Taivutus takkuaa
Osaatko sinä taivuttaa numerot oikein?
Seuraava
Yhden viattoman pilkun puute voi muuttaa koko lauseen merkityksen. Edellinen
Suuri avautuminen raskausajasta.
Yhden viattoman pilkun puute voi muuttaa koko lauseen merkityksen. Edellinen
Suuri avautuminen raskausajasta.
50 kommenttia
-
Joko kouluissa opettajat ovat vaihtuneet huonommaksi tai sitten ollaan nukuttu tunneilla... Ei tässä muita vaihtoehtoja tällaiseen tilanteeseen oikein ole.
-
Mitä tämä on!? Yläasteella opin, että kolmeensataan lyhennetään 300:een. No, kai opettaja voi muutamat lyhenteet opettaa väärin, kun ala-asteella opettajani ei tiennyt kirjoitetaanko se piano vai pieno :)
-
-
300:een kolmeensataseen? 300:aan kolmeensataan? molemmat voisi näistä kirjoittaa een mikäli se olisi niinkuin Tiia väittää koska viimeinen osiohan tuossa vain taipuu...:D
-
Eipä tässä suurta mokaa tapahtunut. Oikeat taivutukset ovat 14:ään (neljääntoista) ja 300:aan (kolmeensataa ). Sääntö mielestäni sekavahko jos ei erikseen tutustu.
-
-
Jos onkin korjattu, mutta jääräpää ei ole halunnut oppia koska "olen oikeassa"?
-
Jos on menneet tuhannet ja sadat sekaisin? 3000:een vs. 300:aan. Se ois tässä kaikkein loogisin ajatus. Ja lohdullisin! itkettää ja vituttaa, että joku OPETTAJA tahkoo lasten päähän 300:een (jota en tajua helevettiläinen millään). Pisteet Tialle siitä että häntä edes kiinnosti asia tuon debaatin verran ja myönsi olevansa väärässä! Niin pal tulee täällä itsepäistä puupääukkoa ja -akkaa nähtyä...
-
Lukion äidinkielen tunnilla todellakin opetettiin, että luvun ensimmäisestä lausuttavasta numerosta se pääte tulee, eli tuossa tapauksessa Tiia olisi oikeassa. Mihin tässä maailmassa voi enää luottaa, kun kesäkuussaa tulee lunta, numerot taivutetaa miten sattuu ja nuorison humalahakuinen juominen vähenee? Seuraavaksi varmaan Paavo Lipponen hymyilee. Lopun aikoja, sanon minä.
-
Jos pilkkua nyt aletaan oikein kunnolla viilaamaan, niin muodot 300: een, 300: aan ja 4 000: een ovat kaikki väärin. Luvut, jotka ovat alle kymmenen tai tasan kymmeniä, satoja, tuhansia ym. kirjoitetaan kirjaimin.
-
-
Jos en nyt ihan väärin muista, niin toi Tiian sääntö tais pätee numeroihin 11-19, koska ne kaikki loppuu päätteeseen -TOISTA (kolmeTOISTA, neljäTOISTA), joka ei taivu. Siks noilla numeroilla ne lyhenteet muodostetaa ottamalla sen lyhenteen kolme kirjainta sieltä välistä siitä sanasta joka taipuu (kolmEENtoista=13:een, viideSTÄtoista=15:stä). Kaikil muilla numeroilla lyhenteet muodostetaa musta normaalisti siit sanan lopusta (kolmeensataan=300:aan) Päivän pätemistarve on nyt tyydytetty.
-
Meille opetettiin, ettei lukuihin tungeta mitään ylimääräistä. "Uhriluku on noussut 300."
-
oi: Meille opetettiin, ettei lukuihin tungeta mitään ylimääräistä. “Uhriluku on noussut 300.”
Eli "Uhriluku on noussut kolmesata." Kirjoitan juuri äidinkielellisesti erittäin korrektia tekstiä ja olen joutunut viimeisen vuoden ajan opiskelemaan rakkaan kielemmä kaikki kiemurat läpi. Nyt täytyy kuitenkin sanoa etten muista miten sataluvut taivutettiin, mutta sen verran muistan, että numerot 11-19 taivutettiin siten, että yhteentoista on tottakai 11:een. Muuten jokainen noista luvuista 11-19 olisi päätteeltään :sta.Tiedän: Sehän on siis oikeasti “300:n”.
Pelkkä -n pääte lopussa on genetiivi eli "kolmensadan". -
Ei ole niin vaikeaa. Kaikki toista-loppuiset numerot taivutetaan juurikin noin, eli 14:ään, koska toista-sana ei taivu mitenkään. Muut taivutetaan loppuosan mukaan yksinkertaisesti siksi, koska sen voi taivuttaa.
-
oi: Meille opetettiin, ettei lukuihin tungeta mitään ylimääräistä. “Uhriluku on noussut 300.”
Mutta jos sanot että "uhriluku on noussut 300", se tarkoittaa että on tullut 300 uutta uhria vanhojen lisäksi. Jos uhriluku sen sijaan onkin noussut 300:aan, niin uhreja on tosiaan se 300. Muutenkin kuulostaa vähän kököltä sanoa "uhriluku on noussut 300". -
Tämä nyt ei ole vielä edes paha. Jostain syystä ihmiset ovat alkaneet tunkea kaksoispisteitä taivuttaessaan vierasperäisiä nimiä ja sanoja. Esimerkiksi Steve:n kissa, New York:ssa, San Francisco:sta...
-
huijattu: Mitä tämä on!? Yläasteella opin, että kolmeensataan lyhennetään 300:een. No, kai opettaja voi muutamat lyhenteet opettaa väärin, kun ala-asteella opettajani ei tiennyt kirjoitetaanko se piano vai pieno
Nykyään ei tarvitse merkitä taivutuspäätettä ollenkaan, jos pääsana on lukusanasta seuraavana ja taipuu. Ennenvanhaan näin oli vain kardinaali- eli järjestyslukujen kohdalla. Kaikki yli 40-vuotiaat muistavat tämän säännön! Aina ja iankaikkisesti taivutuspääte määräytyy kuitenkin lukusanan ENSIMMÄISEN numeron mukaan, eli kolmEENsataan kirjoitetaan 300:een. Ei siihen loppuun tällätä sitä mahdollisesti jumalattoman pitkän luvun viimeisen numeron taivutuspäätettä, KOSKA TOISIN ON SOVITTU. Tietenkin nämä hienoudet surkastuvat pois, kun meikän sukupolvi päättää päivänsä lähimmän 60 vuoden aikana. Nettiä hallitsevat luku- ja kirjoitustaidottomat nuijat, joten ns. uutissivustojen, kakkosnelosen ja kaikenmaailman blogien kirjoitusmalleja ei kannata noudattaa. Oikeinkirjoitusapua löytää kielenhuoltosivuilta, joissa asioita selvittävät rautalangasta vääntäen suomenkielen maisterit ja tohtorit. -
Mä kirjotan yleensä nämä taivutetut numerot kokonaan kirjaimin ettei tarvi käydä läpi tälläsiä ongelmia :D
-
-
tege: Eli “Uhriluku on noussut kolmesata.” Kirjoitan juuri äidinkielellisesti erittäin korrektia tekstiä ja olen joutunut viimeisen vuoden ajan opiskelemaan rakkaan kielemmä kaikki kiemurat läpi. Nyt täytyy kuitenkin sanoa etten muista miten sataluvut taivutettiin, mutta sen verran muistan, että numerot 11-19 taivutettiin siten, että yhteentoista on tottakai 11:een. Muuten jokainen noista luvuista 11-19 olisi päätteeltään :sta. Pelkkä -n pääte lopussa on genetiivi eli “kolmensadan”.
300 sanotaan/kirjoitetaan kylläkin kolmesataA, eikä kolmesata. -
Meillekkin opetettiin peruskoulussa samalla tavalla mitä Tiia yrittää kertoa. D: Mitä tämä on?! Meitä on huijattu.
-
En itekkää muista, miten mikin numero pitää lyhentää! :D:D Siksi aina kirjotan ne "kahdeksansataankahdeksaankymmeneenkahdeksaan" ;) Ei mene väärin.
-
Näitä ihmisiä jotka ei usko olevansa väärässä, kerran muistettu väärin, aina muistettu väärin.
-
Idiootit jotka ovat selkeästi väärässä eivätkä luovua heti ovat perseestä.
-
Tuli vain mieleen, että jos on esim. kolmessa sadassa kissassa, niin eikö se silloin ole 300 kissassa kun molemmat loppuu -ssa? Ja itse laittaisin 300:aan mutta kahteentoista laittaisin 12:een. Näin minulle nyt keväällä opetettiin ysiluokan äidinkielessä :)
-
Perkele. Olen itsekin ollut väärässä. Järkeilin joskus näin: 14:aan -> neljätoistaan. Täytyypä tehdä parannus...
-
-
Yläasteella opin, että kolmeensataan lyhennetään 300:een.
Niin itse asiassa meidänkin ope selitti. 90-luvulla. =| -
oi: Meille opetettiin, ettei lukuihin tungeta mitään ylimääräistä. “Uhriluku on noussut 300.”
Ainoastaan silloin jos sanan taivutus käy ilmi muutenkin sitä seuraavasta sanasta. Voit kirjoittaa esim. että luku on noussut "300 uhriin" ilman että päätettä lisätään lukuun, koska taivutus käy ilmi sanasta "uhriin". Mutta ilman sitä taivutus pitää lisätä itse lukuun: "Uhriluku on noussut 300:aan." -
http://www.kotus.fi/index.phtml?s=808 ennenkuin suurempi sota syttyy, niin kannattaisikohan itse kunkin tarkistaa netin syövereistä oikea tapa.
-
Joku on väärässä, kysyy neuvoa, saa neuvot ja myöntää lopuksi olleensa väärässä. Missä tässä on moka? Eikö ihmiset saa erehtyä enää nykyisin?
-
Hmph, muutama vuosi yo-kokeet käyneenä, äidinkielen L:n kirjoittaneena koen tarvetta päteä. Kyllä tuo nykyäänkin opetetaan juuri noin, että taivutus tapahtuu ensimmäisen luvun mukaan. Eli juurikin niin, että "kolmeensataan" lyhentyy 300:een, jne.
-
Lyhennyssääntö riippuu siitä miten sana on tarkoitus lausua, ei viimeisestä tavusta! Miten lyhennät "Kolmeatoista"? Tai "Kolmestatoista"? Entä "Kolmastoista"? Mites "Kolmeentoista"? 13:sta, 13:sta, 13:sta ja 13:sta vai? Miten on ihmisen tarkoitus tietää miten lausua nuo? Oikea vastaus on 13:a, 13:sta, 13. ja 13:een.
-
Just näiden asioiden takia täytyy sanoa että suomenkieli on saakelin ärsyttävä kieli. Toki niin on monen muunkin kielen kohdalla. Miksi tuon pilkunviilauksen pitää olla niin saakelin tarkkaa, ikäänkuin kirjoittaminen olisi jotain neuroottisten autistien salatiedettä!? Itse kirjoitan mielestäni riittävän hyvää suomea, toisin kuin useimmat tuttavapiiriini kuuluvat joilla ei ole kieliopista hajuakaan. Mun tekstejä yleensä pystyy jokainen lukemaan saamatta migreeniä tai raivokohtausta, mutta opiskeltavaa riittäisi silti hautaan asti noiden perhanan abstraktiperverssipornomunien suhteen. Argh!
-
Tämä äikänope täällä itkee nyt epätoivon kyyneliä. Voi ihmiset... Työni on taistelua tuulimyllyjä vastaan, näemmä.
-
Hauska katsoa kun sadan prosentin varmuudella fb-mokien nollapollat koittavat arpoa suomen taivutussääntöjä. Oli mokan henkilö lähempänä oikeaa vastausta kuin suurin osa kommentoijista.
-
Kaikki täälä kun näyttävät tietävän eri taivutus muorot niin kertokaa mulle jotta kuinka sana kulli taipuu?
Kommentti