Käytännön matikkaa
Kuinka paljon on 40% euroissa?
Seuraava
Muumituotteita on moneen lähtöön. Nämä eivät kuitenkaan kuulu niihin. Edellinen
Uudenvuodenlupaus, joka pitää.
Muumituotteita on moneen lähtöön. Nämä eivät kuitenkaan kuulu niihin. Edellinen
Uudenvuodenlupaus, joka pitää.
67 kommenttia
-
-
Lauran seurassa jopa minä voisin loistaa matematiikan kyvyilläni. Lohdullinen ajatus.
-
Jos ostaa paidan -60 % ja housut -60 %, niin yhteensä se tekee -120 %.
-
Jep ite kans maksan -30% jauhelihasta 70€. Ihmetelly, että miten vihtorissa tulee kauppareissut välillä nii suakelin kalliiks :(
-
Tästä itse asiassa hyvä mieli. Luulin aina että oma matikkani on huono, nyt tunnen itseni neroksi. :D
-
-
Jäin sanattomaksi. Voiko prosenttien ja desimaalilukujen idea olla oikeasti noin hakusessa?
-
Luulin niiden "Eihän sitä matematiikkaa mihinkään tarvitse"-ihmisten puhuvan jostain korkeammasta matematiikasta kuten differentiaaliyhtälöistä tai sarjoista tai hankalampien teoreemien todistuksista. Nähtävästi viite on kuitenkin näihin täysin turhiin prosenttilaskuihin ja desimaali & murtolukuihin. Onneksi niitä ei mihinkään tarvitse.
-
Tää on kyllä kummallista. Olen omastakin mielestäni aivan surkea perusmatematiikassa, mutta prosentti-, murto- ja desimaalihommat on kyllä hyvin hallussa. Vielä suuremmaksi yllätykseksi sekä yläasteella että kauppiksessa muistan suurimman osan ryhmästä reputtaneen koko niitä käsittelevän kurssin. Miten..?
-
Tässä syy miksi itse pyydän lapsiani soveltamaan oppimaansa matematiikkaa arkisiin asioihin. Ei me siis lasketa jokaista asiaa, mutta jos toka luokkalainen kysyy "kuinka monta..." niin keksin aiheesta laskun jossa hänen pitää selvittää asia jako tai kertolaskulla. Ei se kertotaulukoiden ulkoaopettelu koetta varten varmista että lapsi tajuaa mten 24 palan pannukakku jakautuu perheelle.
-
-
Prosentti tarkoittaa sadasosaa = 1/100 = 0,01. Eli yksi prosentti sadasta eurosta on yksi euro. Neljäkymmentä prosenttia sadasta eurosta on neljäkymmentä euroa. Neljäkymmentä prosenttia 600 eurosta on 240 euroa. Alennus tarkoittaa hinnan pienentämistä. Auttaako tällainen rautalanka vai tarvitaanko vajaavaltaiseksi julistamista ja virkaholhoojaa?
-
Kalle Korhonen: Jos ostaa paidan -60 % ja housut -60 %, niin yhteensä se tekee -120 %.
Mutta kuka tarvitsee 40-prosenttisia housuja ja paitoja eli mikrosortseja ja napapaitaa? -
Onneksi monet kaupat ovat huomanneet tällaista virheellisiä laskutapoja/ymmärryksiä ja siksi lisänneet alennusilmoituksen taakse hinnastomuutos taulukon. Että paljon on normaali hinta, ja paljonko alennettu. Ettei tarttee fb:hen alkaa kyselee tällaisia.
-
Ostettiin toissapäivänä yli tonnin sohva.. Pitänee marssia kauppaan takas ja huomauttaa, että ottivat siitä liikaa rahaa. Kai sekin oli oikeasti 60e kun kerta -40% alennuksessa oli!
-
Vielä kun ihmiset tietäisivä PROSENTIN ja PROSENTTIYKSIKÖN eron. jos henkilö A sai 20% äänistä ja henkilö B sai 40%. Arkikielessä sanottaisiin että "B sai 20 prosenttia" enemmän [kuin A], joka ei pidä paikaansa. Prosentti kuvaaa suhteellista ei absolutista määrää. Äänien suhde tässä tapauksessa olisi b/a eli = 2,00 = 200%, A:n suhde B:hen taas a/b eli 0,5 = 50% (puolet B äänistä). Absolutinen ero näiden välillä on kuitenkin 20% prosentti*yksikköä*.
-
sohovalle: a virheellisiä laskutapoja/ymmärryksiä ja siksi lisänneet alennusilmoituksen taakse hinnastomuutos taulukon. Että paljon on normaali hinta, ja paljonko alennettu. Ettei tarttee fb:hen alkaa kyselee tällaisia.
Oma matematiikan osaamisesi ei paljoa Sonjaa ja Lauraa parempi ole, -40% alennus näet tarkoittaa 40% korkeampaa hintaa. Peruskoulun läpäisyvaatimuksia tulisi mielestäni korottaa. -
-
Miten tämän sortin vajakit pärjäävät mitenkään elämässä? Ehkä jokaisen kaduntallaajan ei välttämättä tarvitse osata funktiolaskuja mutta että ei osaa laskea paljonko hinnasta jää maksettavaa alennusprosentin jälkeen? Kuvittele näitä elämmänkolun kasvatteja auto-, asunto- ja opintolainan kanssa kun korko on tuntematon käsite ja prosentit vain jotakin tyhmiä numeroita. Ei ihme että pikavippibisnes kukoistaa.
-
8123401: Vielä kun ihmiset tietäisivä PROSENTIN ja PROSENTTIYKSIKÖN eron. jos henkilö A sai 20% äänistä ja henkilö B sai 40%. Arkikielessä sanottaisiin että “B sai 20 prosenttia” enemmän [kuin A], joka ei pidä paikaansa. Prosentti kuvaaa suhteellista ei absolutista määrää. Äänien suhde tässä tapauksessa olisi b/a eli = 2,00 = 200%, A:n suhde B:hen taas a/b eli 0,5 = 50% (puolet B äänistä). Absolutinen ero näiden välillä on kuitenkin 20% prosentti*yksikköä*.
Tietäisivätpä myös sanojen "joka" ja "mikä" eron. -
Itsekin olen aivan paska matematiikassa, mutta kyllä nyt herranjumala noin perusprosenttilaskut pitäisi osata siinä missä yhteen- ja vähennyslaskutkin...
-
8123401: mikä-sana viittaa koko edelliseen lauseeseen. Joka taas tiettyyn sanaan. Mutta mielummin olen matemaattisesti lahjakas kuin kielioppiautisti.
Kirjoitit aiemmin: "Arkikielessä sanottaisiin että “B sai 20 prosenttia” enemmän [kuin A], joka ei pidä paikaansa." Joten tarkoititko, että A ei pidä paikkaansa? Millä logiikalla äidinkieleen huomiota kiinnittävä on autisti, mutta sinä matikkatietoa jakavana olet vain "lahjakas"? Miksei nimim. jfhsdkhs yhtä hyvin olisi äidinkielessä lahjakas ja sinä matikka-autisti? -
Monen suusta koulu aikoihin kuulin että ei matematiikkaa mihinkään tarvitse mutta enpä silti tuntenut ketään joilla näin pahasti olisi hakusessa
-
Mitä vittua! Mahtaa näilläkin keijoilla olla elämä hankalaa, kun eivät osaa laskea edes perunaan. Ovatkohan noilla hengenlahjoilla läpäisseet edes apukoulun ala-astetta?
-
Ihanaa että muitakin matikassa huonoja olevia löytyy. Matikka voi olla tosi vaikeaa jos ei ole ymmärtänyt käsitteitä kuten tämä tyttö ei selkeästi ole ymmärtänyt prosentin olemusta. Varsinkin sanalliset tehtävät oli ainakin minulle ihan hepreaa. :D Geometriaa taas ymmärsin hyvin. En ole mitenkään kärsinyt siitä nyt aikuisena ettei matikka luistanut. Ei ole tarttenut laskea koskaan kuinka monta jalkaa hevosella on ja valuutatkin käännän softalla :)
-
-
Noh, kunhan eivät laskeskele työkseen lääkkeiden annostuksia, rakenteiden kantavuuksia tms. Tai aja rekkaa. Siinäkin pitää osata laskea niin kovin haastavia juttuja. Kuten jos ajoneuvoni painaa 40 tonnia ja sillan kantavuus on 12 tonnia, niin saako siitä mennä?
-
8123401: mikä-sana viittaa koko edelliseen lauseeseen. Joka taas tiettyyn sanaan. Mutta mielummin olen matemaattisesti lahjakas kuin kielioppiautisti.
Millä perusteilla nostat matemaattiset taidot tärkeämmiksi kuin kieliopilliset? Onhan sitä vaikea loistaa matemaattisilla taidoilla, jos ei kykene esittämään ratkaisuja järkevästi äidinkielellisten puutteiden vuoksi. Lisäksi voisit antaa lisätodisteita "matemaattisesta lahjakkuudestasi", sillä prosentin ja prosenttiyksikön eron selittäminen ei vielä mitään erityistä huippuosaamista vaadi. -
Jonku pitäis perustaa feissarimokat-mokat siuvusto johon kerättäis näiden kommenttien parhaat palat. Ootte ihania <3
-
Kyseiset ihmiset eivät mitä todennäköisemmin ole vajakkeja tai tyhmiä, kuten kommenteissa luullaan, vaan kärsivät dyskalkuliasta. Kyseessä on aivotoiminnan häiriö, joka tekee yksinkertaisestakin matematiikasta erittäin vaikeaa, jos ei mahdotonta. Kyseessä siis hieman samanlainen häiriö kuin dyslexia. Ei kukaan onneksi tänä päivänä kutsu lukihäiriöisiä vajakeiksi, toivottavasti kohta ei myöskään matikkahäiriöisiä.
-
mulle kertotaulut on hirveää kidutusta. just menee joku viiden kertotaulut, mutta sitä isommat ei vaan mene. ala-asteella oli joka viikko kertotaulukokeita, niin kauan kun kaikki sai siitä 10/10 oikein. muut sai heti parin-kolmen viikon päästä, minä olin siellä viimesenä varmaan kuudenki viikon päästä. sit ope otti jo tarkotuksella niitä helpompia että pääsin sen ees jotenki läpi. nykyisin jos jotakin tarviin laskee, laskin on käytettävissä. tosin välttelen sitä niin paljon ku mahollista.
-
huoh: Kyseiset ihmiset eivät mitä todennäköisemmin ole vajakkeja tai tyhmiä, kuten kommenteissa luullaan, vaan kärsivät dyskalkuliasta. Kyseessä on aivotoiminnan häiriö, joka tekee yksinkertaisestakin matematiikasta erittäin vaikeaa, jos ei mahdotonta. Kyseessä siis hieman samanlainen häiriö kuin dyslexia. Ei kukaan onneksi tänä päivänä kutsu lukihäiriöisiä vajakeiksi, toivottavasti kohta ei myöskään matikkahäiriöisiä.
Kyllähän ne lukihäiriöiset nyt vaan ovat vajakkeja. Omalla tavallaan. -
Kalle Korhonen: Jos ostaa paidan -60 % ja housut -60 %, niin yhteensä se tekee -120 %.
Eli sillon saa sekä paidan että housut ja vielä kaupan päälle 20 e <3! Eiks vaan :). -
Nimi: mulle kertotaulut on hirveää kidutusta. just menee joku viiden kertotaulut, mutta sitä isommat ei vaan mene. ala-asteella oli joka viikko kertotaulukokeita, niin kauan kun kaikki sai siitä 10/10 oikein. muut sai heti parin-kolmen viikon päästä, minä olin siellä viimesenä varmaan kuudenki viikon päästä. sit ope otti jo tarkotuksella niitä helpompia että pääsin sen ees jotenki läpi. nykyisin jos jotakin tarviin laskee, laskin on käytettävissä. tosin välttelen sitä niin paljon ku mahollista.
Mutta jos osaat laskea vaikka 3*6 niin sehän on sama asia kuin 6*3... Kertolaskussa ja yhteenlaskussa saa vaihtaa numeroiden paikkoja :) Ja 8*6 on sama asia kun 4*6 + 4*6. Hajota ja hallitse :) -
Kertolasku: Mutta jos osaat laskea vaikka 3*6 niin sehän on sama asia kuin 6*3… Kertolaskussa ja yhteenlaskussa saa vaihtaa numeroiden paikkoja Ja 8*6 on sama asia kun 4*6 + 4*6. Hajota ja hallitse
Jep, tuolla taktiikalla mä olen pärjännyt kertolaskuissa, ja pärjään edelleen. Olen aina ollut suhteessa huono päässälaskussa, vaikka matemaattisesti olenkin ollut luokan parhaimistoa (kunnes lähdin hetkeksi lukemaan matematiikkaa yliopistoon ja huomasin olevani aika huono). Tuo tekniikka helpottaa tällaisten päässälaskutumpeloiden elämää, mutta vaatii ymmärrystä kertotauluista ja yhteen- ja vähennyslaskusta, ihminen joka mieltää olevansa huono matikassa sulkee korvansa heti kun aletaan pilkkoa kertolaskuja ja kertolaskun lisäksi pitäisi vielä plussatakin. -
Tiedän että ymmärrän nyt ihan väärällä sivustolla, mutta kylläpä itsekin tuli ihan ekoina omilla olemisen vuosina mietittyä että montako desiä litra on... Jos ovatkin aikuisia, niin nuo asiat tuppaa unohtumaan siinä peruskoulun ja aikuistumisen välillä, jos niitä ei tarvitse jostain syystä säännöllisesti (mamma kokkaa, isi maksaa). JA jotkut tarttee vähän enemmän varmistelua kuin toiset, vaikka asia olisikin ilmiselvä. Mutta älkää surko puolestani, kyllä ne nyt osamäärät ja prosenttilaskut jo menee kun ne tuli tankattua uudestaan tajuntaan n. 10 vuotta sitten kun omilleni muutin.
-
huoh: Kyseiset ihmiset eivät mitä todennäköisemmin ole vajakkeja tai tyhmiä, kuten kommenteissa luullaan, vaan kärsivät dyskalkuliasta. Kyseessä on aivotoiminnan häiriö, joka tekee yksinkertaisestakin matematiikasta erittäin vaikeaa, jos ei mahdotonta. Kyseessä siis hieman samanlainen häiriö kuin dyslexia. Ei kukaan onneksi tänä päivänä kutsu lukihäiriöisiä vajakeiksi, toivottavasti kohta ei myöskään matikkahäiriöisiä.
Näääh, eiköhän kyse nyt ennemmin ole kokemuksen puutteesta. On unohdettu kun ei ole käytetty. Itse kertasin nuo vasta aikuistuttuani ja päästyäni omaan asuntoon, kun niitähän pirskule ihan oikeasti tarvitsikin. -
Nöpökki: Näääh, eiköhän kyse nyt ennemmin ole kokemuksen puutteesta. On unohdettu kun ei ole käytetty. Itse kertasin nuo vasta aikuistuttuani ja päästyäni omaan asuntoon, kun niitähän pirskule ihan oikeasti tarvitsikin.
Ei voi olla kyse pelkästä kokemuksen puutteesta, jos ei ole mitään hajua siitä mitä prosenttilaskut ovat. Kokemuksen puutetta voi olla se, jos ei muista miten lasketaan 28% 46:sta, mutta jos luulee, että -40% on aina 60 euroa niin kyse on kyllä jostain muusta kuin kokemuksen puutteesta. -
Aura: Tää on kyllä kummallista. Olen omastakin mielestäni aivan surkea perusmatematiikassa, mutta prosentti-, murto- ja desimaalihommat on kyllä hyvin hallussa. Vielä suuremmaksi yllätykseksi sekä yläasteella että kauppiksessa muistan suurimman osan ryhmästä reputtaneen koko niitä käsittelevän kurssin. Miten..?
Taisi olla kuitenkin kauppaopisto eikä kauppakorkea... -
Kertolasku: Mutta jos osaat laskea vaikka 3*6 niin sehän on sama asia kuin 6*3… Kertolaskussa ja yhteenlaskussa saa vaihtaa numeroiden paikkoja Ja 8*6 on sama asia kun 4*6 + 4*6. Hajota ja hallitse
Ei se nyt ihan noinkaan mene, vaikka teknisesti ehkä meneekin. Kuitenkin jos sanotaan, että laivassa on kolme porsasta, joilla jokaisella on neljä sorkkaa, montako sorkkaa porsailla on yhteensä? Kerro vastaus ja perustele se laskutoimituksella. 3x4 = 12 on oikein, mutta 4x3 = 12 olisi väärin. -
Lyhyt matikka: Mutta kuka tarvitsee 40-prosenttisia housuja ja paitoja eli mikrosortseja ja napapaitaa?
Onhan semmoiset nätillä tytöllä kivat. -
-
Mauno: Onneksi monet kaupat ovat huomanneet tällaista virheellisiä laskutapoja/ymmärryksiä ja siksi lisänneet alennusilmoituksen taakse hinnastomuutos taulukon. Että paljon on normaali hinta, ja paljonko alennettu. Ettei tarttee fb:hen alkaa kyselee tällaisia.
Hinnastomuutostaulukon* Yksi esine on yksi sana. Jos tämä oli liian monimutkaisesti selitetty niin perusmuotoisen substantiivin perään ei voi tulla välilyöntiä ja uutta substantiivia vaan ne substantiivit kirjoitetaan AINA yhteen. Yksinkertaista. -
Kertolasku: Mutta jos osaat laskea vaikka 3*6 niin sehän on sama asia kuin 6*3… Kertolaskussa ja yhteenlaskussa saa vaihtaa numeroiden paikkoja Ja 8*6 on sama asia kun 4*6 + 4*6. Hajota ja hallitse
Pätee, kun pysytään lukujen parissa, mutta esimerkiksi matriiseilla tuo ei toimi. -
Ja näillä ihmisillä on yhtä kaikki äänestysoikeus. Sitä voi miettiä seuraavien vaalivalvojaisten yhteydessä.
-
Variseva: Ei se nyt ihan noinkaan mene, vaikka teknisesti ehkä meneekin. Kuitenkin jos sanotaan, että laivassa on kolme porsasta, joilla jokaisella on neljä sorkkaa, montako sorkkaa porsailla on yhteensä? Kerro vastaus ja perustele se laskutoimituksella. 3×4 = 12 on oikein, mutta 4×3 = 12 olisi väärin.
Täh? Jos porsaiden lukumäärä kertaa yhen eläimen sorkkien määrä on oikea laskutoimitus, niin miksi sorkkien määrä kertaa porsaiden määrä olis väärin? -
Laskuvinkkejä jos tuotteen normaalihinta on esim. 100 e ja saat siitä alennusta 20% niin kun muutat sen muotoon 0,2 ja kerrot 100e niin saat alennuksen määrän 20e. Ja jos haluat tietää lopullisen hinnan niin vähennä 1-0,2= 0,8 ja kerro se 100e eli lopullinen hinta on 80 e. Jos tuotteen hintaan lisätään 20e niin kerro alkup.hinta 1,2 eli saat 120e. Jos haluat tietää esim. alvin osuuden [24%] alvillisestahinnasta niin se on (24/124)*100e
-
Variseva: Ei se nyt ihan noinkaan mene, vaikka teknisesti ehkä meneekin. Kuitenkin jos sanotaan, että laivassa on kolme porsasta, joilla jokaisella on neljä sorkkaa, montako sorkkaa porsailla on yhteensä? Kerro vastaus ja perustele se laskutoimituksella. 3×4 = 12 on oikein, mutta 4×3 = 12 olisi väärin.
???????? Se on aivan sama, pistätkö laskussasi niin sanotusti sorkat vai porsaat ensin.?sama logiikka ku väittäisit, että 2x3= 3+3 on oikein mutta 2x3=2+2+2 on väärin. -
Variseva: Ei se nyt ihan noinkaan mene, vaikka teknisesti ehkä meneekin. Kuitenkin jos sanotaan, että laivassa on kolme porsasta, joilla jokaisella on neljä sorkkaa, montako sorkkaa porsailla on yhteensä? Kerro vastaus ja perustele se laskutoimituksella. 3×4 = 12 on oikein, mutta 4×3 = 12 olisi väärin.
Nyt on kyllä hakusessa. -
matemaatikko: Pätee, kun pysytään lukujen parissa, mutta esimerkiksi matriiseilla tuo ei toimi.
Asiayhteydestä nähdään, että alkuperäinen kirjoittaja puhuu selvästi nimenomaan reaalilukujen kertolaskun vaihdannaisuudesta, vaikka hän tunteekin terminologian yksityiskohdat hieman huterasti. Älä ole näsäviisas ja yritä korjata pääsi sisällä olevia näennäisvirheitä. -
Prosentit helppo laskee, laskimella jos ei muuten. Otat alkuperäisen hinnan, jaat sen sadalla (tai siirrät pilkkua) ja kerrot alennusprosentilla, saat summan, jonka miinustat alkuperäisestä hinnasta. Tai sitten sata miinus alennusprosentti, jonka kerrot summalla alkuperäinen hinta jaettuna satasella, tulee suoraan se alennusprosentti. Pitäs Suomen peruskoululla ja laskimella onnistua tämä... Esim. 499/100=4,99 & 100-40=60, jolloin 499€-40% on 4,99x60=299,40.
-
-
Jeps: ???????? Se on aivan sama, pistätkö laskussasi niin sanotusti sorkat vai porsaat ensin.?sama logiikka ku väittäisit, että 2×3= 3+3 on oikein mutta 2×3=2+2+2 on väärin.
Itse asiassa sorkkien kanssa menee oikein, mutta sinun esimerkissäsi ei. Sorkkien ja porsaiden kanssa ei ole määritelty kummat tulevat ensin. Mutta ainakin minun mielestäni 2x3 (kaksi kertaa kolme) on 3+3. -
8123401: Vielä kun ihmiset tietäisivä PROSENTIN ja PROSENTTIYKSIKÖN eron. jos henkilö A sai 20% äänistä ja henkilö B sai 40%. Arkikielessä sanottaisiin että “B sai 20 prosenttia” enemmän [kuin A], joka ei pidä paikaansa. Prosentti kuvaaa suhteellista ei absolutista määrää. Äänien suhde tässä tapauksessa olisi b/a eli = 2,00 = 200%, A:n suhde B:hen taas a/b eli 0,5 = 50% (puolet B äänistä). Absolutinen ero näiden välillä on kuitenkin 20% prosentti*yksikköä*.
Eli jos A sai 20 ääntä, ja B sai 40 ääntä, niin eikös B saanut 20 ääntä, eli 100 prosenttia enemmän ääniä kuin A.. Vai miten se nyt menikään.. -
sen siitä saa kun panostaa kaiken aikansa räpeltää kännykkää eikä seuraa opetusta.
-
"Sata miinus alennusprosentti, jonka kerrot summalla alkuperäinen hinta jaettuna satasella, tulee suoraan se alennusprosentti." Ei tule.
Kommentti