Mysteerikoe
Aikuiset yrittävät ratkaista ala-asteen kokeen arvoitusta. Osaatko sinä?
Seuraava
Toiset näkevät elämän vain nurjalta puolelta. Edellinen
Pöydän ostaminen voi osoittautua yllättävän haastavaksi operaatioksi.
Toiset näkevät elämän vain nurjalta puolelta. Edellinen
Pöydän ostaminen voi osoittautua yllättävän haastavaksi operaatioksi.
91 kommenttia
-
En olisi uskonut, että näen sen päivän jona tuntisin itseni näin tyhmäksi, mutta minäkin kyllä haluaisin kuulla jonkinnäköisen selityksen tähän kokeeseen. Muuten luulisin, että opettajan väärin-merkki muistuttaa t-kirjainta, mutta en minäkään kyllä keksisi, mikä noista neloskohdan vaihtoehdoista olisi oikea. Minkä alkutavu siinä pitäisi kirjoittaa? :D
-
-
Tää on tätä lapsen logiikkaa.. :) En itsekkään ymmärtänyt et miten/miksi se sen noin täytti, mutta en ole lapsi (tietääkseni).. joten kertokaas te muut, mikä oli se juju tässä? :D
-
kokeen nimikin on suhteellisen hämärä "Mopon Katsastus 2" :D mut en kyl itekkää tajua puolia noista tehtävistä..
-
Nyt kun mietin tätä hieman enemmän, niin joku logiikkahan tuossa selvästi on. Kolmessa ensimmäisessä kohdassa Lassi on vastannut vain kirjaimilla t, s,n ja e, ja yläkulman merkistä päätellen kokeesta on tullut täydet pisteet. Mutta miten on mahdollista, että tehtävänannon vaihtuessa vaihtuvat myös sanojen alkutavut? Siis kun vertaa nelos- ja kutoskohtia. Ehkäpä Lassin luokkaa on opetettu jonkin todella teemaisen kirjan mukaan, eli siinä missä me käsitämme esim. 3. kohdassa puhuttavan taulusta, kirjaan perehtynyt luokka tietääkin taulun kuvan viittaavan johonkin muuhun. Vai olisiko testissä ollut myös kuunteluosa, ja nuo kuvat ovatkin tuossa vain "viitteinä"? Muuten arvelisin, että kokeessa käsitellään yhtäaikaisesti kahta eri kieltä, mutta siinä tapauksessa Heli tuskin ihmettelisi testiä, tai kutsuisi sitä äidinkielen testiksi. Turhauttavaa, kun en ymmärrä, ja sitten kun joku tulee ja kertoo testin takana piilevän logiikan, minulle iskee se ärsyttävä "no niinpä tietysti"-tunne.
-
-
Ei siinä kuvien suhteen logiikkaa olekaan. Opettaja lukee/ kirjoittaa ne tehtävät joihin vastataan. Kuvat ovat siinä lähinnää sen takia että voi kirjoittaa oikean vastauksen "omenan kohdalle" opettajan ohjeiden mukaisesti. Minäkin tätä joskus ihmettelin mutta päärin rohkaistua ja kysyä suoraan opettajalta.
-
Jos on ollut kuuntelu, ja kuviot on vaan kertomassa kohtaa johon vastataan? Niinku a b c -kohdat..
-
Mikäli jotain omista kouluajoistani muistan, niin meillä ainakin oli jonkin sortin kuullunymmärtämiskokeita eli veikkaan, että tässäkin tapauksessa opettaja on sanonu ääneen sanoja, joista on pitänyt alkukirjaimet tms. Pistää kokeeseen. Kuvat on vaan piristämämään kokeen ulkonäköö.
-
Kyse on kuuntelutehtävästä. Vastaukset kirjoitetaan opettajan sanelun mukaan.. ;)
-
Voiskohan olla kyse kuullun ymmärtämisestä, ts. sanat ja alkutavut ovat opettajan tai nauhan sanelemia ja numeroiden sijaan noi kuvat kertoo missä ollaan menossa. "aurinko-kohta seuraavaksi: millä äänteellä alkaa tavara?"
-
-
Kyllä oli ensin to-del-la tyhmä olo, mutta kyseessä lienee nimenomaan kuuntelukoe ja nuo kuvat merkkaavat kysymyksen alakohtia. Siis kuten a, b, c, d jne. "Kirjoita vastaus sydämen/ilmapallon/linnun kohdalle." Paitsi kysymyksessä 5, joka ainakin näyttää ihan suoraviivaiselta kuvan ja sanallisen vihjeen yhdistelmältä.
-
No niin... omien poikieni opettaja tämän selvitti vanhempainillassa aikanaan... Kyseessä on opettejan lukemien sanojen alku- tai loppukirjain tai tavu, kuvalla ei sinällään ole paljoakaan kaiketi tekemistä oikean vastauksen kanssa (mikäli muistan oikein)
-
Kuvat ei liity sanoihin :D Opettaja lukee sanan ja oppilas pysyy kuvien avulla mukana.. "Ja sit perhoseen kirjoitetaan au-to" esim.
-
Joku varmaan ehtii ennen mua jo vastaamaan, mutta nuo kuvathan toimii tuossa kokeessa ihan vaan ohjeena, että missä kohdassa mennään. Kyseessä siis suurimmaksi osaksi sanelukoe, jossa opettaja sanoo sanan ääneen oppilaille ja siitä sanasta sitten tunnistetaan ne alku- ja loppuäänteet jne. "ensimmäiseen tehtävään sydämen alapuolelle kirjoita iso T" jne... Helpompi noin ekaluokan alussa hahmottaa oppilaille, että missä kohdasssa mennään. Kyseessä on Pikkumetsän aapisen koe, mopon katsastus 2 eli oppilaat ovat harjoitelleet vasta 8 kirjainta tuohon kokeeseen mennessä.
-
Nuo tehtävän kuvitot ei mitenkään liity itse tehtävään. Ne ovat vain helpottamassa lasta löytämään oikean kohdan : "seuraava kirjain tulee sydämmen alle". Oikeasti opettaja sanoo sanan, josta oikea kirjain pitää kuulla, kuten "oivaltaa"-sana.
-
Veikkaan, että tuossa on opettaja sanonut joitain sanoja, eli olisi paremminkin kuullunymmärtämisestä kyse. Saattaahan toki olla, että opettajalls on mennyt paperit sekaisin, ja koekysymykset/-sanat ja vastauspaperit ovat eri paria.
-
Tulee ihan mieleen ala-asteen englanninmaikkani. Sanakokeissa ruksi kaiken oikeaksi suurin piirtein silmät kiinni, vaikka vastaukset 1-10 olisivat olleet pelkkää potato potato potatoa. Ja Kaisu hei, tuo "lapsen mielipidettä ei saa kritisoida" on juuri sitä, millä lapsesta kasvatetaan ellei sosiopaattia niin vähintään kusipää.
-
Voi apua!!! Taitaa meillä ensi syksynä alkava koulu jännittää enemmän äitiä ku tytärtä.Mainittakoon että penskalla on eskari kirja juuri tuota samaista sarjaa (Pikkumetsän esiopetus) ja oon ollu pari kertaa sormi suussa tehtävien kanssa kun osa ohjeista on niin pitkin vituraa laadittu.
-
No on se vaikea ymmärtää. Miksi kokeessa olisi noin paljon samoja kuvia. Kun kyseessä on oppilaita, jotka OPETTELEVAT lukemaan, heille voi olla kohtalokasta tehdä koetta, jossa tehtävät on numeroitu (ei ole takeita, että osaavat numeroita vielä kunnolla), tai lueteltu kirjaimin (kaikki kun eivät osaa tuossa vaiheessa niitä kirjaimia, sen takia testataan, että selviää ketkä). Tämän takia kokeissa käytetään kuvia, jotta oppilaat pysyvät kärryillä. Ja voisi näin aikuisen tai teinin silmin olla helppo ajatella, että laittaa aina vaan seuraavaan. Eskarit/ekaluokkalaiset on vaan siitä haastavia opetettavia välillä, että voivat harhautua tekemään joskus ihan jotain täysin muuta, jolloin putoavat kärryiltä hetkessäkin, että missä ollaan. Täten joka kohdassa on hyvä muistuttaa, että nyt vastataan ensimmäisen laatikon lintu-kohtaan. Tämä kuulostaa monimutkaiselta henkilölle, joka ei ole systeemiin tottunut, mutta tämä oikeastaan tukee oppilaan kärryillä pysymistä.
-
Heli olisi voinut kysyä Lassilta että millainen koe oli, mutta ei taida äiti olla ihan penaalin terävin kynä. Ja onhan se aina hauskempaa päivitellä Facebookissa ja antaa lapsestaan kummallinen kuva. Selvä kuullunymmärtämiskoe tässä on ihmettelyn aiheena.
-
-
Nämä testit on kuullun ymmärtämistä, kuvat eivät liity mitenkään tehtävään, paitsi että opettaja saattaa sanoa "variksen alle tulee sana.......". Lapsen on helmpompi hahmottaa se kuin jos sanotaan kohta 1 tai kohta 2.
-
Kala: En olisi uskonut, että näen sen päivän jona tuntisin itseni näin tyhmäksi, mutta minäkin kyllä haluaisin kuulla jonkinnäköisen selityksen tähän kokeeseen. Muuten luulisin, että opettajan väärin-merkki muistuttaa t-kirjainta, mutta en minäkään kyllä keksisi, mikä noista neloskohdan vaihtoehdoista olisi oikea. Minkä alkutavu siinä pitäisi kirjoittaa?
Eikö tässä kukaan osaa käyttää maalaisjärkeä, tossahan selvästi sanotaan esim ekassa tehtävässä "kirjoita kirjain" ja poika oli kirjoittanut joka kohtaan kirjaimen. ja toisessa oli "millä kirjaimella sana alkaa" eihän siinä sanottu mikä sana joten mikä tahansa kirjain kävisi vastaukseksi, neloskohdassakin sanotaan vain ympyröi alkutavu, ja jokainen vaihtoehdoista on alkutavu joten jokainen kävi, tyhmät ihmiset, noi kuvat on vaan hämäystä, huomaa ettei siellä koulussa ole opittu mtn kun ei lueta kunnolla tehtävänantoa vaan keskitytään kaikkeen hämäävään. -
kouluavustaja: Nämä testit on kuullun ymmärtämistä, kuvat eivät liity mitenkään tehtävään, paitsi että opettaja saattaa sanoa “variksen alle tulee sana…….”. Lapsen on helmpompi hahmottaa se kuin jos sanotaan kohta 1 tai kohta 2.
Kiva, että tällainenkin asia lapsen kehityksestä on huomattu ja uskallettu otta käyttöön eikä vaan taas tehty niinkuin aina ennenkin ollaan tehty, kun se nyt vaan kuuluu niin olla. Toimisikohan tuo aikuisillakin? Olen huomannut, että kollegoille jää harvinaisen huonosti päähän mitä palavereissa sovitaan... Ehkä se onkin vain laatimieni tylsien pöytäkirjojen syytä! Hmm... Tänäänpä lähetän pomolle raportin, jossa on ranskalaisten viivojen sijasta variksia (sydämmet voisivat antaa sihteeristä vähän väärän kuvan..). -
Oon tehnyt sijaisuuksia kouluille, viimeksi pari vuotta sitten. Näiden logiikka on tosiaan se, että kyseessä on kuullun ymmärtäminen. Eli vaikka tehtävän symboli on omena niin sana voi olla "keksi". Se syy, miksi symboli on omena eikä vaikka kirjain tai numero on siinä, ettei väärään kohtaan vastaaminen karsisi niitä pois, joille se lukeminen/kirjainten hahmottaminen on vielä haastavaa
-
eiköhän tässä oo opettaja sanonu jonkun tietyn sanan mikä pitää kirjoittaa kohtaan jossa on tietty kuva vaikka ne eivät mitenkään liittyisi toisiinsa.
-
-
Nuissa tehtävissä, missä ei näytä olevan päätä eikä häntää, on kuullun ymmärtäminen. Ja itse olen tehnyt vastaavia tehtäviä ala-asteella eka- ja tokaluokalla. Joten ei tämä nyt mitenkään uusi juttu ole, että tällaisia tehtäviä on lapsukaisten kokeissa..
-
Kuulkaas, kyseessä on saattanut olla ns. kuullun ymmärtämisen koe. Kohdat 1-4 ja 6 niin tuo aurinko ja omena yms. ovat niin kuin tehtävien kohdat a,b,c,d, joihin pitää vastata, mitä nauhalta kuuluu.
-
Mä ehdin jo ajatteleen, että toi Lassi on ihan poikkeuksellisen tyhmä lapsi
-
Alkuopena voin kertoa, että tämä kaveri on oikeassa :) Ajattelitte liian monimutkaisesti!
ei näin: Ei siinä kuvien suhteen logiikkaa olekaan. Opettaja lukee/ kirjoittaa ne tehtävät joihin vastataan. Kuvat ovat siinä lähinnää sen takia että voi kirjoittaa oikean vastauksen “omenan kohdalle” opettajan ohjeiden mukaisesti. Minäkin tätä joskus ihmettelin mutta päärin rohkaistua ja kysyä suoraan opettajalta.
-
Mua ärsyttää valtavasti, kun nyt esimerkiksi tässä on jokin pulma, johon kaivataan vastausta, ja sitten lähestulkoon kaikki tulee kertomaan sen vastauksen kommenteissa peräjälkeen vaivautumatta lukemaan edellisiä kommentteja, joissa se vastaus on tullut esille jo kakskymmentä kertaa. Yhyy!
-
No olipa typerä... En itekään tajunnut tuon ideaa ennen kuin tuolla ylempänä selitettiin että nuo kuvat on vaan niin ku a, b, c kaikissa muissa kokeissa... Miksi ihmeessä tuossa ei ole ihan vaan numeroita? Kyllä tuon ikäiset jo ne osaa jos ei ihan vajakki ole. Itse en muista tuollaisia kuuntelukokeita ollenkaan, tai sitten niitä ei koskaan tehty mulle kun en muutenkaan ollut äikän tunneilla aina ala-asteen alussa koska osasin jo...
-
Kaikille (erityisesti tämän Lassin vanhemmille) tiedoksi, että ko. Mopon katsastus - testi ei ole aivan sellainen kuin monet teistä luulevat. Testiin kuuluu opettajalle ohjeistus ja tämä mikä tässä kuvassa on oppilaan ns. vastauslomake. Alta löytyy kyseiseen Mopon katsastus -testiin ohjeistus, niin jokainen voi itse päätellä onko Lassin opettaja arvioinut kokeen oikein vai ei. Mopon katsastus 2 ohjeistus: 1. Kirjoita kirjain. iso T, iso E, pieni t, pieni n, pieni e 2. Millä äänteellä sana alkaa? numero, temppu, silmä, eskari, turkki 3. Mihin äänteeseen sana loppuu? varvas, nakit, koriste, sininen, sukset 4. Ympyröi alkutavu it-se, nas-ta, nuo-hoo-ja 5. Kirjoita alkutavu 1.sukat, 2. takit, 3. siirappi, 4. naamari 6.Kirjoita alkutavu si-too, ta-vara, te-levisio, sot-kee, naa-mioi
-
Oli pakko alkaa googlettamaan mistä on kyse :D Hetken googlailun jälkeen päädyin tänne: http://openideat.blogspot.fi/2013/08/lukemaan-ja-kirjoittamaan-oppiminen.html Katsokaas kohtaa "Perjantai". Kyseessä siis vois olla joku opeteltavaan kirjaimeen liittyvä tarina. Siinä myös puhutaan moponkatsastus -testistä. Silti aika kummallinen juttu..
-
http://www.voice.fi/ilmiot/ala-asteen-koe-hammentaa-vanhempia-netissa-miten-tama-voi-olla-mahdollista/8/55393
-
Kuvat on vaa apuna et pysyy perässä, koe on varmaa ollu tyylii : nyt ollaan kohdassa sydän , millä kirjaimella sana tomaatti alkaa.. Olin alakoulus avustajana ja oli saman tyyppinen koe.
-
Jännä ja hauskakin uudistus kyllä. Sitähän tässä jo parikymppinenkin tuntee itsensä vanhaksi, kun meillä vaadittiin kyllä kaikkien aakkosten ja numeroiden osaaminen siihen mennessä kun kokeita alkoi tulemaan. Ja jos lukeminen ja/tai kirjoittaminen oli sen jälkeen vaikeaa, pistettiin melkein heti suosiolla tukiopetukseen. Onkohan asioita helpotettu nyt vähän väärästä suunnasta vai onko nykylapset niin rauhattomia, etteivät jaksa keskittyä paperiin jos ei siinä ole kuvia joka tehtävässä?
-
"Äänne on fonetiikassa ja fonologiassa käytetty termi, jolla määritellään ihmisen ääntöelimistön tuottama tietty ääni riippumatta sen mahdollisesta asemasta kielijärjestelmässä." Miksei kysymyksissä lue millä KIRJAIMELLA sana alkaa/loppuu? 'ʔæ:n:e on äänne-sanan äänne. Ärsyttävää, kun ala-asteen kokeetkin on väärin. Ja meillä muka yksi maailman parhaista koulujärjestelmistä...
-
Huoh... Nyt viisaat opettajat kertovat, että miten tälläinen tyhmyys ja keskittymishäiriöisyys on pesiytyny kouluihin? Ei mun kouluaikoinani numerot ja oikeisiin kohtiin vastaaminen ollut mikään ongelma... Eihän niitä numeroita ja keskittymistä edes voi oppia kun kaikki on vain sydäntä ja aurinkoa. Ehkä olimme sitten vain ylineroja koulussa, koska osasimme vastata kysymykseen 6 ihan sillä, että opettaja luokan edessä sanoi: "ja nyt siirrymme kysymykseen 6". Ja kyseessä oli siis tosiaan kuuntelutehtävät. Nyt oikeasti lopetatte sen pullamössön lisääntymisen tähän maailmaan. Tulee ihan idiolution mieleen, kun lukee näitä juttuja täältä >.<
-
Kysymys 4. Ensimmäinen kohta selvästi meni vikaan. Alkutavu on "si", koska noista saa järjesteltyä sanan "siitti". Vai.
-
Ite oon tehny tommosen ja pikkusiskokin sano että toi kuva ei liity _MITENKÄÄN_ siihen mitä pitää kirjottaa vaan opettaja sanoo sanan jonka alkutavu tai lopputavu tai eka kirjain pitää kirjottaa
-
-
En jaksa lukea kaikkia kommentteja, mutta olenko ainut jolla tuli mieleen vaihtoehto, että opettaja on kirjoittanut tehtävien viereen miinusmerkin, johon lassi on kätevästi vetänyt suoran viivan keskelle jolloin tulee plussa...?
-
...nyt kun jaksoin lukea kommentit, käännyn myös tuon kuullun ymmärtämisen puoleen, se se täytyy olla.
-
Ennen_vanhaan: Huoh…Nyt viisaat opettajat kertovat, että miten tälläinen tyhmyys ja keskittymishäiriöisyys on pesiytyny kouluihin? Ei mun kouluaikoinani numerot ja oikeisiin kohtiin vastaaminen ollut mikään ongelma… Eihän niitä numeroita ja keskittymistä edes voi oppia kun kaikki on vain sydäntä ja aurinkoa. Ehkä olimme sitten vain ylineroja koulussa, koska osasimme vastata kysymykseen 6 ihan sillä, että opettaja luokan edessä sanoi: “ja nyt siirrymme kysymykseen 6″. Ja kyseessä oli siis tosiaan kuuntelutehtävät. Nyt oikeasti lopetatte sen pullamössön lisääntymisen tähän maailmaan. Tulee ihan idiolution mieleen, kun lukee näitä juttuja täältä >.<
Ensimmäisen luokan pienet aloittelevat koululaiset, koskaan ei ole ollut kyllä sellaista ikäluokkaa, että kaikki olisivat vielä tuossa vaiheessa osanneet mieltää numerot, vaikka niiden luetteleminen järjestyksessä suurimmalta osalta onnistuukin. Ei mitään muistikuvaa miten itsellä nuo meni, mutta ei tuossa vaiheessa kyllä numeroita käytetty. Itse taisin saada noista tehtävistä luku- ja kirjoitustaitoisena vapautuksen, mutta jonkinlainen hämärä muistkuva on ekaluokalta, ettei numeroita käytetty ennen kuin niitä oli opetettu. -
Koepaperiin ei sitten voinut kirjoittaa esim. "kuuntelukoe" vaan annetaan vanhempien ihmetellä jotain ihme logiikkaa tehtääviin. Pieneltä lapselta (kokeen tehnyt kai ala-astelainen) ei välttämättä saa suoraa vastausta siihen, mitä kokeessa kysyttiin vaan vain jotain tyyliin "opettaja sano, mitä kirjotetaan".
-
P: “Äänne on fonetiikassa ja fonologiassa käytetty termi, jolla määritellään ihmisen ääntöelimistön tuottama tietty ääni riippumatta sen mahdollisesta asemasta kielijärjestelmässä.” Miksei kysymyksissä lue millä KIRJAIMELLA sana alkaa/loppuu? ‘ʔæ:n:e on äänne-sanan äänne. Ärsyttävää, kun ala-asteen kokeetkin on väärin. Ja meillä muka yksi maailman parhaista koulujärjestelmistä…
On tyhmää yleistää yhden testin perusteella, että "meillä muka yksi maailman parhaista koulujärjestelmistä". Väitteelläsi ei ole perää eikä perusteluja, sillä suomalainen koulujärjestelmä on todella parhaimmistoa, sen osoittaa monet tutkimustulokset ja -vertailut. Et voi sanoa YHDEN testin perusteella, että onko suomalainen koulujärjestelmä hyvä vai ei. On totta, ettei eri kirjasarjojen tekijät ole aina tarpeeksi kiinnittäneet huomiota tehtävien asia- tai kirjoitusvirheisiin, saati sitten tarkoituksenmukaisiin tehtäviin. Tämä vaatiikin opettajalta herkkyyttä ja aktiivisuutta korjata ja muokata opetusmateriaalia virheiden välttämiseksi. Kyseisessä testissä ei ole kuin pieni virhe, jonka opettaja on saattanut korjata suullisesti sanomalla oppilaalle, että siinä on virhe. Voi olla että ei, mutta SILTI turha kommenttisi "Ärsyttävää, kun ala-asteen kokeetkin on väärin" on turha yleistys. Tuskin olet seurannut ja analysoinut kaikkia ala-asteilla tehtyjä kokeita? Niinpä. Jopa sinun näsäviisaan ja perustelemattoman kommenttisi mahdollisti suomen koulutusjärjestelmä, jossa sinä olet oppinut kirjoittamaan ja lukemaan (tosin päättely- ja perustelutaidoissasi on aukko). Sinua on varmasti ärsyttänyt, kun kaikki ala-aste kokeet oli tehty väärin, mikä tietysti vaikeutti oppimistasi. -
Ettei tässä nyt vain ois kyse kuullunymmärtämiskokeesta, jossa nuo omenat ynnä muut korvaa esim kohta 1 ja kohta 2 tekstit, jos vaikka jollain pikkukoululaisella on vielä vaikeuksia lukemisen kans :O
-
Ennen_vanhaan: Huoh…Nyt viisaat opettajat kertovat, että miten tälläinen tyhmyys ja keskittymishäiriöisyys on pesiytyny kouluihin? Ei mun kouluaikoinani numerot ja oikeisiin kohtiin vastaaminen ollut mikään ongelma… Eihän niitä numeroita ja keskittymistä edes voi oppia kun kaikki on vain sydäntä ja aurinkoa. Ehkä olimme sitten vain ylineroja koulussa, koska osasimme vastata kysymykseen 6 ihan sillä, että opettaja luokan edessä sanoi: “ja nyt siirrymme kysymykseen 6″. Ja kyseessä oli siis tosiaan kuuntelutehtävät. Nyt oikeasti lopetatte sen pullamössön lisääntymisen tähän maailmaan. Tulee ihan idiolution mieleen, kun lukee näitä juttuja täältä >.<
Kyseessä on näköjään 2. luokan koe, joku sen tuolla ylempänä kertoi. Nimimerkki Jenni selventää asiaa hyvin. Mutta voin sanoa vastauksena kysymykseesi, että vuonna 1977, jolloin aloitn yläasteen 7. luokan. Luokallani oli kaksi poikaa, jotka lukivat todella huonosti ja hitaasti. Voin hyvin kuvitella, ettei kumpikaan heistä ole selvinnyt 2. luokalla vastaavasta kokeesta, oli siinä numeroita tai kuvia. Kyseessä ei ole edes minkään sortin erityisihmiset, vaan jotain muuta häikkää oppimisessa, muuten ihan taviksia. Toinen noista pojista oli kyllä jo 2. luokalla omalla luokallani, eikä tainnut silloin vielä lukea ollenkaan, vaan oli lukutunnit erityisopetuksessa, siis lukihäiriön takia. Kyllä niitä lukihäiriötä ja hitaita oppijoita on ollut aina, tiedä sitten mistä tulee se tyhmyys, ettei tätä tiedetä. Etevämmille oppilaille on ihan sama onko tuossa kuvia, kirjaimia vai numeroita, ellei heitä ole kasvatettu ylimieliseksi osaamisen takia. Voin kertoa sellaisen salaisuuden, että vielä lukiossakin ja jatko-opinnoissakin on tehtäviä, joissa on numerot ja alatehtävät on selvennetty kirjaiminv- tuossa tehtävässähän muuten päätehtävät on numeroitu, kuten varmaan itseäsi fiksuna pitävänä huomasit. Ehkä sinun nuoruudessassi käytettiin pelkkiä numeroita, en tiedä. Minun aikanani oli jo niin tyhmiä, että piti selventää. Olen syntynyt 60-luvulla. -
hmm voiskohan mun poika skipata koko ekaluokan... mitä se siellä tekee opettelemassa kirjaimia ja numeroita kun osaa ne jo nyt vaikka koulun alkuun on vielä vuosia... Mikään ei ole ikävämpää kun koulussa turhautuminen, ja kyllä siellä turhautuu jos ei tarjota mitään uutta opittavaa...
-
-
huoh: hmm voiskohan mun poika skipata koko ekaluokan… mitä se siellä tekee opettelemassa kirjaimia ja numeroita kun osaa ne jo nyt vaikka koulun alkuun on vielä vuosia… Mikään ei ole ikävämpää kun koulussa turhautuminen, ja kyllä siellä turhautuu jos ei tarjota mitään uutta opittavaa…
Koulussa opitaan paljon muutakin! :) Rutiinit ja vaikkapa sosiaaliset taidot näin nopeasti mietittynä. Fiksu ikäisekseen on parempi, kuin tyhmä vanhempien lasten joukossa. Ja kiitos niille muutamille, jotka selittivät kokeen merkityksen! Kokeet ovat näemmä hieman muuttuneet omista alakouluajoistani. -
huoh: hmm voiskohan mun poika skipata koko ekaluokan… mitä se siellä tekee opettelemassa kirjaimia ja numeroita kun osaa ne jo nyt vaikka koulun alkuun on vielä vuosia… Mikään ei ole ikävämpää kun koulussa turhautuminen, ja kyllä siellä turhautuu jos ei tarjota mitään uutta opittavaa…
Puolet koulun aloittavista lapsista osaa lukea nykyään ja todella monet ihan hyvin. Itse osasin, sekä omat pojatkin osasivat molemmat lukea jo täysin sujuvasti. Naurattaa nämä vanhemmat, jotka luulevat että se oma lapsi on ainoa joka ei osaa...nykyään lapset oppivat lukemaan aiemmin kuin ennen. Älykäs ei oikeasti turhaudu missään, voihan sitä keksiä päässään vaikka ikiliikkujan. Itselleni koulun tärkein tehtävä ekoilla luokilla oli oppia olemaan ryhmässä sekä saada kavereita, kun olin aika ujo ja tottunut olemaan enemmän poikien seurassa suvun lähes ainoana tyttönä. -
Mullekkin jäi kolme asiaa mysteeriks a) mitähän tehtävässä 6 on ees pitänyt tehdä? wtf? Eihän noista tavuista muodostu mitenkään päin mitään järkeviä sanoja b) miks noi selvästi väärin olevat kohat on merkattu olevan oikeen c) Mopon katsastus?
-
epo: Mullekkin jäi kolme asiaa mysteeriks a)mitähän tehtävässä 6 on ees pitänyt tehdä? wtf? Eihän noista tavuista muodostu mitenkään päin mitään järkeviä sanoja b)miks noi selvästi väärin olevat kohat on merkattu olevan oikeen c) Mopon katsastus?
Siis nelosta tarkoitin. Kutonen on kyllä selvä. -
Kokeessa oppilaalle sanotaan esim. katso kohtaa 1. Kirjoita sydämen alle esim. "iso tee -kirjain" (testaan muistaako laps miltä näyttää iso T -kirjain). Kohdassa 2. sanotaan esim. sana nakki ja oppilas kirjoittaa millä kirjaimella sana alkaa. Eli symbolilla ja sen alapuolella olevalla kirjaimella tai tavulla ei ole yhteyttä. Kokeen ymmärtää, jos on ollut tekemässä sitä :). t. Ope
-
Kokeen logiikka on onneksi jo osattu selittää niin nyt voi vaan ihmetellä vanhempaa joka sen sijaan että laittaisi opettajalle viestin tai kävisi kysymässä asiaa laittaa kuvan facebookiin ja taivastelee lapsensa opettajan tyhmyyttä. Jos on itse niin typerä ettei tajua mistä kyse eikä osaa lapseltaan kysyä (ja ymmärrä tämän vastausta) niin kysyis sitten siltä opettajalta.
-
Ei Suomessa saa enää merkitä vastauksia väärin, kun äidin oma tissiposki kultamussukka pahottaisi mielensä.
-
4. kohdassa samat kuvat kuin 6 kohdassa. 4.kohdassa käsketään ympyröidä alkutavu ja sitten 6.kohdassa lassi on kirjoittanut eri alkutavut ja silti kaikki on oikein mitä mitä mitä mitä...??? onkohan niillä pllut joku kuultu juttu nyt tähän aurinko kohtaan kirjoitatte sinä...? ei niin ymmärrä
-
ai katos ope käynytkin vastaamassa...:) enpä huomannut ensin...mutta yay...en ollut hakoteillä...:)
-
Tällein ajateltuna tosiaan... :D Mutta oikeesti hommat menee näin: Kuvilla ei ole mitää merkitystä tehtävässä. Ainoa jippo on, että oppilaiden on helpompi ymmärtää missä kohdassa mennään: "Ja auringon kohdalle kirjoitat...." Sanat siis ei ole kuvista, vaan tarkoitus on "Kirjoittaa ketun alle millä kirjaimella sana KISSA loppuu", tai "Sitten kirjoitat sanan RISU alkutavu sydämen alle." Ei. Ei teillä ole mennyt peruskoulu ihan hukkaan. Ei huolta. ;) t. ope
-
Jos luette tehtävänannon ja jätätte kuvat huomioimatta, niin kylöähän tuo on täysin oikein.
-
Oiskohan ollu kuullunymmärtämiseen liittyviä juttuja, joiden kans kuvilla ei oo välttämättä mitään tekemistä? Kuvilla korvattu vaihtoehdot a) b) c) d) ja e), ettei ylimääräiset kirjaimet sekottaisi lapsia..
-
konsultoin asiasta mun 7 v tyttäreni kanssa. Ilmeisesti nuo kuvat eivät välttämättä liity itse tehtävään vaan ovat eräänlaisia "numeroita" eri tehtäville/tehtävätyypeille
-
bagheera: Heli olisi voinut kysyä Lassilta että millainen koe oli, mutta ei taida äiti olla ihan penaalin terävin kynä. Ja onhan se aina hauskempaa päivitellä Facebookissa ja antaa lapsestaan kummallinen kuva. Selvä kuullunymmärtämiskoe tässä on ihmettelyn aiheena.
Kyseessä ei oo Helin lapsi :D:DDD Eli et oo kyllä säkään ihan penaalin terävin kynä kun tolla lailla alat toisia lynkkaan. -
Ei jestas :D Toivottavasti nuo vanhempien kommentit oli vaan vitsiä ;D Mutta siis tämähän on sanelua ja nuissa on nuo kuva,t koska jotkut lapset eivät vielä osaa kirjaimia tai numeroita. Opettajan on siis helpompi sanoa: "siihen sydän kuvion viereen tulee seuraava" jne.
-
Kuinka moni aikoo vielä tulla sanomaan että kyseessä on kuullun ymmärtäminen? Tuli jo selväksi.
-
Tässä ideana, että opettaja lukee sanan ja kuullusta sanasta tunnistetaan haluttu kirjain. Lapsille helpompi sanoa, että nyt kuunnelkaa ja kirjoittakaa kirjain "sydämen" alle kuin että laittakaa kirjain riville 1. Itsekin alakoulussa avustajana ollessa vähän aikaa katsoin tuota koetta ja mietin mitä siinä haetaan :D
-
-
Minä: Älykäs ei oikeasti turhaudu missään, voihan sitä keksiä päässään vaikka ikiliikkujan.
No tuota, kyllä vaan turhautuu jos samaa asiaa jankataan loputtomiin. Hyvä opettaja tosin saattaa onnistua keksimään älykkäälle ja/tai osaavalle lapselle jotain virikettä turhautumisen estämiseksi. -
Oon alakoulussa avustaja harjottelijana ja meil on just tää kirjasarja käytössä. Kokeessa ei ole tarkotus kirjottaa kuvan alkukirjainta yms. vaan opettaja sanoo ääneen sanan, jonka alkukirjain pitää sitten kirjoittaa siihen paperiin. Tai kuten ekassa tehtävässä pitää kirjoittaa kirjain niin opettaja sanoo ääneen sen kirjaimen mikä pitää siihen kohtaan kirjoittaa. Kuvat on helpottamassa lapsia, esim opettaja voi sanoa "olemme nyt ykköstehtävän sydän kohdassa" En kyllä ymmärrä et miksei näissä kokeissa oo käytetty normaalia abc- merkitsemistyyliä.
-
Kiitos Feissarimokien, tämä asia selvisi minullekin :D Olin yhtenä kysymysmerkkinä kun ekaluokkalainen toi tuollaisen kokeen kotiin eikä lapsikaan sitten osannut/jaksanut/viitsinyt selventää asiaa. Nyt olen sitten yhtä asiaa fiksumpi.
-
Kala: En olisi uskonut, että näen sen päivän jona tuntisin itseni näin tyhmäksi, mutta minäkin kyllä haluaisin kuulla jonkinnäköisen selityksen tähän kokeeseen. Muuten luulisin, että opettajan väärin-merkki muistuttaa t-kirjainta, mutta en minäkään kyllä keksisi, mikä noista neloskohdan vaihtoehdoista olisi oikea. Minkä alkutavu siinä pitäisi kirjoittaa?
Olen itse teettänyt tämän kokeen oppilaillani ja kyseessä on sanelu. Vastaan ihin vanhoihin mokiin, mutta oli pakko, koska pisti silmään... -
pi: No on se vaikea ymmärtää. Miksi kokeessa olisi noin paljon samoja kuvia. Kun kyseessä on oppilaita, jotka OPETTELEVAT lukemaan, heille voi olla kohtalokasta tehdä koetta, jossa tehtävät on numeroitu (ei ole takeita, että osaavat numeroita vielä kunnolla), tai lueteltu kirjaimin (kaikki kun eivät osaa [...]
Minä kerkesin jo tuomita tämän koko idea täysin pöljäksi, mutta tuohan kuulostaa fiksulta. Itse opin lukemaan joskus ennen esikoulua. Ts. En muista mitään niin kaukaa, niin en osannut ajatellakaan noin. -
Kala: En olisi uskonut, että näen sen päivän jona tuntisin itseni näin tyhmäksi, mutta minäkin kyllä haluaisin kuulla jonkinnäköisen selityksen tähän kokeeseen. Muuten luulisin, että opettajan väärin-merkki muistuttaa t-kirjainta, mutta en minäkään kyllä keksisi, mikä noista neloskohdan [...]
Ne kuvat ei siis liity tohon mitenkään, vaan se opettaja sanelee.
Kommentti