onneks sitä mahdollisuutta ei annettu.:D

      Lainaa

    24. Pellejööre 11.8.2012 11:40
      Tulos: +290 (296 ääntä)
      Mathias on idiootti ja väärässä. Toin englanninkielisen ystäväni Suomeen(anteeksi hirveästi että mainitsin), ja sain huomata että monet ystäväni istuivat aivan tuppisuina ja vaikeina, koska eivät ymmärtäneet, vaikka meille on opetettu sitä enkkua ala-asteelta lähtien. Myöskään työpaikallani kukaan ei osaa kunnolla englantia, ja siellä on iso kirjo erilaisia suomalaisia ihmisiä, joten uskallan hieman yleistää.. Ja se, että joku hankkii poikaystävän toisesta maasta, automaattisesti tarkoittaa suomalaisille miehille näemmä sitä, että he eivät KELPAA ja että naiset yrittävät todistella jotain ulkomaalaisella miehellään. Jotkut rakastuvat ulkomaalaiseen, toiset näihin katkeriin suomalaisiin. Tuskin eräs kaverini olisi mennyt naimisiin brasilialaisen kanssa vain näyttääkseen muille kuinka helvetin kultturelli hän on.

      Lainaa

    25. Tulos: +86 (102 ääntä)
      Diipadaapa: Huuhaa: Englanti on kyllä mielestäni pakollinen kieli, A1, ja alkaa kolmannella luokalla. Saksa ja Ranska sitte taas valinnaisia, oliko se sitte B1. Itse opiskelin meinaan Ranskaa ja Englantia samaan aikaan vuoden verran ala-asteella, kunnes älykkäänä lopetin Ranskan.-.- Ja olisin kyllä Englanninki lopettanu, onneks sitä mahdollisuutta ei annettu.:D
      Ehkä tilanne on muuttunut siitä kun olin itse peruskoulussa, mutta itse valitsin kolmannella pakolliseksi A1-kieleksi ruotsin. Englanti tuli mukaan kuvioihin seiskalla B1-kielenä. Aika omituista muuten Mathiakselta olettaa että englannin opetus kouluissa tarkoittaa automaattisesti että kaikki sitä myös osaa. Sen kielen oppiminenhan ei liity mitenkään esimerkiksi motivaatioon ja kykyyn oppia vieraita kieliä.

      Lainaa

    26. Tulos: -1 (39 ääntä)
      Diipadaapa: Huuhaa: Englanti on kyllä mielestäni pakollinen kieli, A1, ja alkaa kolmannella luokalla. Saksa ja Ranska sitte taas valinnaisia, oliko se sitte B1. Itse opiskelin meinaan Ranskaa ja Englantia samaan aikaan vuoden verran ala-asteella, kunnes älykkäänä lopetin Ranskan.-.- Ja olisin kyllä Englanninki lopettanu, onneks sitä mahdollisuutta ei annettu.:D
      Se menee kyllä sillein, että valitset kolmannelle luokalle alkavan A1 kielen joka voi olla englanti,saksa,ranska tms.. ja neljännellä yleensä alkaa A2 kieli joka on yleensä englanti tai pitkä ruotsi! Yläkoulusta sitten B1 ruotsi niille jotka eivät ruotsia alakoulussa aloittaneet. 8lk voi valita B2 kielen ja lukiossa aloittaa jälleen B3 :)

      Lainaa

    27. Tulos: +89 (97 ääntä)
      helic: Mathias ei tainnut tajuta koko pointtia, kun jäi levy päälle. Aina sanotaan “tulevat Suomen toivot”. Tässä tapauksessa voisi sanoa, että nykyinen Suomen toivo…
      Vaikka se olisi tajunnutkin pointin, niin se veti jutun sen verran överiksi, ettei tuosta tilanteesta enää ollut mahdollista vetääntyä ja kertoa olevansa väärässä. Ainakaan siis kun kyseessä näyttää olevan tällainen perisuomalainen aito ja karski mies, joka ei ole koskaan väärässä ja joka etsii elämänsä ympäriltä epäkohtia ja huutelee kuinka asiat on niin huonosti ja ai ai että tuokin muija vaan prameilee ulkomaalaisella tyttöystävällään. Uskon, ettei miekkosella ole ollut naisonnea, kun noin kimpaantui tuosta yksityiskohdasta. Taitaa hieman harmittaa, kun ei hänenkaltaisensa fiinit peräkammarin pojat kelpaa nykyajan tytöille, vaan on mahdollista seurustella parempilaatuisenkin herrasmiehen kanssa.

      Lainaa

    28. Tulos: +182 (190 ääntä)
      Mathiaksella taitaa olla vähän huono itsetunto, ja taitaa hänessä piillä pieni rasistikin. "saakeli ulkomailta tulee äijjät viemään meidän naiset mutin mutin" ja samassa hetkessä hihkuu Iltalehden kommenttilootassa silikoni-Cocon kuville että "ottakaas tästä suomiämmät mallia!" So obvious

      Lainaa

    29. Tulos: -15 (79 ääntä)
      Mathias - Kusipää homo

      Lainaa

    30. Tulos: +107 (113 ääntä)
      Mathias vaikuttaa kyllä tosi ärsyttävältä tyypiltä.

      Lainaa

    31. Yli öpistö hörhö 11.8.2012 12:05
      Tulos: +108 (114 ääntä)
      Mathias ilmeisesti edustaa kaikkia suomalaisia. Ärsyttää tollaset tyypit. Ilmeisesti yli 30v eikä vieläkään ole oppinut että maailma ei pyöri hänen ympärillään.

      Lainaa

    32. Tulos: +99 (109 ääntä)
      Raaheeseen? -.- Raaheen...

      Lainaa

    33. Tulos: +50 (68 ääntä)
      Diipadaapa: Huuhaa: Englanti on kyllä mielestäni pakollinen kieli, A1, ja alkaa kolmannella luokalla. Saksa ja Ranska sitte taas valinnaisia, oliko se sitte B1. Itse opiskelin meinaan Ranskaa ja Englantia samaan aikaan vuoden verran ala-asteella, kunnes älykkäänä lopetin Ranskan.-.- Ja olisin kyllä Englanninki lopettanu, onneks sitä mahdollisuutta ei annettu.:D
      Ei ole pakollinen Suomessa. Oppilaan täytyy valita yksi vieras kieli + toinen kotimainen kieli (suomenkielisillä ruotsi ja ruotsinkielisillä suomi). Jos oppilas valitsee A1-kieleksi vaikkapa saksan, niin ei mikään pakota enää opiskelemaan englantia. Englannin voi kyllä myöhemmin valita, jos haluaa, mutta pakko ei ole. Voit päästä peruskoulusta ja valmistua ylioppilaaksi käymättä yhdelläkään englannintunnilla. Se, mitä kieliä oppilas sitten käytännössä pystyy valitsemaan, riippuu koulusta. Joka koulussahan ei joka kieltä opeteta, monissa A1-kielenä tarjotaan pelkästään englantia. Se on varmasti osasyynä siihen, että 90,2% valitsee ensimmäiseksi kieleksi englannin. Tilastoissa kakkosena tulee suomi (5,2%), koska ruotsinkielisissä kouluissa toisen kotimaisen kielen opinnot ovat tarjolla vain A1-kielenä, eikä B1-kielenä, kuten suurimmassa osassa suomenkielisiä kouluja.

      Lainaa

    34. Tulos: +44 (50 ääntä)
      Wou, opinpas uutta taas, kiitoksia korjauksista. Taas oon asteen verran viisaampi.:D Aina eläny siinä uskossa, että englanti oli pakollinen.

      Lainaa

    35. Peruskoululainen 11.8.2012 13:11
      Tulos: -26 (72 ääntä)
      Huuhaa: Eiköhän se englanti suju keskimäärin kaikilta muilta pohjoismaisilta paremmin kuin suomalaisilta, parhaiten ruotsalaisilta Ruotsi, norja, tanska, islanti ja fääri kun kuuluvat kaikki germaanisiin kieliin, kuten myös englanti, joten näissä kielissä on paljon enemmän yhtäläisyyksiä keskenään kuin meidän pienen säälittävän itämerensuomalaisen kielen kanssa, mikä on täysin luonnollista. Ruotsalaisille englannin kielen lausuminenkin on luonnostaan luontevampaa, kuin suomalaisille. Ja mikä ihme tuo “Suomessa opetetaan englantia kolmannelta luokalta lähtien” -veto on? Opetetaan joo, jos A1-kieleksi valitsee englannin, mutta yhtä hyvin se voi olla myös vaikkapa saksa tai ranskakin. Suomessa ei ole mikään pakko opiskella englantia, vaikka suurin osa sen kielen jossain vaiheessa valitseekin. Näin siis peruskoulussa, joka valtasi Suomen hiljalleen 70-luvulla, kansakoulun aikakaudellahan ei koulussa opetettu vieraita kieliä, siksi moni ennen 60-lukua syntynyt osaa niin surkeasti mm. englantia…
      Siis anteeksi kuinka? Sanoitko just, ettei Suomen peruskouluissa ole mikään pakko opiskella englantia? Mulle kun tätä ei ole kerrottu koko kahdeksan vuoden aikana, mitä olen peruskoulua käynyt. Ihan ykkösluokalta asti on ollut englannintunteja, mutta ei multa ainakaan ole koskaan, MISSÄÄN elämän vaiheessa kysytty, että HALUAISITKO opetella tätä enkkua, kun meillä siihen on mahdollisuus? Ehei, ei meillä ollut ala-asteella (alakoulussa) mahdollisuutta opiskella edes ruotsia! Ei sillä, että valittaisin kyseisen kielen (englannin) opiskelusta, itseasiassa sattuu kuulumaan lempiaineisiini, mutta ei mulla, eikä n. 1000 muullakaan nykypäivän tämän paikkakunnan koululaisella ole koskaan ollut mahdollisuutta valita A1-kieleksi mitään muuta, kuin englantia.

      Lainaa

    36. Tulos: +10 (20 ääntä)
      Peruskoululainen: Siis anteeksi kuinka? Sanoitko just, ettei Suomen peruskouluissa ole mikään pakko opiskella englantia? Mulle kun tätä ei ole kerrottu koko kahdeksan vuoden aikana, mitä olen peruskoulua käynyt. Ihan ykkösluokalta asti on ollut englannintunteja, mutta ei multa ainakaan ole koskaan, MISSÄÄN elämän vaiheessa kysytty, että HALUAISITKO opetella tätä enkkua, kun meillä siihen on mahdollisuus? Ehei, ei meillä ollut ala-asteella (alakoulussa) mahdollisuutta opiskella edes ruotsia! Ei sillä, että valittaisin kyseisen kielen (englannin) opiskelusta, itseasiassa sattuu kuulumaan lempiaineisiini, mutta ei mulla, eikä n. 1000 muullakaan nykypäivän tämän paikkakunnan koululaisella ole koskaan ollut mahdollisuutta valita A1-kieleksi mitään muuta, kuin englantia.
      Itse aloitin englannin opiskelun kypsässä kuuden vuoden iässä kouluun mennessäni. Varsinainen tehokas opiskelu alkoilin sitten kolmennella luokalla, mutta nyt en tarkkaan muista tehtiinkö A1-kielen valinta ensimmäisellä vai kolmannella luokalla. Vanhemmathan sen joka tapauksessa päätti, ei tuon ikäistä edes paljon kiinnosta mitä kieltä alkaa opiskella. Suurin osa oppilaista aloittin englannin kielen opiskelun, mutta oli meillä ranskan ja saksan luokatkin!

      Lainaa

    37. Tulos: +52 (60 ääntä)
      Peruskoululainen: Siis anteeksi kuinka? Sanoitko just, ettei Suomen peruskouluissa ole mikään pakko opiskella englantia? Mulle kun tätä ei ole kerrottu koko kahdeksan vuoden aikana, mitä olen peruskoulua käynyt. Ihan ykkösluokalta asti on ollut englannintunteja, mutta ei multa ainakaan ole koskaan, MISSÄÄN elämän vaiheessa kysytty, että HALUAISITKO opetella tätä enkkua, kun meillä siihen on mahdollisuus? Ehei, ei meillä ollut ala-asteella (alakoulussa) mahdollisuutta opiskella edes ruotsia! Ei sillä, että valittaisin kyseisen kielen (englannin) opiskelusta, itseasiassa sattuu kuulumaan lempiaineisiini, mutta ei mulla, eikä n. 1000 muullakaan nykypäivän tämän paikkakunnan koululaisella ole koskaan ollut mahdollisuutta valita A1-kieleksi mitään muuta, kuin englantia.
      Vastasit itse omaan kysymykseesi: teillä ei ole tarjolla A1-kielenä kuin englantia. Mikään ei olisi kuitenkaan estänyt muuttamasta toiseen kaupunkiin, jossa jossain koulussa oltaisiin tarjottu A1-kielenä esim. venäjää. On eri asia olla mukavuussyistä (=vanhempasi halusivat pysyä samalla paikkakunnalla, koulu joka kävit oli ilmeisesti lähikoulusi) pakotettu opiskelemaan jotain kieltä, kuin olla ihan oikeasti pakotettu opiskelemaan esim. matematiikkaa.

      Lainaa

    38. Tulos: +31 (43 ääntä)
      Meille (minulle) ei koulussa annettu A1-kielen valinnan suhteen vaihtoehtoja. Kolmannella luokalla alkoi englanti ja piste. Tämän päätti ja määräsi koulu. Yläasteella B1-kielenä alkoi pakollinen ruotsi. Otin yläasteella myös valinnaisena aineena saksan, joka todistuksessa kulkee B2-kielen nimellä. Lukiossa opiskelin näiden kaikkien lisäksi vielä venäjää ja ranskaa.

      Lainaa

    39. Tulos: +128 (130 ääntä)
      Eniten mua ainakin ihmetytti Mathiaksen teksteissä, että mistä ahterinsa syövereistä hän repäisi tiedon, että puolet Suomen nuorista tai heidän vanhemmistaan olisi ollut vaihto-oppilaani ulkomailla..? Todellisuus lienee muutaman prosentin luokkaa. Muuttaisi itse Englantiin, niin ei tarvitsisi olla niin katkera muiden kavereista - ja siellähän voisi sitten brassailla eksoottisilla pohjoisen kavereillaankin. Ja käyttää sitä ensiluokkaista kielitaitoaankin.

      Lainaa

    40. Tulos: +14 (22 ääntä)
      Meillä alakoulussa sai valita ranskan ja englannin väliltä, vaikka asuin n. 5000 ihmisen kunnassa. Vanhemmathan sen rastin lappuun pistivät että meidän Pirjo-Anneli alkaa lukemaan nyt englantia. Mutta kuten sanottu englanti ei ole pakollinen.

      Lainaa

    41. lasse lukiolainen 11.8.2012 14:36
      Tulos: -19 (27 ääntä)
      Mitenkäs sitten paikallisessa lukiossa, jossa on valtakunnallisia pakollisia englaninkursseja?

      Lainaa

    42. meikämanne 11.8.2012 14:43
      Tulos: -3 (19 ääntä)
      Jahas. Meillä sai kolmannella valita A1-kieleksi joko englannin tai saksan. Itse valitsin saksan joka tarkoitti sitä että englanti alkoi A2-kielenä pakollisena vitosluokalla. Seiskalla alko sit B1-kielenä ruotsi.

      Lainaa

    43. Tulos: +21 (31 ääntä)
      meikämanne: Jahas. Meillä sai kolmannella valita A1-kieleksi joko englannin tai saksan. Itse valitsin saksan joka tarkoitti sitä että englanti alkoi A2-kielenä pakollisena vitosluokalla. Seiskalla alko sit B1-kielenä ruotsi.
      Kyllä se A2-englantisi oli ihan valinnainen aine. Toki siinä mielessä "pakollinen", että pitäähän siellä tunneilla sitten käydä sen jälkeen kun sen rastin ruutuun on laittanut.

      Lainaa

    44. Tulos: +43 (51 ääntä)
      lasse lukiolainen: Mitenkäs sitten paikallisessa lukiossa, jossa on valtakunnallisia pakollisia englaninkursseja?
      Englanninkurssit ovat pakollisia niille, jotka ovat englantia lukeneet, aivan kuten saksankurssit ovat pakollisia niille, jotka ovat saksaa lukeneet. Mikä tässä on niin vaikeaa ymmärtää?

      Lainaa

    45. meikämanne 11.8.2012 14:51
      Tulos: -13 (29 ääntä)
      Huuhaa: Kyllä se A2-englantisi oli ihan valinnainen aine. Toki siinä mielessä “pakollinen”, että pitäähän siellä tunneilla sitten käydä sen jälkeen kun sen rastin ruutuun on laittanut.
      Pakollinen, ei annettu vaihtoehtoja vaan sitä englantia oli opiskeltava. Ei kyselty.

      Lainaa

    46. Tulos: +36 (50 ääntä)
      meikämanne: Pakollinen, ei annettu vaihtoehtoja vaan sitä englantia oli opiskeltava. Ei kyselty.
      Se, että sinulta, 10-vuotiaalta lapselta, ei kyselty, ei tarkoita sitä, etteikö vanhempasi olisi voinut ilmoittaa, ettet aloita englantia. Onhan englanti kuitenkin ihan hyödyllinen kieli, joten sinänsä ymmärrän, että sinun haluttiin opiskelevan sitä.

      Lainaa

    47. Tulos: +34 (54 ääntä)
      Hngh, jos vain tyydytään siihen ratkaisuun että englannin opetus alkaa eri vaiheessa koulunkäyntiä eri paikkakunnilla, ja pakollisuus vaihtelee myös. Esimerkiksi omalla kotipaikkakunnallani ruotsia ei opiskella lainkaan ala-asteella, kun taas englanti alkaa heti kolmosluokalla halusit tai et. Riippuu_paikkakunnasta_.

      Lainaa

    48. meikämanne 11.8.2012 15:11
      Tulos: -8 (18 ääntä)
      Huuhaa: Se, että sinulta, 10-vuotiaalta lapselta, ei kyselty, ei tarkoita sitä, etteikö vanhempasi olisi voinut ilmoittaa, ettet aloita englantia. Onhan englanti kuitenkin ihan hyödyllinen kieli, joten sinänsä ymmärrän, että sinun haluttiin opiskelevan sitä.
      Jepjep, eipä äitiltänikään kysytty, mutta itepähän lähdin, kun tiesin silloin kolmannella että englanti alkaa sitten vitosella. Enkä mää siis valita, musta se oli kivaa. :D

      Lainaa

    49. Tulos: +21 (31 ääntä)
      Molla: Hngh, jos vain tyydytään siihen ratkaisuun että englannin opetus alkaa eri vaiheessa koulunkäyntiä eri paikkakunnilla, ja pakollisuus vaihtelee myös. Esimerkiksi omalla kotipaikkakunnallani ruotsia ei opiskella lainkaan ala-asteella, kun taas englanti alkaa heti kolmosluokalla halusit tai et. Riippuu_paikkakunnasta_.
      On harhaanjohtavaa puhua tässä asiayhteydessä pakollisuudesta, kun englanninopiskelu on aivan yhtä vapaaehtoista ympäri Suomea. Yleensä ihmisillä vain painaa vaakakupissa muut asiat, eikä kielikysymyksessä olla niin ehdottomia, kun ei haluta, että lapsi joutuisi vaihtamaan koulua tai monessa tapauksessa jopa kuntaa. Mutta kyllä - kuten jo viestissä 31 totesin - joka koulussa ei opeteta joka kieltä, se on osasyy sille, että 90,2% valitsee A1-kieleksi englannin.

      Lainaa

    50. Tulos: +7 (13 ääntä)
      Tomin toinen kommentti kruunasi tämän keskustelun! Aivan helmi heitto :D

      Lainaa

    51. Tulos: +1 (29 ääntä)
      Huuhaa: On harhaanjohtavaa puhua tässä asiayhteydessä pakollisuudesta, kun englanninopiskelu on aivan yhtä vapaaehtoista ympäri Suomea. Yleensä ihmisillä vain painaa vaakakupissa muut asiat, eikä kielikysymyksessä olla niin ehdottomia, kun ei haluta, että lapsi joutuisi vaihtamaan koulua tai monessa tapauksessa jopa kuntaa. Mutta kyllä – kuten jo viestissä 31 totesin – joka koulussa ei opeteta joka kieltä, se on osasyy sille, että 90,2% valitsee A1-kieleksi englannin.
      Hmm, mielenkiintoista. Muistelisin, että missään vaiheessa ei kysytty haluaako lapsi opiskella (tai haluavatko vanhemmat lapsen opiskelevan) englantia vai ei.

      Lainaa

    52. Tulos: +1 (11 ääntä)
      Molla: Hmm, mielenkiintoista. Muistelisin, että missään vaiheessa ei kysytty haluaako lapsi opiskella (tai haluavatko vanhemmat lapsen opiskelevan) englantia vai ei.
      Kappas, vastasitkin jo vastaavanlaiseen viestiin ylempänä. Noh, alkuperäisen viestini pointti olikin lähinnä siinä, että opiskelumahdollisuus vieraisiin kieliin alkaa eri vaiheissa eri kouluissa, myös kielivaihtoehdot ovat laajemmat eri ala-asteilla. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa sääntöä, kun täällä vähän siihen malliin juupas-eipästeltiin. :)

      Lainaa

    53. Tulos: +15 (27 ääntä)
      Molla: Hmm, mielenkiintoista. Muistelisin, että missään vaiheessa ei kysytty haluaako lapsi opiskella (tai haluavatko vanhemmat lapsen opiskelevan) englantia vai ei.
      Olisiko se tieto, ettei englanti ole pakollinen aine, vaikuttanut valintaanne jollain lailla? On hyvinkin mahdollista, että teille on tullut pelkkä ilmoitus, että A1-kielenä tarjotaan englantia ja allekirjoitus alle. Siitäkin huolimatta englanti on vapaaehtoinen kieli. Te vain valitsitte sen mukavuussyistä.

      Lainaa

    54. Tulos: +43 (45 ääntä)
      Raivostuttaa Mathiaksen kirjoitus. Tiedän varsin hyvin että vaikka englantia opetetaan koulussa, se ei takaa sitä että kaikilta kyseinen kieli sujuisi. Ja kaikki ollut vaihdossa? Hah, anna mun kaikki kestää! On turha olettaa, että kaikki osaavat puhua englantia, niin onhan se ihan hyvä asia mainita.

      Lainaa

    55. Tulos: +1 (11 ääntä)
      Huuhaa: Olisiko se tieto, ettei englanti ole pakollinen aine, vaikuttanut valintaanne jollain lailla? On hyvinkin mahdollista, että teille on tullut pelkkä ilmoitus, että A1-kielenä tarjotaan englantia ja allekirjoitus alle. Siitäkin huolimatta englanti on vapaaehtoinen kieli. Te vain valitsitte sen mukavuussyistä.
      Vastasinkin jo ylempänä (kommentti ylläpidon tarkastettavana), että alkup. viestini pointti oli siinä, että kielten opiskelu alkaa eri paikkakunnilla eri vaiheissa peruskouluissa, ei siinä mikä on "pakollista" tai ei. Täällä näytti olevan hieman kiistelyä siitäkin, missä vaiheessa minkäkin kielen opiskelu alkaa. Tähän uusimpaan kommenttiisi ei lisättävää, vain sen verran sanon että se mistä syistä valitsimme englannin opetuksen, oli siinä että englannin opiskelu on hyödyllistä. En näe siinä mitään mukavuudenhaluista.

      Lainaa

    56. Tulos: -26 (46 ääntä)
      Huuhaa: Olisiko se tieto, ettei englanti ole pakollinen aine, vaikuttanut valintaanne jollain lailla? On hyvinkin mahdollista, että teille on tullut pelkkä ilmoitus, että A1-kielenä tarjotaan englantia ja allekirjoitus alle. Siitäkin huolimatta englanti on vapaaehtoinen kieli. Te vain valitsitte sen mukavuussyistä.
      Tämä on täyttä Huuhaata. Englanti on pakollinen kieli, omassa koulussani se alkoi jo ensimmäisellä luokalla. Varmistin huvikseni asian vanhemmiltani, eikä heiltäkään oltu kysytty mitään :)

      Lainaa

    57. Tulos: +41 (43 ääntä)
      Todella surullista että Mathias on 30+, kuulostaa nimittäin ihan keskenkasvuselta teini-ikäiseltä. Äkkiä takaisin koulunpenkille äidinkieltä opiskelemaan, jospa sitä kautta se itsetuntokin nousisi. Jonkinlaista nöyryyttä ja maalaisjärkeä pitäisi tuossa iässä jo olla.

      Lainaa

    58. Vanha Kissa 11.8.2012 18:03
      Tulos: +20 (20 ääntä)
      Eurooppalaisten englannin ja muiden kielten taitoja on ihan äskettäin tutkittu ihan oikeesti, ja tuloksia voi lukea täältä: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_386_en.pdf . En tiedä, minkä perusteella Mathias väittää, että Suomessa osattaisiin englantia pohjoismaista parhaiten. Ainakin englanniksi keskustelemaan kykeneviä on suhteessa selvästi enemmän Ruotsissa ja Tanskassa, vaikka eivät suomalaisetkaan kansainvälisessä vertailussa huonosti sijoitu. Ja edelleen niille, joita ehkä kiinnostaa kilpahuudon sijaan faktatieto siitä, miten Suomessa osataan englantia: Jyväskylän yliopistossa on tehty laaja tutkimus, joka löytyy täältä: http://www.helsinki.fi/varieng/journal/volumes/05/ .

      Lainaa

    59. Tulos: +18 (24 ääntä)
      Huuhaa: Olisiko se tieto, ettei englanti ole pakollinen aine, vaikuttanut valintaanne jollain lailla? On hyvinkin mahdollista, että teille on tullut pelkkä ilmoitus, että A1-kielenä tarjotaan englantia ja allekirjoitus alle. Siitäkin huolimatta englanti on vapaaehtoinen kieli. Te vain valitsitte sen mukavuussyistä.
      Tosin ainakin minun mielestä "pakollisen" määritelmästä voidaan kiistellä. Okei, jos lapsen haluais opiskelevan muuta kuin englantia paikkakunnalla jolla vaihtoehtoja ei tarjota, niin se olis mahdollista niin, että molemmat vanhemmat eroaisivat töistään, ostaisivat uuden talon ja etsisivät uudet työpaikat jostain isosta kaupungista. Vapaaehtoista hyvinkin. t. Helsingin ulkopuolella asuva. Ei sillä, onneksi vaihtoehtoja ei mun kohdalla ollut. Olis ollut ihan kamalaa joutua opiskelemaan kaikki se aika saksaa tai ruotsia, varsinkin kun englanti on nykyään niin tärkeä kieli kaikkialla.

      Lainaa

    60. Tulos: -8 (10 ääntä)
      Mr. Ällö: Mikäs siinä nyt on niin erikoista? Enkö minä juuri sinulle tuolla toisen jutun kommenteissa sanonut, että Googleta “2 Girls 1 Cup”. Mene nyt siitä, niin kaikkiin kysymyksiisi kuona-aineista vastataan. Nam nam.
      jää mr.ällö aika uuela jutula liikenteessä =DD

      Lainaa

    61. Tulos: +11 (21 ääntä)
      Veikkaan, että Mathias ei oo nähny maailmaa muualtako kehä kolmosen sisältä ja onpa todella "suvaitsevainen" kaveri, kun alkaa heti räyhää englantilaiselle :D

      Lainaa

    62. Tulos: +5 (7 ääntä)
      Suomen Kuvalehden uusimmassa lehdessä on artikkeli jossa on seraavanlainen lause: peruskoulun päättyessä oppilas onsaa kahta vierasta kieltä joista toinen on toinen kotimainen. Mä en kyl tajuu miks joku ei haluais valita englantia jossain vaiheessa:)

      Lainaa

    63. Tulos: +29 (31 ääntä)
      Meidän pienessä tuppukylässä englannin opiskelu alkoi ensimmäisellä luokalla...
      Ron: “voimme osallistua bensakustannuksiin tai kahvituttaa kultaista kuskia”. Bensat Helsingistä Raaheen tosiaan korvataan yhdella kahvikupposella
      Kimppakyydin ideanahan on, että jos joku on joka tapauksessa menossa samaan paikkaan, niin silloin on hyvin mahdollista, ettei kuski näe tarpeelliseksi veloittaa mitään.

      Lainaa

    64. kateus saa aikaan monenlaista 11.8.2012 20:18
      Tulos: +60 (60 ääntä)
      Luin tämän itse ko. ryhmässä jo ja ihmettelen suuresti miksi pitää lähteä arvostelemaan toisen ilmoitusta. Kyllä mä kuskina haluan tietää puhutaanko saamea vaiko venäjää, voi tulla muuten aika veemäinen matka jos ei yhteistä kieltä ole kuin toisen kanssa..jää se kolmas osapuolikin ulos keskusteluista helposti.. tuppaa tuota ikäluokkaa olevat suomalaiset jättäneen sen englannin opiskelun joskus hyvinkin vähälle! Ihmettelen, mitä mathias edes ryhmässä tekee, saati kuka hänet matkaseurakseen enää haluaa. Kyllä se on ihmisessä vika, jos tuosta brassailua tai vastaavaa muka löytää!

      Lainaa

    65. Tulos: +5 (13 ääntä)
      Jepjep, eipä äitiltänikään kysytty, mutta itepähän lähdin, kun tiesin silloin kolmannella että englanti alkaa sitten vitosella. Enkä mää siis valita, musta se oli kivaa.
      Minäkin valitsin koulussa kolmannella saksan, viidennellä englannin ja seiskalla ruotsin. Osa luokallamme valitsi taas kolmannelta ruotsin ja viidenneltä englannin, jolloin seiskalla ei alkanut uutta kieltä. Kuitenkin joukossa oli myös pari, jotka eivät aloittaneetkaan viidenneltä englantia. He kuitenkin aloittivat sen vapaaehtoisesti kasilla. Mistään noista kielivalinnoista ei kovin hyvin informoitu vanhempia ja tiedän, että sielläkin joukossa oli sellaisia, jotka ajattelivat, että engantia on ruotsin tapaan jossain vaiheessa opiskeltava. Itse korotin ruotsin lukiossa myös A-kieleksi eli siirryin vain vaativampaan ryhmään. Yksi kaverini vaihtoi taas A-saksan ryhmästä B2-saksaan ja jätti vain englannin A-kieleksi. Toinen kaveri vaihtoi toisinpäin B2-saksasta A-saksaan. Nämäkin vaihdokset oli sellaisia jotka aiheutti kummastelua, kun ei niistä mahdollisuuksista tietysti erikseen informoitu. Vähän samanlainen asia oli se, että meitä oli vain pari tyttöä, jotka ala-asteella valitsi teknisen työn. Yläasteella toinen meistä vaihtoi tekstiilityöhön ja sinne tuli myös yksi poika teknisestä työstä. Toisaalta taas kaksi tyttöä vaihtoi tekniseen työhön. Näistäkään ei siis kyselty, vaan halukkaat vain ilmoitti asiasta rehtorille.

      Lainaa

    66. Tulos: +13 (25 ääntä)
      En jaksanut lukea kaikkia kommentteja, mutta kai nyt joku on tajunnut sen, että eri paikkakunnilla toimitaan eri tavalla. Meillä täällä alkaa kolmannella luokalla englanti jokaisessa koulussa eikä siitä kysellä keltään paskan vertaa, se on sitten voi voi jos ei tykkää kielen opiskelusta. Itse valitsin sitten viidennellä ruotsin saksan sijaan, yläasteella olisi voinut valita saksan (tai venäjän, mutta sitä ei järjestetty kun kiinnostuneita ei löytynyt tarpeeksi) ja edelleen lukiossa oli mahdollisuus uusiin valintoihin. Vastaavasti toiselta paikkakunnalta muuttanut luokkalainen oli opiskellut englantia vasta viidenneltä valittuaan kolmannella luokalla ruotsin. Näitä toimintatapojahan on siis useita, ja jos ei kunta tarjoa kolmanella luokalla kuin englannin, niin silloin se on pakollinen, koska jokin kieli sillä luokalla on aloitettava. Näin ollen koen itseni oikeutetuksi sanomaan, että olen opiskellut pakollista englantia. Over and out.

      Lainaa

    67. Tulos: +10 (16 ääntä)
      Näitä toimintatapojahan on siis useita, ja jos ei kunta tarjoa kolmanella luokalla kuin englannin, niin silloin se on pakollinen, koska jokin kieli sillä luokalla on aloitettava. Näin ollen koen itseni oikeutetuksi sanomaan, että olen opiskellut pakollista englantia. Over and out.
      Olet varmasti aivan oikeassa mutta keskustelu kai alkoi siitä, kun väitettiin, etteä englanti olisi Suomessa pakollista kaikille.

      Lainaa

    68. Tulos: -8 (18 ääntä)
      Kyllä englantia pitäisi osata ilmankin englantilaista poikaystävää.

      Lainaa

    69. Tulos: +18 (22 ääntä)
      Puolet suomalaisista nuorista ja vanhemmista ollut vaihdossa? Jo on Suomessa tulotaso noussut hurjasti sitten viimenäkemän, jos 2,5 miljoonaa meistä on vaihdossa ollut. :)

      Lainaa

    70. Tulos: +5 (9 ääntä)
      Minusta Mathias kirjoittaa suomea jopa ihan hyvin siihen nähden, ettei se selvästikään ole hänen äidinkielensä! Ärsyttävä tyyppi hän toki on.

      Lainaa

    71. Tulos: -11 (19 ääntä)
      Minua lähinnä kiinnostaa onko täällä joku jonka mielestä on kokenut vääryyttä ollessaan "pakotettu" opiskelemaan englantia? Tai onko siellä perämetikössä (nimim. keski-Euroopassa asuva) ihmisiä, jotka eivät halua englantia opiskella ollenkaan, vaan vaikka venäjää pelkästään sen toisen kotimaisen rinnalla? Siinä tapauksessa pysykää siellä metikössänne, pidän erittäin nolona ketä tahansa, joka ei englannin opiskelua aloita eikä halua aloittaa peruskoulunsa aikana. Toivottavasti ymmärsin väärin ja täällä oli vain lapsellinen kiistely meneillään kielen pakollisuudesta, jonka osanottajina oli lauma voitontahtoisia kakroita. Jotain perspektiiviä oman napanne ympärille, kiitos.

      Lainaa

    72. Tulos: -5 (11 ääntä)
      o: Minua lähinnäkiinnostaa onko täällä joku jonka mielestä on kokenut vääryyttä ollessaan “pakotettu” opiskelemaan englantia? Tai onko siellä perämetikössä (nimim. keski-Euroopassa asuva) ihmisiä, jotka eivät halua englantia opiskella ollenkaan, vaan vaikka venäjää pelkästään sen toisen kotimaisen rinnalla? Siinä tapauksessa pysykää siellä metikössänne, pidän erittäin nolona ketä tahansa, joka ei englannin opiskelua aloita eikä halua aloittaa peruskoulunsa aikana. Toivottavasti ymmärsin väärin ja täällä oli vain lapsellinen kiistely meneillään kielen pakollisuudesta, jonka osanottajina oli lauma voitontahtoisia kakroita. Jotain perspektiiviä oman napanne ympärille, kiitos.
      WORD! Tarkoituksenani oli ohimennen todeta että se opiskelu alkaa eri paikoissa eri vaiheessa peruskoulua, mutta sana "pakollinen" vei vähän väärille raiteille. Kiitos! :D

      Lainaa

    73. Tulos: +2 (14 ääntä)
      Huuhaa: Eiköhän se englanti suju keskimäärin kaikilta muilta pohjoismaisilta paremmin kuin suomalaisilta, parhaiten ruotsalaisilta Ruotsi, norja, tanska, islanti ja fääri kun kuuluvat kaikki germaanisiin kieliin, kuten myös englanti, joten näissä kielissä on paljon enemmän yhtäläisyyksiä keskenään kuin meidän pienen säälittävän itämerensuomalaisen kielen kanssa, mikä on täysin luonnollista. Ruotsalaisille englannin kielen lausuminenkin on luonnostaan luontevampaa, kuin suomalaisille. Ja mikä ihme tuo “Suomessa opetetaan englantia kolmannelta luokalta lähtien” -veto on? Opetetaan joo, jos A1-kieleksi valitsee englannin, mutta yhtä hyvin se voi olla myös vaikkapa saksa tai ranskakin. Suomessa ei ole mikään pakko opiskella englantia, vaikka suurin osa sen kielen jossain vaiheessa valitseekin. Näin siis peruskoulussa, joka valtasi Suomen hiljalleen 70-luvulla, kansakoulun aikakaudellahan ei koulussa opetettu vieraita kieliä, siksi moni ennen 60-lukua syntynyt osaa niin surkeasti mm. englantia…
      Ja tässä taas yksi todiste siitä miten Suomi tulee aina olemaan takapajula, kun suurin osa väestöstä ei osaa arvostaa omaa kotimaataan/ sen kansalaisia/ kieltä. Voitaisiin tässäkin asiassa taas ottaa vähän oppia muualta euroopasta. Minkään muun maan kansalaiset ei varmaan dissaa itseään enempää, kuin suomalaiset. "Eiköhän se englanti suju keskimäärin kaikilta muilta pohjoismaisilta paremmin kuin suomalaisilta, parhaiten ruotsalaisilta." Jos olet ikinä sattunut työskentelemään ruotsalaisten kanssa ja puhunut englantia heidän kanssaan, tiedät että ruotsalaiset eivät todellakaan puhu englantia sen paremmin. Sanavarasto saattaa olla parempi, mutta suomalaiset taas voittavat ääntämisessä. Ruotsin kielessä kun sanat äännetään tietyllä tavalla, jää se päälle myös ruotsalaisten englannin kielen ääntämisessä. Eli ei, ei se englannin puhuminen aina sen parempaa ole jossain muualla kuin Suomessa.

      Lainaa

    74. Tulos: +10 (12 ääntä)
      Elric: Meille (minulle) ei koulussa annettu A1-kielen valinnan suhteen vaihtoehtoja. Kolmannella luokalla alkoi englanti ja piste. Tämän päätti ja määräsi koulu. Yläasteella B1-kielenä alkoi pakollinen ruotsi. Otin yläasteella myös valinnaisena aineena saksan, joka todistuksessa kulkee B2-kielen nimellä. Lukiossa opiskelin näiden kaikkien lisäksi vielä venäjää ja ranskaa.
      Kyllä se meidän kyläkoulussakin näin meni, joskus vuonna nauris ennen nakkisotaa, että englanti alkoi kolmannella. Ei kyselty. Ja olikohan joskus viidennellä tai kuudennella luokalla kun sai ottaa lisäks vielä saksan. Sitä kurssia ei pidetty edes oman koulun tiloissa, ja sinne mentiin vapaaehtoisesti omalla ajalla koulun jälkeen. Vasta seiskalla alkoi ruotsi. Onkohan tää sit paikkakuntakohtaista? Meinaan vaan, et kun täällä savossa venäjä on hyödyllisempi kuin ruotsi mut etelä- ja länsi-suomessa taas ruotsin kieltä tarvitsee enemmän. No, joka tapauksessa ilmeisesti kaikilla tuo kielien opiskelu ei mene samalla kaavalla peruskoulussa, tai ei mennyt ainakaan ennen. No mun mielestä englannin pitäiskin olla pakollinen, ja ihmettelen miks nykypäivänä joku ei haluais sitä osata..? Sillä selviää aika pitkälle vaikkei ranska, venäjä, saksa tai edes ruotsi taittuis sujuvasti Leffojakin mukavaa katsoa, kun ei häiritse tekstityksen puuttuminen.

      Lainaa

    75. Tulos: +22 (24 ääntä)
      Mathias 30v+? Melekonen vajakki.

      Lainaa

    76. Tulos: +37 (37 ääntä)
      Omasta mielestäni ainakin tuo herran tausta on siinä mielessä ihan mainitsemisen arvoinen asia mikäli hän ei suomea puhu. Itselläni nimittäin ainakin menisi kieli solmuun jos yhtäkkiä pitäisikin englantia alkaa höpisemään. Ymmärrän ko. kieltä kyllä hyvin ja kirjoittamaankin kykenen, mutta puhuminen tuottaa pirun paljon vaikeuksia.

      Lainaa

    77. ...ääliö 12.8.2012 14:47
      Tulos: +5 (17 ääntä)
      Twiggy: Kyllä se meidän kyläkoulussakin näin meni, joskus vuonna nauris ennen nakkisotaa, että englanti alkoi kolmannella. Ei kyselty. Ja olikohan joskus viidennellä tai kuudennella luokalla kun sai ottaa lisäks vielä saksan. Sitä kurssia ei pidetty edes oman koulun tiloissa, ja sinne mentiin vapaaehtoisesti omalla ajalla koulun jälkeen. Vasta seiskalla alkoi ruotsi. Onkohan tää sit paikkakuntakohtaista? Meinaan vaan, et kun täällä savossa venäjä on hyödyllisempi kuin ruotsi mut etelä- ja länsi-suomessa taas ruotsin kieltä tarvitsee enemmän. No, joka tapauksessa ilmeisesti kaikilla tuo kielien opiskelu ei mene samalla kaavalla peruskoulussa, tai ei mennyt ainakaan ennen. No mun mielestä englannin pitäiskin olla pakollinen, ja ihmettelen miks nykypäivänä joku ei haluais sitä osata..? Sillä selviää aika pitkälle vaikkei ranska, venäjä, saksa tai edes ruotsi taittuis sujuvasti Leffojakin mukavaa katsoa, kun ei häiritse tekstityksen puuttuminen.
      Näin se menee lähes kaikkialla. Englanti on pakollinen, eikä vaihtoehtoja ole. Toki voi ottaa ylimääräisiä kieliä.

      Lainaa

    78. Bartholomew 12.8.2012 16:45
      Tulos: 0 (4 ääntä)
      meikämanne: Jahas. Meillä sai kolmannella valita A1-kieleksi joko englannin tai saksan. Itse valitsin saksan joka tarkoitti sitä että englanti alkoi A2-kielenä pakollisena vitosluokalla. Seiskalla alko sit B1-kielenä ruotsi.
      Sama. Meillä tosin oli A1-vaihtoehtoina saksa, englanti, venäjä ja espanja

      Lainaa

    79. Tulos: -3 (7 ääntä)
      pakko sanoo et harvinaisen urpo ihmine ! vitun ärsyttävä onneks en tunne MUTTA jos joku tuntee plz linkittäkää tää sille XD vois ylimielisyys karista näien kommenttien myötä, score !

      Lainaa

    80. Tulos: 0 (4 ääntä)
      Meillä kyllä sai valita ruotsin tai enkun A1 kieleksi aikoinaan. A2 kieleksi (viidenneltä luokalta alkaen) oli sitten tarjolla saksaa ja ranskaa. En tiedä onko muuttunut, mutta näin silloin 15 v. sitten...B1 kieli sitten alkoi seiskalla ja silloin vasta itse aloitin enkun. Varmaan riippuu myös paikkakunnasta miten opetusta tarjotaan ja onko mahdollisuuksia valita.
      Diipadaapa: Huuhaa: Englanti on kyllä mielestäni pakollinen kieli, A1, ja alkaa kolmannella luokalla. Saksa ja Ranska sitte taas valinnaisia, oliko se sitte B1. Itse opiskelin meinaan Ranskaa ja Englantia samaan aikaan vuoden verran ala-asteella, kunnes älykkäänä lopetin Ranskan.-.- Ja olisin kyllä Englanninki lopettanu, onneks sitä mahdollisuutta ei annettu.:D

      Lainaa

    81. Tulos: +7 (9 ääntä)
      Daisy: Mitä helvettiä Mathias? Eipä mun vanhemmat oo kyllä omana aikanaan mitään vaihto-oppilaita olleet, eikä isäni aikaan(pieni kyläkoulu) opetettu koulussa englantia kuulemma ollenkaan. Opiskeli vasta itse 45vuotiaana. Äitini luulee että Fox tarkoittaa kissaa. Itsekin 22vuotias, enkä tosiaan ole missään vaihdossa ollut enkä menossakaan minkään asian kautta? Juu, kaikki osaa automaattisesti englantia suomessa Vaikka kuinka oltaisiin tilastoissa kärjessä…
      Daisy, veit sanat suustani. Ite olisin kirjottanut vain "Mitä helvettiä, Mathias?" mut tää oli parempi. :D

      Lainaa

    82. Tulos: +23 (25 ääntä)
      Kyllä se niin on, että Mathias kuvittelee jostain syystä kaikkien niiden brassailevan, jotka mainitsevat jotain kansainvälisyydestään. Lapsellista ja typerää oletusta mielestäni. Annan kommentti englantilaisesta poikaystävästä oli täysin aiheellinen, koska oletusarvoisesti varmasti ajatellaan ilmottajien olevan suomalaisa/suomenkielisiä - etenkin, kun ilmotus on suomeksi laitettu. Voisi olla aikamoinen ylläri, kun toinen kyytiläisistä onkin englanninkielinen.

      Lainaa

    83. Tulos: -2 (14 ääntä)
      Mä voisin takoa mathiakseen vähän kansainvälisyyttä kotimaisin keinoin... oikee isän kärestä.

      Lainaa

    84. Tulos: +6 (20 ääntä)
      Voi taivas! Peruskoulussa ja lukiossa voi lukea A1-, A2-, B1-, B2- ja B3-kieltä, joista pakollisia ovat A1 ja B1. Mikään laki ei määrää koululaisia lukemaan nimenomaan englantia! Se ei tee englannista joka ikisen suomalaisen koululaisen pakollista oppiainetta, ettei pienten suomenkielisten paikkakuntien kouluissa ole mahdollisuutta valita muita kieliä A1-kieleksi. Jos asia noin paljon kyrpii, niin hanki jostain rahaa vaikkapa A1-ranskanopettajan palkkaamiseen.

      Lainaa

    85. Tulos: +16 (22 ääntä)
      Voi vidun Mathias! Ehkä se mainitsi sen "kieliasiana" sen takia, ettei kukaan hämmenny kun matkassa onkin joku joka ei puhu suomea, ei siksi, että he voisivat järjestää englanninkielen opetustuokion autossa ...

      Lainaa

    86. Tulos: +4 (10 ääntä)
      ESSON baarit on nykyisin pirun harvassa Suomessa.

      Lainaa

    87. Vanha Kissa 13.8.2012 13:40
      Tulos: +15 (21 ääntä)
      No nih. Ennen kuin jatketaan tätä kinaa siitä miten meidän koulussa ainakin ja mä kysyin mun vanhemmilta, niin tehtäiskö selväksi, mitä tarkoittaa "pakollinen"? Aika moni meistä varmaan ymmärtää väitteen "englanti on Suomessa pakollinen" tarkoittavan, että koululaissa ja/tai opetushallituksen hyväksymissä virallisissa opetussuunnitelmissa määrätään, että jokaisen kynnelle kykenevän suomalaisen on opiskeltava koulussa englantia. Siis samaan tapaan kuin toinen kotimainen. Ja näinhän ei ole. Sitä vastoin voi kyllä sanoa että englanti on *käytännössä* pakollinen, eli niin kuin täällä monet sisaret ja veljet jo ovat todistaneet, niin monilla paikkakunnilla ja monissa kouluissa ei mitään muuta A-kieltä tarjota (eikä muiden A-kielten perään edes kysellä), ja muutenkin saa aikamoinen fakiiri olla, jos onnistuu koulunkäyntinsä niin sumpuloimaan, ettei englanti missään välissä tulisi vastaan. (Tiedän yhden tämmöisen tapauksen, mutta se on jo kypsässä keski-iässä.) Näin siis asiat. Ja jos halutaan kilpahuutoa jatkaa, niin jatketaan siitä, miten se "pakollinen" pitäisi ymmärtää.

      Lainaa

    88. Tulos: +2 (6 ääntä)
      Diipadaapa: Huuhaa: Englanti on kyllä mielestäni pakollinen kieli, A1, ja alkaa kolmannella luokalla. Saksa ja Ranska sitte taas valinnaisia, oliko se sitte B1. Itse opiskelin meinaan Ranskaa ja Englantia samaan aikaan vuoden verran ala-asteella, kunnes älykkäänä lopetin Ranskan.-.- Ja olisin kyllä Englanninki lopettanu, onneks sitä mahdollisuutta ei annettu.:
      Englanti ei ole pakollinen kieli, suomi ja ruotsi ovat. Kaikki muut ovat valinnaisia eri kuntien päätöksellä eri järjestyksessä ja eri ryhmäkokovaatimuksin, mistä syystä esim. omat lapseni eivät saaneet aloittaa ranskaa persukoulun kakkosella, ei myöskään 8. luokalla, kun ei tullut tarpeeksi isoa ryhmää. Keskustelussa aggressiivisesti esiintynyt Mathias-yksilö on mielestäni vastenmielinen ällöpylly, eikä hänestä ja sivistyksestä tai avarakatseisuudesta voi puhua edes samana päivänä.

      Lainaa

    89. Tulos: -2 (6 ääntä)
      Mathias taitaa olla rantaruotsalainen nimestä päätellen.

      Lainaa

    90. Tulos: +2 (10 ääntä)
      Jaa'a, mistähän tuo Mathias noita tietoja kaivaa? Kyllä se on kylmä fakta, että keskiverto suomalaisen englanninkielen taidot on melkoisen surkeat ja muut pohjoismaalaiset pieksevät suomalaiset 10-0. Tämä on yullut huomattuu siellä Englannissa opiskellessä (sori tää hirvee brassailu). Vielä enemmän nauratti toi puolet nuorista ja aikuisista on ollut vaihdossa. Huhhuh. Taitaa Mathias olla kateellinen kun itseltä ei tuo englanti haldaannu.

      Lainaa

    91. Tulos: -6 (12 ääntä)
      Pakko puuttua noihin aiempiin viesteihin sillä tavalla, että mun aikaan ala-asteella englanti oli pakollinen kolmannelta luokalta eteenpäin. Ollessani kuudennella tuli kolmosille vaihtoehdoksi valita saksaa tai ranskaa. Eli itselläni sitä vaihtoehtoa ei ollut ja seiskalla alkoi automaattisesti ruotsi. Valinnaisissa oli sitten saksaa ja ranskaa, jos halusi niitä ottaa. Menin kouluun vuonna -94 Ja Mathiakseen niin tuossa taas +30v mies osoittaa kypsymättömyytensä, katkeruutensa ja vahvistaa vain sitä näkökulmaa, että valtaosa miehistä laahaa kehityksineen hurjasti jäljessä.

      Lainaa

    92. Tulos: -3 (13 ääntä)
      Huuhaa: Eiköhän se englanti suju keskimäärin kaikilta muilta pohjoismaisilta paremmin kuin suomalaisilta, parhaiten ruotsalaisilta Ruotsi, norja, tanska, islanti ja fääri kun kuuluvat kaikki germaanisiin kieliin, kuten myös englanti, joten näissä kielissä on paljon enemmän yhtäläisyyksiä keskenään kuin meidän pienen säälittävän itämerensuomalaisen kielen kanssa, mikä on täysin luonnollista. Ruotsalaisille englannin kielen lausuminenkin on luonnostaan luontevampaa, kuin suomalaisille. Ja mikä ihme tuo “Suomessa opetetaan englantia kolmannelta luokalta lähtien” -veto on? Opetetaan joo, jos A1-kieleksi valitsee englannin, mutta yhtä hyvin se voi olla myös vaikkapa saksa tai ranskakin. Suomessa ei ole mikään pakko opiskella englantia, vaikka suurin osa sen kielen jossain vaiheessa valitseekin. Näin siis peruskoulussa, joka valtasi Suomen hiljalleen 70-luvulla, kansakoulun aikakaudellahan ei koulussa opetettu vieraita kieliä, siksi moni ennen 60-lukua syntynyt osaa niin surkeasti mm. englantia…
      Ja ota huomioon, että ruotsalaisilla jää myös enemmän aikaa opiskella sitä enkkua. Heillä kun ei tietääkseni ole pakollista suomenkielen opetusta..

      Lainaa

    93. Tulos: +9 (9 ääntä)
      Eipä taida olla eka kerta kun ko. Mathias rettelöi tuolla Kimppakyyti- ryhmässä....

      Lainaa

    94. Tulos: +7 (9 ääntä)
      Luin tuota ketjua kimppakyyti -ryhmässä ja koen tarpeelliseksi kertoa, että Mathias EI OLE alkuperältään suomalainen, ruotsalainen eikä suomenruotsalainen.

      Lainaa

    95. vaihto-opiskelija 14.8.2012 20:38
      Tulos: +2 (8 ääntä)
      taas yksi syy lisää olla ottamatta suomalaista miestä :)

      Lainaa

    96. Tulos: +9 (9 ääntä)
      Huhhei, mistä löytyy näitä sosiaalirajoitteisia ihmisiä kuten mathias? Ei mitään sosiaalista pelisilmää tai käsitystä miten ihmisten parissa käyttäytyä. Aika murheellistä oikeastaan. Tietokoneet pois em. ihmisiltä ja oikeita ihmiskontakteja tilalle.

      Lainaa

    97. Tulos: -13 (15 ääntä)
      Minusta sekä Mathias että Anna vaikuttavat molemmat kommenttiensa perusteella idiooteilta.

      Lainaa

    98. Tulos: +8 (8 ääntä)
      Juu ei ossaa kaikki englantia, ees välttävästi. Moni sellainenkin, kuka tietää kielioppisääntöjä ja on päntännyt ahkeraan sanakokeisiin, ei välttämättä osaa KÄYTTÄÄ sitä kieltä sitten tositilanteessa. Oi kuulekuule kaveripiirissäkin on monia, ketkä ei englantia uskalla puhua - Paitsi ehkä muutamien oluiden jälkeen, kun kynnys laskee ja ei pelkää virheitä enää niin paljon. Siinä se moka mun mielestä onkin, että haetaan jotain virheetöntä lausumista ja kieliopillisesti moitteetonta ilmaisua, vaikka ei se ole oikeasti niin justiinsa. Tärkeämpää on uskaltaa käyttää sitä kieltä, keskustella ja tulla ymmärretyksi. Ehkä jotkut tärkeät viralliset työjutut vähän tarkempia, mutta noinniinku arkitilanteissa ei mitään hemmetin väliä onko nyt sijamuoto ihan oikein tai lausuuko vähän hassusti jos vastapuoli kuitenkin ymmärtää asian ja sinä ymmärrät häntä. Kieltenopetus, ainakin taannoin vielä, oli kyl turhan teoriapainotteista mummielestä. Jankattiin sitä kielioppia ja lausumista niin, että oikeasti tuli perhanan iso kynnys sanoa yhtään mitään, kun "ei se kuitenkaan oikein mee". tai sit keskittyy hommaan niin paljon, ettei sujuva keskustelu ole mahdollista... Pitkään meni, että asiasta pääsi ylitte. Nykyään en ota ressiä vaan puhun. ja jos vastapuoli ei ymmärrä, puhun ja selitän lisää :D Emmä nyt suomea vieraana kielenäkään puhuvalta odota vastaavaa kielenkäyttöä kuin itseltäni, tärkeimpänä pidän sitä, että asia tulee kuitenkin selväksi.

      Lainaa

    99. Nymfokitiara 16.8.2012 4:18
      Tulos: +4 (6 ääntä)
      No en voi muuta sanoo ku huhhuh! Matiaksel on pahemmat pms:it ku mulla :D

      Lainaa

    100. että tämmöstä 17.8.2012 18:42
      Tulos: +1 (3 ääntä)
      "raaheeseen" -_- ei näin, ei todellakaan näin.

      Lainaa

    101. Tulos: 0 (2 ääntä)
      Ei jumalauta Mathiasta!!! Onneksi hän ei edusta koko Suomea, mutta kyl tota tekstiä lukiessa itekin kaipaa UK:hon takaisin, koska toi käytös.......Onneks muut oli fiksumman oloisia, mutta kyl varmaan jäi jännä fiilis tosta kaikille osapuolille..

      Lainaa

    102. kielipoliisi 18.8.2012 12:41
      Tulos: +5 (5 ääntä)
      ei taida mathiakselta edes suomenkieli taipua "raaheeseen" meillä päin sanotaan raaheen. ? :D

      Lainaa

    103. Tulos: +8 (8 ääntä)
      Kohtuu ääliö tuo Mathias. Jos se on niin maailmanmatkaaja kuin väittää olevansa, niin olisi ymmärtänyt tuon asian. Toivottavasti en koskaan tutustu moiseen idioottiin.

      Lainaa

    104. Tulos: +2 (2 ääntä)
      Tuon Tomin mä haluaisin kyllä tavata, sosiaalipornoa... *huutonaurua*

      Lainaa

    105. Tulos: +5 (5 ääntä)
      Mä ottaisin Annan kyytiin yksinomaan siitä syystä että pääsisin kuuntelemaan brittiaksenttia <3

      Lainaa

    106. Meikämanne 14.10.2012 11:44
      Tulos: +7 (7 ääntä)
      Meikänkin mielestä ihan asiallista ilomittaa jos on ulkomaalainen tulossa kyytiin. Hyvä on tietää että mitä populaa kuskaa...

      Lainaa

    107. Tulos: +7 (7 ääntä)
      Mikä ihme siinä on, että aina kun mainitaan jonkun olevan ulkomailta esiin ryömivät Mathiaksen kaltaiset ihmiset? Meillä alkoi kielten opetus kolmannella. Valittavana saksa tai englanti. Tiedän ihmisiä, ketkä sen englannin silloin 12 vuotta sitten aloittivat, mutta tekevät edelleen virheitä jopa niissä perus jutuissa kuten monikko ja yksikkö. Eli se, että on opiskellut koko peruskouluajan englantia ei tarkoita, että sitä automaattisesti osaa. Vanhempi sukupolvi vielä huonommin opetuksen silloisen tason vuoksi. Minun mielestä siis ihan aiheellinen maininta, että on vieraskielinen matkassa mukana.

      Lainaa

    108. Tulos: -1 (9 ääntä)
      werwolf: Tämä on täyttä Huuhaata. Englanti on pakollinen kieli, omassa koulussani se alkoi jo ensimmäisellä luokalla. Varmistin huvikseni asian vanhemmiltani, eikä heiltäkään oltu kysytty mitään
      Englanti EI OLE pakollinen kieli. Eri kunnissa on erilaiset mahdollisuudet tarjota eri kielten opetusta: tarjolla on usein yhtä jos toistakin, mutta ellei muodostu riittävän isoa opetusryhmää, latinaa, ranskaa, espanjaa, italiaa, saksaa, saamea jne ei sitten voi opiskella, vaikka mahdollisuus teoriassa olisi ollutkin. Lapsillani on nimenomaan tästä syystä jäänyt aloittamatta ranska ja saksa ala-asteella, ja he ovat sitten opiskelleet englantia, koska JOTAIN kieltä on pakko. Kieliasiassa mennään täysin rahan ja suurten junttimassojen pillin mukaan. Ellei tämä mene tällä kaaliin, olkaa hyvät ja lukekaa läpi Finlexistä Perusopetuslaki.

      Lainaa

    109. Tulos: -2 (12 ääntä)
      Ehkä Anna halusi tuossa täsmentää että tällä kertaa kyytiin istuu englantilainen poikaystävä, hänen suomalaisen tai nigerialaisen poikaystävänsä sijaan.

      Lainaa

    110. Tulos: +8 (10 ääntä)
      Ron: “voimme osallistua bensakustannuksiin tai kahvituttaa kultaista kuskia”. Bensat Helsingistä Raaheen tosiaan korvataan yhdella kahvikupposella nojoo mut Mathias kyseenalaistaa nyt hieman liikaa
      Tässä haetaan ymmärtääkseni kimppakyytiä, eli suurinpiirtein ollaan samaan paikkaan menossa? Silloin on normaalia jakaa joko bensat tasan kaikkien kesken taikka tarjota kuskille matkalle ruuat yms. Bensaa menee jokatapauksessa samanverran kun matka on sama, ellei sitten kyydissä ole erittäin paljon ylimääräisiä kiloja:)

      Lainaa

    111. Tulos: +7 (7 ääntä)
      Tosi huono provo Mathiakselta. Eka kommentti oli ihan hyvä heitto, mutta se että vielä jaksaa jatkaa tota samaa, ja puhuu vielä ihan huuhaata, on pelkästään noloa. Tarkoitin nolata toinen, mutta nolaakin itsensä.

      Lainaa

    112. Tulos: +1 (9 ääntä)
      Täällä puhuttiin englannin kielen pakollisuudesta. Itelläni alkoi pakollinen englanti 3lk ja jatkui ihan koko mun kouluajan. 7lk alko pakollinen ruotsi enkun lisäksi ja sen jälkeen 8lk sain valita joko ranskan -tai saksankielen kurssin ja päätin ottaa saksan.

      Lainaa

    113. Tulos: 0 (10 ääntä)
      meikämanne: Pakollinen, ei annettu vaihtoehtoja vaan sitä englantia oli opiskeltava. Ei kyselty.
      Näinpä. Englanti oli pakollinen ala-asteella. Terveisin vm 1992

      Lainaa

    114. Tulos: 0 (8 ääntä)
      Aavistuksen kummallista väittää, etteivät ihmiset tiedä omista kouluajoistaan tuon vertaa.

      Lainaa

    115. Tulos: +6 (6 ääntä)
      Se, että Suomessa opetetaan englantia kolmannelta luokalta lähtien, ei tarkoita sitä, että jengi sitä osaa. Opetetaanhan meille myöskin matikkaa, äidinkieltä, historiaa, vaikka mitä - ja siltikin jengi on tyhmempää kuin kasa vasemman jalan saappaita.

      Lainaa

    116. Tulos: 0 (0 ääntä)
      missä juttu

      Lainaa

    117. Tulos: -3 (3 ääntä)
      Huuhaa: Eiköhän se englanti suju keskimäärin kaikilta muilta pohjoismaisilta paremmin kuin suomalaisilta, parhaiten ruotsalaisilta Ruotsi, norja, tanska, islanti ja fääri kun kuuluvat kaikki germaanisiin kieliin, kuten myös englanti, joten näissä kielissä on paljon enemmän yhtäläisyyksiä keskenään kuin meidän pienen säälittävän itämerensuomalaisen kielen kanssa, mikä on täysin luonnollista. Ruotsalaisille englannin kielen lausuminenkin on luonnostaan luontevampaa, kuin suomalaisille. Ja mikä ihme tuo “Suomessa opetetaan englantia kolmannelta luokalta lähtien” -veto on? Opetetaan joo, jos A1-kieleksi valitsee englannin, mutta yhtä hyvin se voi olla myös vaikkapa saksa tai ranskakin. Suomessa ei ole mikään pakko opiskella englantia, vaikka suurin osa sen kielen jossain vaiheessa valitseekin. Näin siis peruskoulussa, joka valtasi Suomen hiljalleen 70-luvulla, kansakoulun aikakaudellahan ei koulussa opetettu vieraita kieliä, siksi moni ennen 60-lukua syntynyt osaa niin surkeasti mm. englantia…
      no jao olisit tutkinu asiaa , tilastot sanoo, että suomalaiset ovat parhaita englannin puhujia koo maailmassa (siis tietenkin maista joissa se ei äidinkieli ole)

      Lainaa

    118. Tulos: +1 (3 ääntä)
      Diipadaapa: Huuhaa: Englanti on kyllä mielestäni pakollinen kieli, A1, ja alkaa kolmannella luokalla. Saksa ja Ranska sitte taas valinnaisia, oliko se sitte B1. Itse opiskelin meinaan Ranskaa ja Englantia samaan aikaan vuoden verran ala-asteella, kunnes älykkäänä lopetin Ranskan.-.- Ja olisin kyllä Englanninki lopettanu, onneks sitä mahdollisuutta ei annettu.:D
      Tajutkaa nyt jo, että ne kielet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella!!!!

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: kimppakyyti, kyyti, englantilainen, englanti, kieli, riita