Minkä värinen on persikka?
Mies laitetaan ostamaan persikan värinen mekko. Ja pieleen menee.
Seuraava
Vaara vaanii lasipullossa,popkornissa ja etenkin kananmunissa. Edellinen
Tässä ilmoituksessa ei nyt ihan kaikki täsmää...
Vaara vaanii lasipullossa,popkornissa ja etenkin kananmunissa. Edellinen
Tässä ilmoituksessa ei nyt ihan kaikki täsmää...
97 kommenttia
-
on ihan fakta et naiset näkee enemmän värejä kuin miehet. terveisin kuvakkeeni-on-fuksia-eikä-pinkki
-
Miehillä esiintyy värisokeutta enemmän kuin naisilla... Selittänee vähän kans tätä.
-
-
Eihän tuo viimeinen mekko ole pinkki ollenkaan. Liian kylmä/siniseen taittava sävy, olkoon siis magenta tai fuchsia. Ja jos halutaan määritelmä persikanvärisestä (peach), yksinkertaisimmillaan se olisi vaaleanpunaiseen taittava oranssi, rajatapauksissa toisin päin. t. Värinörtti
-
hillevi: on ihan fakta et naiset näkee enemmän värejä kuin miehet. terveisin kuvakkeeni-on-fuksia-eikä-pinkki
Naisilla on vain pakonomainen tarve keksiä uusia nimiä vanhoille väreille ja jakaa värit mielipuolisemmin. Esimerkiksi antamasi pinkki on naisten mielestä jotain ihan muuta kuin miesten (ts. eri tavoin sävytettyjä "vaaleanpunaisia"). Sen sijaan miehet saavat kyllä absoluuttisesti oikean värin selville... ;-) Kuvakkeesi perusväri on #F71090, jos jätetään rajapehmennykset pois. Tuo ei ole fuksiaa (aka. magenta, eli #FF00FF), eikä myöskään hot pinkiä (#FF69B4), eli "naisten pinkkiä". Lähimpänä nimetyistä väreistä lienee deep pink (#FF1493). Kuvakkeesi lopulta on kuin onkin pinkki, joka on tarkemmalta sävyltään deep pink. :-) nimim. oma kuvakkeeni on lähes verenpunainen! -
hillevi: on ihan fakta et naiset näkee enemmän värejä kuin miehet. terveisin kuvakkeeni-on-fuksia-eikä-pinkki
Vai olisiko kuitenkin kyse siitä että naiset nimeävät joka sävyn ja vivahteen eri nimellä, ja miehet käyttävät perusvärin nimeä.. Kyllä mä erotan tosta värikartasta kaikki eri sävyt, ja käyttäisinkin osaa niistä, mut aika moni on riittävän lähellä toisiaan että niitä voi samaksi väriksi kutsua.kyse on kiinnostuksesta, ei värinäöstä. Että jos ei nyt femakko turhaan nostais omaa häntäänsä siellä. -
Sitä en kyllä nyt ymmärrä että miten Lasse oikein näkee nuo kaksi ekaa mekkoa pinkkinä.
-
-
hillevi: on ihan fakta et naiset näkee enemmän värejä kuin miehet. terveisin kuvakkeeni-on-fuksia-eikä-pinkki
Ei ole, samanlaiset silmät on miehillä ja naisilla ainakin kun viimeksi tarkistin. Naisilla voi olla jokin taipumus erotella ja nimetä värisävyjä enemmän toisistaan kuin miehet tosin. -
Mulla on aina hirveä riita ja taistelu mikä on vihreää ja mikä sinistä ja kumpaa se on enemmän. ... "sinivihreä" ois tylsä vaihtoehto.
-
Bethos: Ei ole, samanlaiset silmät on miehillä ja naisilla ainakin kun viimeksi tarkistin. Naisilla voi olla jokin taipumus erotella ja nimetä värisävyjä enemmän toisistaan kuin miehet tosin.
Mitkähän ne tarkistusmetodisi? Pikaisella tarkistuksella ainakin City University of New York olisi varmasti kiinnostunut tuloksistasi sillä ainakin siellä on päädytty tulokseen että naiset erottavat värejä paremmin kuin miehet, mahdollisesti asiaa on sittemmin joku muukin testaillut. Englanniksi löytyy asiasta ainakin National Geographic lehdeltä ja terveysjulkaisuista. Myös värisokeus on miehillä yleisempää kuin naisilla. Mutta nimimekeillä Bethos ja Jimbo suomalaisella huumorisivun kommenttiosiossa on asiasta ihan oma tutkimus joka todistaa väitteet vääriksi? ;-) Ja mitä tulee nimeämiseen niin onhan se pakko nimetä jos sen näkee ja/tai jos se on tärkeää oli kyse mistä hyvänsä. Eihän asioita pysty muuten mitenkään kuvailemaan toiselle ihmiselle jos niille ei ole omia sanoja. Ainakin voi edes yrittää vaikkei näkemys syystä tai toisesta oikein kohtaisikaan. -
Ei kai tuossa mitään muuta vikaa ole kuin se, että tää Lasse-tyyppi kertakaikkiaan on sitä mieltä että hän on oikeassa ja kaikki muut väärässä, vaikka oikeasti tässä tapauksessa kannattaisi vain todeta, että "kylläpä te ajattelette vaikeasti" ja jättää asia siihen. Saahan sitä tietysti kiukutella yleisesti vakiintuneita värinimityksiä ihan niin paljon kuin tahtoo, mutta mitään järkeä siinä ei ole.
-
Bethos: Ei ole, samanlaiset silmät on miehillä ja naisilla ainakin kun viimeksi tarkistin. Naisilla voi olla jokin taipumus erotella ja nimetä värisävyjä enemmän toisistaan kuin miehet tosin.
http://www.smithsonianmag.com/science-nature/where-men-see-white-women-see-ecru-22540446/ -
Mäkin olen jostain kuullut että naiset näkee enemmän värejä. Varma en ole. Mutta fakta on että ihmiset näkee värit erilaisina, johtuen silmien hienonhienoista erilaisista rakenteista. Joten väriasioista voi kiistellä yhtä vähän kun makuasioista, ihmiset näkevät värit eritavalla. Näin on lukion biologian kurssilla minulle opetettu? Myös vaikuttaa paljon miten värit on itse oppinut. Myös ikä vaikuttaa paljon. Sain vanhemmilta joululahjaksi hennon vaaleanpunaisen paidan (on myös ystävieni mielestä vaaleanpunainen) vanhempieni mielestä ruskean harmaa.
-
-
Jimbo: Kyllä mä erotan tosta värikartasta kaikki eri sävyt, ja käyttäisinkin osaa niistä, mut aika moni on riittävän lähellä toisiaan että niitä voi samaksi väriksi kutsua.kyse on kiinnostuksesta, ei värinäöstä. Että jos ei nyt femakko turhaan nostais omaa häntäänsä siellä.
Kylläpä provosoiduit, rauhoitu! Kaikki on ihan hyvin. :) Naisillahan sanotaan kehittyneen parempi värinäkö ihmisten metsästäjä-keräilijä -menneisyyden vuoksi (ja sellainen mindset meillä on vieläkin, ympäristö on vain muuttunut noista ajoista). Naiset vastasivat enemmän keräilystä: syötävien kasvien, lääkekasvien, sienten yms. tunnistamisessa pienet sävyerot saattavat olla hyvin tärkeitä. Naisten värinäkö sitten kehittyi/erikoistui ajan mittaan. Vrt. koiranputki (hyötykasvi) - myrkkykatko mustikka - sudenmarja (vain marjat ovat sekoitettavissa keskenään) :) -
Töyssy: Sitä en kyllä nyt ymmärrä että miten Lasse oikein näkee nuo kaksi ekaa mekkoa pinkkinä.
Jos ei ole värien nimiin perehtynyt, niin noita voi helposti kutsua vaaleanpunaiseksi. Ainakin omasta mielestä pinkki ja vaaleanpunainen ovat sama asia, koska ovat riittävän lähellä toisiaan. Tietenkin tähän liittyy myös sitä, että kulttuurissa miehet ovat aina vähemmän perehtyneitä väreihin ja kankaisiin ja vaatteisiin ja värien tunnistaminen on "naisten ja homojen hommaa". Olen itse mies, enkä kyllä noista kahdesta ensimmäisestä mekosta voi väittää kuin että ovat vaaleanpunaisia. -
Mun käsittääkseni naisten värisilmän kehitys juontuu jostain keräilykaudelta ja ihan loogisista syistä. Miehet metsästivät ja naiset keräsivät marjoja, sieniä ja muuta ravintoa. Tällöin kehittynyt värisilmä ja eri sävyjen erottelu oli ensiarvoisen tärkeää, jotta pystyi erottamaan syötävät ja myrkylliset lajikkeet toisistaan ja myöskin kypsyysasteen, joka myös vaikutti käytettävyyteen.
-
Joskus toisinkin päin. Ex-mies aina valitti mulle kun puhuin maallisen yksinkertaisesti vaikka sinisestä kun se olisi tosiasiassa ollut joku apinanperskarvanpunaista jäljittelevä päärynä. Minä en kyllä ymmärrä noita sävyjä alkuunkaan. Näen kyllä selkeän sävyeron ja ymmärrän, että ne selkeyttä varten on nimetty kaikki erikseen mutta ei vaan mun yksinkertaisiin aivoihin mene.
-
Kuka tahansa joka on joskus syönyt lohta tai nähnyt sitä kaupassa, tietää että lohi on SISÄLTÄ sellanen punertavan ja oranssin väliltä. Että tossa sanassa "lohenväri" on ihan päivänselvä logiikka takana.
-
Murmeli: Joskus toisinkin päin. Ex-mies aina valitti mulle kun puhuin maallisen yksinkertaisesti vaikka sinisestä kun se olisi tosiasiassa ollut joku apinanperskarvanpunaista jäljittelevä päärynä. Minä en kyllä ymmärrä noita sävyjä alkuunkaan. Näen kyllä selkeän sävyeron ja ymmärrän, että ne selkeyttä varten on nimetty kaikki erikseen mutta ei vaan mun yksinkertaisiin aivoihin mene.
Sama juttu, viimeksi eilen paljastui että punaisena pitämäni toppini onkin joku anyylipedyylipetroolifasaaninvioletti. :') -
Itse asiassa jotkut (huom. JOTKUT) naiset näkevät enemmän värejä kuin loput ihmiskunnasta. Tavallisesti ihmisillä on nimittäin silmissään kolmenlaisia värejä näkeviä tappisoluja, ja kaikki värisävyt aistitaan sitten erilaisina kolmen värin sekoituksina. Mutta noin 15 prosentilla naisista on geenimutaatio (jota tosiaan esiintyy vain naisilla), jonka ansiosta heillä on neljänlaisia tappisoluja, ja näiden ansiosta pystyvät siis näkemään paljon enemmän värisävyjä kuin ns. tavalliset ihmiset. Ja sitten on tosiaan ihan vain yksilöllistä vaihtelua siinä, miten värejä näkee tai mielessään kategorisoi - minä esimerkiksi näen tietyn vaaleansinisen sävyn yleensä vaaleanharmaana. En kuitenkaan ole värisokea. Lisäksi värien luokittelu on kulttuurisidonnaista. Eri kielissä on eri määrä värisanoja - on esimerkiksi kieliä, joissa on vain kaksi perusvärisanaa, esim. "keltainen" ja "vihreä" (joo en muista olivatko ne tarkalleen nuo värit, mutta periaate on tuo) - ja näillä sanoilla ilmaistaan kaikki mahdolliset värit. Vähemmän äärimmäisenä esimerkkinä esim. japanissa sana "aoi" tarkoittaa sekä sinistä että vihreää.
-
-
Hölömörkö: Mun käsittääkseni naisten värisilmän kehitys juontuu jostain keräilykaudelta ja ihan loogisista syistä. Miehet metsästivät ja naiset keräsivät marjoja, sieniä ja muuta ravintoa. Tällöin kehittynyt värisilmä ja eri sävyjen erottelu oli ensiarvoisen tärkeää, jotta pystyi erottamaan syötävät ja myrkylliset lajikkeet toisistaan ja myöskin kypsyysasteen, joka myös vaikutti käytettävyyteen.
Paitsi että tuo on (pääosin miespuolisten) tutkijoiden omalla sukupuolinäkemyksellään kehittämä teoria, jota vastaan on sittemmin löydetty huomattavasti todisteita. Eli nykyisin pidetään hyvin todennäköisenä että myös naiset ovat sotineet ja metsästäneet. -
Ongelmaan on helppo ratkaisu. Puhutaan epämääräisten kuvailujen sijaan väreistä nanometreinä eli niiden spektrin avulla.
-
Örrr: Kuka tahansa joka on joskus syönyt lohta tai nähnyt sitä kaupassa, tietää että lohi on SISÄLTÄ sellanen punertavan ja oranssin väliltä. Että tossa sanassa “lohenväri” on ihan päivänselvä logiikka takana.
Niin jos se on kasvatettu sellaisella värjäävällä rehulla. Villi merilohi ei ole niin punaista. -
Ei mene nämä perusväritkään enää minulla jakeluun. Yksikin kaveri väitti että oranssi on musta. En ymmärrä.
-
Eipäs nyt pussiteta kaikkia naisia tuohon samaan ryhmään jotka maanisesti nimeävät jokaista värisävyä uudelleen. Ei kaikki naiset mitään pilkunviilaja väri poliiseja ole, itse tykkään kanssa mennä tuolla helpommalla kaavalla.
-
Taas todistettiin, että miehet ei kyllä ymmärrä perusasioista yhtään mitään.
-
-
http://scitechdaily.com/females-distinguish-colors-better-while-men-excel-at-tracking-fast-moving-objects/ Kyllä naiset ovat parempia erottelemaan värejä toisistaan. Hassua että tästäkin yritetään vääntää joku negatiivinen asia, "Naisilla on vain pakonomainen tarve keksiä uusia nimiä vanhoille väreille ja jakaa värit mielipuolisemmin." Pöh! Naiset yksinkertaisesti näkevät enemmän sävyjä kuin miehet, siksi erottelu.
-
MF: http://scitechdaily.com/females-distinguish-colors-better-while-men-excel-at-tracking-fast-moving-objects/ Kyllä naiset ovat parempia erottelemaan värejä toisistaan. Hassua että tästäkin yritetään vääntää joku negatiivinen asia, “Naisilla on vain pakonomainen tarve keksiä uusia nimiä vanhoille väreille ja jakaa värit mielipuolisemmin.” Pöh! Naiset yksinkertaisesti näkevät enemmän sävyjä kuin miehet, siksi erottelu.
Tuon artikkelin tutkimuksiin on viitattu vaivaiset 13 & 14 kertaa (Google Scholariin Sex and vision I & II). Tämä tarkoittaa, että niitä ei yleisesti pidetä hyvinä ja viittauksen arvoisina, eli käytännössä tulokset voivat olla mahdollisia, joskin epätodennäköisiä. Vielä kun ottaa huomioon julkaisun impact-arvon (mitätön), niin tuota ei kannata missään tapauksessa julistaa absoluuttisena totuutena. Itse näkisin, että paljon todennäköisempi selitys on kulttuurinen. Naisilla on tarve kategorisoida värejä tarkemmin kuin miehillä, koska värit ovat keskimäärin tärkeämpiä naisille kuin miehille. Eri asia sitten, jos työskentelee alalla jossa värit ovat tärkeitä, kuten vaikkapa webbi-suunnittelijana. Tällöin alan sukupuolijakauman luulisi suosivan paremmin värejä näkevää sukupuolta JOS merkittävä ero olisi olemassa. Sinänsä on kyllä ihan oikein sanoa, että naiset näkevät värejä keskimäärin paremmin kuin miehet. Tämä toki johtuu siitä, että värisokeutta (ja sokeutta) esiintyy miehillä useammin kuin naisilla. Sen sijaan mediaani naisen ja miehen välillä ei liene järin suurta eroa. -
Koko värihomman juju näkyy jo itse "mokassa". Kaikki normaalilla värinäöllä varustetut näkevät ja ymmärtävät että annetut väriesimerkit ovat eri värisiä, tällöin "vika" ei voi olla värien näkemisessä. Sen sijaan mokan mies voi aidosti todeta että kysessä on pinkin eri sävyt, mutta mokan naisilla haluaa nimetä haalea pinkin persikaksi tai helakan pinkin lohenpunaiseksi. Loppupeleissä pinkki on iso kasa värisävyjä (Wikipediasta löytyy muuten Shades of Pink artikkeli), joissa punainen väri on dominoivassa osassa, joten väri voi olla sekä pinkki että lohi, riippuen siitä kysytäänkö stereotyyppiseltä mieheltä tai naiselta. Oikeastaan, aivan samalla tavalla mihin tahansa erikoisaiheeseen – oli se värit tai frisbeekiekot – perehtyneen kanssa keskustelu voi olla turhauttavaa kun toinen ei ymmärrä puoliakaan niistä termeistä mitä itse käyttää. Esimerkkinä vaikkapa nuo frisbeet: Siinä missä toiselle kiekko voi olla vihreä ylivakaa draiveri, toiselle kiekko on limen värinen frisbee, jossa on terävät reunat.
-
hillevi: on ihan fakta et naiset näkee enemmän värejä kuin miehet. terveisin kuvakkeeni-on-fuksia-eikä-pinkki
On myös totta, että miehillä on suppeampi sanavarasto, huonompi kyky tunnistaa ja ilmaista omia ja toisen tunteita ja heikko hajuaisti. Nämä ominaisuudet eivät ilmeisesti ole metsästäjä-luolamiehille olleet tarpeen, kun on ihan riittänyt, että jonkin elävän eläimen saa kiinni, hengiltä ja raahatuksi luolalle. Naisväki on sitten jatkojalostanut tuotteen ja huolehtinut siitä, että se syödään tuoreena, ennenkuin se alkaa pilaantua ja haista. Miehen vahvuus ovat lihakset, naisen vahvuus aivot ja looginen ajattelu. -
Blackman: Jos ei ole värien nimiin perehtynyt, niin noita voi helposti kutsua vaaleanpunaiseksi. Ainakin omasta mielestä pinkki ja vaaleanpunainen ovat sama asia, koska ovat riittävän lähellä toisiaan.
Mielestäni pinkki ja vaaleanpunainen eivät todellakaan ole sama asia (ehkä joissain rajatapauksissa voi olla vaikea erottaa). Pinkki on voimakas väri (niin kuin tuo viimeinen mekko) ja vaaleanpunainen on taas tyttövauvojen väri, eli sellainen vaalea pastelliväri. :p -
Onko Pink Panther eli Vaalenpunainen Pantteri pinkki vai vaaleanpunainen?
-
Asiaan mitenkään liittymättä, mutta myös eri kulttuurit näkevät värit eri tavalla. https://hlab.ee.tut.fi/hmopetus/vpsist-oppimateriaali/10-visuaalinen-suunnittelu/10-3-varien-merkitys
-
Olen varmaan mies. Minusta on ihan höpsöä ruveta nimittämään kaikkia sävyjä eri nimillä, tai ehkä se jossain vaatealalla on tarpeellista, mutta normaalissa elämässä lähinnä hankalaa. En mä ainakaan muista eri värisävyjen nimiä millään. Pinkki kun pinkki, on vaaleampia ja tummempia pinkkejä, silti ne on mullekin vaan pinkkejä.
-
Rana: Eipäs nyt pussiteta kaikkia naisia tuohon samaan ryhmään jotka maanisesti nimeävät jokaista värisävyä uudelleen. Ei kaikki naiset mitään pilkunviilaja väri poliiseja ole, itse tykkään kanssa mennä tuolla helpommalla kaavalla.
En minäkään tajua näistä nimityksistä puoliakaan mutta en pidä itseäni minään pilkunviilaajana, maanikkona ja poliisina jos tykkään että minun ei pitäisi saada jotain KELTAISTA jos pyydän jotain persikan väristä niinkuin voisi luulla Lassen vaimolle tässä käyneen. -
MF:
Ihan tuttua kauraa. Jos nainen ja mies tekevät jonkin asian erilailla, niin totta kai toisen on tehtävä se huonommin (naisen). "Eipäs nyt pussiteta kaikkia naisia tuohon samaan ryhmään jotka maanisesti nimeävät jokaista värisävyä uudelleen. Ei kaikki naiset mitään pilkunviilaja väri poliiseja ole, itse tykkään kanssa mennä tuolla helpommalla kaavalla." Tässä kommentissa käy ilmi yhden naisen halu erottautua "muista naisista" ns. miesten puolelle. Ei ole tähän ketjuun kuitenkaan vielä tainnut tulla keneltäkään viestiä, että "ei kaikki miehet ole pilkunviilaaja väripoliiseja, jotka maanisesti vaativat kaikkia värejä nimettävän sateenkaarenvärien mukaisesti". -
matemaatikko: Ongelmaan on helppo ratkaisu. Puhutaan epämääräisten kuvailujen sijaan väreistä nanometreinä eli niiden spektrin avulla.
Ratkaisu tuo mukanaan sen ongelman että esimerkiksi tuo pinkki/fuksia/vaaleanpunainen... tai magenta... kuinka haluatte, ei sisällä yksittäistä aallonpituutta joka olisi aistittavissa tuon värisenä tai sinne päinkään. Tai jos pyrittäisiin stimuloimaan punaista ja sinistä tappisolua yhdellä aallonpotuudella vastaavassa suhteessa, näkisimme melko vihreän sävyn. Tarkkaan ottaen mikään tavallinen luonnon värisävy ei koostu yksittäisestä aallonpituudesta, mutta tuota magentaa varten tarvitaan vähintään kaksi. Määritellään siis värit jatkossa sen mukaan kuinka paljon niissä on mitäkin näkyvän spektrin aallonpituutta. Siitä helpommaksi ei enää mene. -
Örrr: Kuka tahansa joka on joskus syönyt lohta tai nähnyt sitä kaupassa, tietää että lohi on SISÄLTÄ sellanen punertavan ja oranssin väliltä. Että tossa sanassa “lohenväri” on ihan päivänselvä logiikka takana.
Eikös tolla logiikalla persikka pitäisi juurikin olla keltainen, koska se on keltainen SISÄLTÄ. Eli tässä ei selkeesti ole päivänselvästä logiikasta jälkeäkään kun persikka on valittu nimeksi värille. -
Itsehän olen aina miettinyt miksi mintunvihreä väri ei ole lähelläkään sitä vihreää millainen minttu on oikeasti...
-
Laitetaanko naiset nimeämään työkaluja, vaikkapa vain erilaisia ruuvimeisseleitä?
-
Naisen tapa AINA huonompi: Ihan tuttua kauraa. Jos nainen ja mies tekevät jonkin asian erilailla, niin totta kai toisen on tehtävä se huonommin (naisen). “Eipäs nyt pussiteta kaikkia naisia tuohon samaan ryhmään jotka maanisesti nimeävät jokaista värisävyä uudelleen. Ei kaikki naiset mitään pilkunviilaja väri poliiseja ole, itse tykkään kanssa mennä tuolla helpommalla kaavalla.” Tässä kommentissa käy ilmi yhden naisen halu erottautua “muista naisista” ns. miesten puolelle. Ei ole tähän ketjuun kuitenkaan vielä tainnut tulla keneltäkään viestiä, että “ei kaikki miehet ole pilkunviilaaja väripoliiseja, jotka maanisesti vaativat kaikkia värejä nimettävän sateenkaarenvärien mukaisesti”.
Elikkäs.. naiset ja miehet tekevät jutut eri tavalla, se on tosiaan tuttua. Naisen tapa on aina väärä? Ja jos nainen tekee jotain niinkuin miehet, niin sekin on väärin? Ainakin jos kyse on yksittäistapauksesta, mutta entä jos suurin osa naisista tekee asian juuri samoin kuin miehet, onko miesten tapa silloin väärä? Pitäisikö miesten tällöin siirtyä tekemään asiat niinkuin olettavat naisten tekevän? Ai jaa, mut siksi meillä varmaan onkin nykyään niin paljon näitä sukupuoli-indentiteetiltään rajatapauksia, jotka ovat kyllä muutoin fysiikaltaan ihan terveitä nuoria miehiä. Taitaa olla feminismin seurauksia... Naisen tapa on todellisesta huonommuudesta riippumatta aina väärä, kun eletetään miesten maailmassa. Ihan vain siksi kun aika iso osa miehistä on niin hemmetin pölöjä ja paksukalloisia etteivät tajua, että asiat voi tehdä paremmin ja helpommin. -
-
ZaZuu: Itsehän olen aina miettinyt miksi mintunvihreä väri ei ole lähelläkään sitä vihreää millainen minttu on oikeasti…
Sekä tämä, että persikkavaikeus ratkeaa sillä, kun lähtee miettimään keinotekoisesti värjättyjen asioiden kautta. Esim. Jos olisi lajitelma keksejä eri makuisilla täytteillä, minkä värinen on täyte mintun- ja minkä värinen persikanmakuisessa keksissä. Samoin jäätelöt on usein värjätty "oikean väriseksi". :-) -
Vahvempi sukupuoli: On myös totta, että miehillä on suppeampi sanavarasto, huonompi kyky tunnistaa ja ilmaista omia ja toisen tunteita ja heikko hajuaisti. Nämä ominaisuudet eivät ilmeisesti ole metsästäjä-luolamiehille olleet tarpeen, kun on ihan riittänyt, että jonkin elävän eläimen saa kiinni, hengiltä ja raahatuksi luolalle. Naisväki on sitten jatkojalostanut tuotteen ja huolehtinut siitä, että se syödään tuoreena, ennenkuin se alkaa pilaantua ja haista. Miehen vahvuus ovat lihakset, naisen vahvuus aivot ja looginen ajattelu.
Miten kielelliset kyvyt, tunteet ja hajuaisti liittyvät loogiseen ajatteluun? http://tieku.fi/ihminen/aivot/miesten-aly-on-erilaista-kuin-naisten -
Huomioikaa myös se että jokaisen näyttö näyttää värit erilailla jos niitä ei ole kalibroitu ammattilaitteilla.
-
Silloin kun mies on perehtynyt jonkun asian yksityiskohtaiseen tuntemukseen, häntä kutsutaan perusteelliseksi ja tietäväiseksi. Silloin kun nainen on perehtynyt jonkun asian yksityiskohtaiseen tuntemukseen, on hän "vaikeasti ajatteleva" ja neuroottinen. Figures.
-
Ärsyttää Pekan kaltaiset miehet, jotka alkavat syyttämään naisia kun omassa tiedossa on puutteita. Jonna vielä kiltisti googletti Pekalle tuon sävyn, mutta ei silti mennyt herralla kaaliin. Persikka ei ole edes mikään pelkkä hifistelysävy, vaan se esiintyy myös sisustuslehtien ja vaatekatalogien ulkopuolella. On ihan ok olla ajattelematta värejä lohenpunaisina tai persikansävyisinä, mutta tarvitseeko tästäkin tehdä jotain naisten ajatusmaailma vs. miesten ajatusmaailma- matsia? Ei jaksais.
-
Mun mies väittää usein vihreitä vaatteita ruskeiksi, tummansinistä mustaksi yms. mutta Lassesta poiketen, persikan värisen värisen vaatteen nähtyään sanoi sen olevan oranssi. Turha sille on edes yrittää selittää mikä on fuksia tai turkoosi.
-
Jos kaupassa myytäisiin tuommoisia persikanvärisiä persikoita, niin jäisi kyllä ostamatta ja syömättä. Biojätteisiin suoraan semmoiset, hyj.
-
-
Mun kanssa voi sävyistä rupee väittelemään, on toi puna,-vihervärisokeus.
-
Ei hyvää päivää naiset... Persikka on hedelmä ja lohi on kala. Ei mitään värejä...
-
Kun täällä jauhetaan tästä, että naiset näkee enemmän värejä, niin siitä en tiedä. Mutta on tosiasia, että miehillä esiintyy enemmän värisokeutta. "Yleisin värinäön heikkouden muoto, puna-vihersokeus on miehillä varsin yleinen; siitä kärsii noin 8 prosenttia miehistä. Naisista sen sijaan vain noin 0,4 prosenttia on puna-vihersokeita." http://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4risokeus
-
mee: Vähemmän äärimmäisenä esimerkkinä esim. japanissa sana “aoi” tarkoittaa sekä sinistä että vihreää.
Ihan vain pieni korjaus; japanin sana "aoi" ei tarkoita ainakaan näköaistilla havaittavaa vihreää, vaan ihan sinistä. Vihreä on japaniksi "midori". Syy, miksi sanakirjat saattavat syöttää käännöksissä vihreää aoin kohdalla, saattaa olla japanin liikennevaloissa; meidän länsimaalaisten valojen sijaan japanissa vihreän valon tilalla on sininen. -
Sehän vain sattuu menemään niin, että miehet ovat kuin Windowsin versioita 3, joissa on vain 16 väriä. He eivät pysty tätä enempää tuottamaan. Naiset taas ovat uudempia versioita, joissa on jo 256 väriä (ja joissakin malleissa jo tuhansia eri värejä).
-
Värisävyt on ihan viisasta erottaa toisistaan. Ettei esimerkiksi mene ostamaan jonkun häihin keltaisia servettejä tämän pyydettyä persikan värisiä. Miehet koittakaapa nyt ymmärtää, että värisävyjen erottaminen ja tunnistus ehkäisee perheriitoja, ei aiheuta niitä!
-
E: Eihän tuo viimeinen mekko ole pinkki ollenkaan. Liian kylmä/siniseen taittava sävy, olkoon siis magenta tai fuchsia. Ja jos halutaan määritelmä persikanvärisestä (peach), yksinkertaisimmillaan se olisi vaaleanpunaiseen taittava oranssi, rajatapauksissa toisin päin. t. Värinörtti
Tämä. Samoin kuin pinkki tai varsinkaan hot pink ei ole sama asia kuin vaaleanpunainen. Myöskään turkoosi ei ole sama kuin sininen tai vihreä. ;) -
???: Mitkähän ne tarkistusmetodisi? Pikaisella tarkistuksella ainakin City University of New York olisi varmasti kiinnostunut tuloksistasi sillä ainakin siellä on päädytty tulokseen että naiset erottavat värejä paremmin kuin miehet, mahdollisesti asiaa on sittemmin joku muukin testaillut. Englanniksi löytyy asiasta ainakin National Geographic lehdeltä ja terveysjulkaisuista. Myös värisokeus on miehillä yleisempää kuin naisilla. Mutta nimimekeillä Bethos ja Jimbo suomalaisella huumorisivun kommenttiosiossa on asiasta ihan oma tutkimus joka todistaa väitteet vääriksi? Ja mitä tulee nimeämiseen niin onhan se pakko nimetä jos sen näkee ja/tai jos se on tärkeää oli kyse mistä hyvänsä. Eihän asioita pysty muuten mitenkään kuvailemaan toiselle ihmiselle jos niille ei ole omia sanoja. Ainakin voi edes yrittää vaikkei näkemys syystä tai toisesta oikein kohtaisikaan.
Kerroppa millä perusteella itse väität että naisilla ja miehillä muka olisi erilainen näkö? Saatäna, samaa lajia ollaan kuitenkin joten mun perusoletus on se että sukupuolilla on samanlainen näkö. Kuitenkin värinäkö perustuu sekä miehillä että naisilla, paitsi värisokeilla, kolmeen erilaiseen tappisoluun. Värisokeilla on kahta erilaista, siksi he näkevät värit huonommin. -
Bethos: Kerroppa millä perusteella itse väität että naisilla ja miehillä muka olisi erilainen näkö? Saatäna, samaa lajia ollaan kuitenkin joten mun perusoletus on se että sukupuolilla on samanlainen näkö. Kuitenkin värinäkö perustuu sekä miehillä että naisilla, paitsi värisokeilla, kolmeen erilaiseen tappisoluun. Värisokeilla on kahta erilaista, siksi he näkevät värit huonommin.
Värisokeilla ei välttämättä ole mitään kolmesta tappisolutyypistä. Miehillä on suurempi mahdollisuus saada jokin punavihersokeuden muoto koska suurin osa näistä geenivirheistä periytyy X-kromosomissa alueella jolle Y-kromosomissa ei ole vastingeenejä. Naisen tarvitsisi saada samaa geeniä koskeva virhe molemmilta vanhemmilta. Sen sijaan yleisintä sinikeltasokeuden tyyppiä aiheuttaa erään autosomin geenin resessiivinen virhe joten se on yhtä todennäköinen kummallakin sukupuolella. Teoreettisesti on mahdollista että kädellisnaarailla voisi olla jopa kuutta eri tappisolutyyppiä mutta ihmisiltä ei liene kovin usein tavattu neljää enempää. Kolme on vakio. Joten kyllä, naisilla voi olla tarkempi värierottelukyky. -
Minä olen nainen ja ajattelin värit niinkuin tuossa oli tuo miehen versio. Tosin ymmärrän miksi lohenpunainen on lohenpunainen (minkäs värinen on paistettu lohen liha?), joten jonkun verran värejä muistan tuonkin ulkopuolelta kuitenkin, mutta vain muutamia ja saatan käyttää niitä väärin. Kuitenkin olen huomannut, että ei ne muutkaan naiset aina tiedä, aika monesti joku sanoo jotain violettia pinkiksi ja limenvihreää keltaiseksi jne. eli en usko että naisten ja miesten värinen ero KESKIMÄÄRIN on ihan niin suuri kuin mitä väitetään. Varmaankin naisissa vaan on enemmän niitä joilla ehkä on värisilmää ja ainakin kuvittelevat näkevänsä sävyt paremmin kuin toiset (toisaalta jos kymmenen ihmistä näkee värin erilaisena kuin yksi joka osaa nimetä sen hienosti, niin miettisin silti että kukahan siinä nyt "oikein" näkee ;)). Onneksi nuo asiat ei ole vakavia ja tärkeitä lähinnä jollekkin muotisuunnttilejioille/sisustajille tms.
-
Mustavalkoinen on paras, ja kylkeen vähän harmaata, niin siitä ei enään pitäisi väristä tulla riitaa :D musta on musta, valoinen on vakoinen, ja harmaa aina harmaa, olipa tumman tai vaalean sävyinen. Ja kun vain jätetään valon vaikutus (luonon-,sisä-,ulko-,loisteputki-, jne.) värissä vähän huomioimatta.
-
Lisäksi kannattaa huomioida, että usein kyse ei edes ole siitä, miten ihminen värit ja sävyt näkee. Useammin tuntuu kyse olevan siitä, miten on joskus penikkana oppinut sävyjen nimet, kiinnostaako asia ylipäätään ja kuinka suurinpiirteinen luonne on.
-
lobo.. Kun otetaan vielä huomioon, että kukaan keksi ihmistä ei näe värejä samalla tavalla vaikka onkin olemassa eri tavalla näkemilleen väreillä yhteiset nimet, niin on selvää, että väreistä tulee helposti kiistaa.
-
-
Satunnainen randomi: Ratkaisu tuo mukanaan sen ongelman että esimerkiksi tuo pinkki/fuksia/vaaleanpunainen… tai magenta… kuinka haluatte, ei sisällä yksittäistä aallonpituutta joka olisi aistittavissa tuon värisenä tai sinne päinkään. Tai jos pyrittäisiin stimuloimaan punaista ja sinistä tappisolua yhdellä aallonpotuudella vastaavassa suhteessa, näkisimme melko vihreän sävyn. Tarkkaan ottaen mikään tavallinen luonnon värisävy ei koostu yksittäisestä aallonpituudesta, mutta tuota magentaa varten tarvitaan vähintään kaksi. Määritellään siis värit jatkossa sen mukaan kuinka paljon niissä on mitäkin näkyvän spektrin aallonpituutta. Siitä helpommaksi ei enää mene.
Juurikin näin. Hyvä, että joku ilmaisi asian täsmällisemmin, kun en itse jaksanut kännykällä ryhtyä näpräämään pidemmälti. Tänne on saatu pitkä ketju helposti & yksinkertaisesti ratkaistavasta ongelmasta. -
Tää jätkä on iha mahtava :D taidan mennä sen kaa naimisii ku nykyää mahollistakin :D
-
J-P, niinpä. Toisaalta, olen monesti miettinyt miten värien eri tavalla näkeminen vaikuttaa siihen, miten nimittää jotain väriä. On toki asia erikseen, jos ei kykene erottamaan värejä/sävyjä toisistaan, eli ne näyttävät samalta keskenään. Jos taas näkee ne, niin silloinhan pitäisi olla oppinut, että sen värin/sävyn nimi on vaikkapa turkoosi. Olkoonkin, että jos voisimme subjektiivisia kokemuksia ja se toisen näkemä olisi toisen silmissä vaaleanruskea.
-
Se on kyllä aika epäloogista että "persikanväriseksi" kutsutaan väriä jota ei esiinny missään persikan osassa.
-
Raura: Ihan vain pieni korjaus; japanin sana “aoi” ei tarkoita ainakaan näköaistilla havaittavaa vihreää, vaan ihan sinistä. Vihreä on japaniksi “midori”. Syy, miksi sanakirjat saattavat syöttää käännöksissä vihreää aoin kohdalla, saattaa olla japanin liikennevaloissa; meidän länsimaalaisten valojen sijaan japanissa vihreän valon tilalla on sininen.
Nykyään käytetään usein sanaa midori, mutta joskus aikoja sitten tuota sanaa ei ollut olemassa ja silloin vihreä katsottiin vain sinisen sävyksi, joten niistä käytettiin samaa nimeä. -
Antiikin kreikkalaisten (tai ainakin Homeroksen) taivas oli pronssinvärinen, meri viininvärinen hunaja vihreää ja Hektorin hiukset siniset. Olivatko antiikin ihmisten silmät nykyihmisen silmiä huonompia, vai ajattelivatko he ehkä värejä esim. valoisuuden (eikä niinkään sävyn) mukaan? Tai ehkä hänkin oli vain mies.
-
Mieheni (joka puhuu englantia) suosikkivärisävy on "teal" (mitään aavistusta mitä se voisi olla suomeksi, eikä sanakirjakaan tiennyt). Opettelin kiltisti tunnistamaan sen kun näen jotta voin ostaa oikeanvärisiä solmioita tms lahjaksi; en vetänyt julkista palkokasvia hengityselimeen että "tuo on joku tummanvihreä ja ihan sama ja vittu miehet". Että jos tosiaan ei vedettäisi tätä sukupuolten sotaa aina, kyllä molemmat puolet osaavat ihan yhtä lailla.
-
dorena: Teal on suomeksi turkoosi, petrooli tai sinivihreä!
Kokeiles vaikka googlata yleinen näkemys petroolista ja turkoosista ;) Värikartoillakin näyttää olevan sellainen mielipide asiasta etteivät nämä ole synonyymejä. Sinivihreä taas on niin yleispätevä, että molemmat voi periaatteessa sisällyttää siihen. Myyrä on muuten värinä/sävynä henk. koht. suosikkini. -
Tappisoluista vielä sellainenkin kiinnostava tiedonpoikanen, että se, mitä väriä (aallonpituusaluetta) kukin tappityyppi silmässä vastaanottaa, riippuu tapin koosta. Siis fyysisitä mitoista. Kuten tiedämme, meillä kaikilla on vähän erilaiset mitat - esim. varpaat ovat toisilla pitkät, toisilla pätkät. Sama lienee totta tappien kanssa. Siksikin eri yksilöt näkevät värejä erilailla . Muistakseni ainkin vihreän alueelle osuu yksi ja sinisen alueelle yksi tappisolujen tyyppi. Nyt, jos henkilöllä on kovin lyhyet tapit, hänelllä raja-alue osuu lähemmäs sinistä ja pitkien tappien tyypillä raja osuu lähemmäs vihreää. Tämä nyt karkeasti selitettynä, en viitsi mennä syvemmälle taajuusvasteiden ihmeelliseen maailmaan
-
Olipa hyvä, ettei alussa kysytty malvanväristä. Olisi syntynyt keskustelua. Sininen + keltainen = vihreä. Vihreä + sininen = turkoosi. Turkoosi on siis sinikeltainen. Ja vielä lopuksi tuo pinkki: se on tietenkin vaaleapunainen, eikä mikään violetti, niinkuin usein kuulee väitettävän!
-
Itse olen mies ja erotan kyllä pinkin, persikan, korallin ja oranssin värit toisistaab :D tuleeko pointseja tästö mulle?
-
Musta: Mulla on aina hirveä riita ja taistelu mikä on vihreää ja mikä sinistä ja kumpaa se on enemmän. ... "sinivihreä" ois tylsä vaihtoehto.
Hauskat faktat:Ennen eurooppalaisen kulttuurin vaikutusta kaupankäynnin ym. myötä, alkaen jostain 1700-luvulta japanin kielessä oli vain yksi sana siniselle ja vihreälle; "aoi" (yhdyssanojen alussa ao- tai oo-)Nykyään sininen on "aoi" ja vihreä "midori".Jälkimmäinen sana tarkoitti alunperin "vehreyttä" (luonnon vihreyttä) mutta se on nykyjapanissa vakiintunut sanaksi vihreälle
Kommentti