En äänestänyt, enkä äänestä
Vain äänestäjät ovat syyllisiä.
50 kommenttia
-
No parempihan se on oikeastaan, että ne jotka eivät välitä, jättävät äänestämättä. Jää suurempi merkitys niiden äänille, jotka ovat tosissaan äänestämässä.
-
Karhumat(t)o: No parempihan se on oikeastaan, että ne jotka eivät välitä, jättävät äänestämättä. Jää suurempi merkitys niiden äänille, jotka ovat tosissaan äänestämässä.
Totta, eikä kukaan äänestäisi "ihan vaan läpällä" näitä Hakkaraisia sinne. -
-
Miten voi olla niin vaikeaa ymmärtää, että äänestämättä jättäminenkin on vaikuttamista? Et ole ehkä Lotta sinne ketään idioottia äänestänyt, mutta olet saattanut edesauttaa jonkun idiootin sisäänpääsyn, koska et ole sitä toimillasi yrittänyt "estää". Äänestämättä jättämisestä hyötyvät jo valmiiksi suositut puolueet ja esimerkiksi puolueet, jotka keskittyvät vanhempia ihmisiä kiinnostaviin asioihin, koska vanhat ihmiset ovat tunnetusti innokkoita äänestämään. Silloin on turha tulla valittamaan, kun vaikka opiskeljoiden tukia halutaan taas leikata. Pienille puolueille ja niiden ajamille asioille äänestämättömyys on aivan erittäin huono asia.
-
Kuinkakohan moni näistä “kaikki ehdokkaat ovat ääliöitä tietämättömii idiootteja” -toitottajista… a) itse tietää jotain b) on oikeasti tehnyt edes vaalikoneen ja tutustunut kunnolla ehdokkaisiin ja vasta sitten todennut olevansa uniikki perhonen, jonka kanssa kukaan ei ole ollenkaan samaa mieltä asioista? Totuushan on se, että äänestämättä jättäminen edesauttaa tilannetta vain huonolla tavalla, sillä et osallistu edes sen “vähemmän huonon” valintaan. Nimittäin jos vaihtoehtoina ovat Putin ja Kim Il Sung, jompikumpi valitaan joka tapauksessa, joten otetaan nyt edes se Putin! Se, että tilanne on päätynyt vaihtoehtoihin Putin vs. Kim Il Sung onkin asia erikseen ja se pitäisi ratkoa sitten muin keinoin – tyhjä ääni ei auta mitään!
-
Tollanen asenne "en äänestänyt, koska sillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä" ottaa mua niin paljon pattiin, että en viitsi edes avautua siitä. Mä en vaan käsitä, miksi tollanen ajattelumaailma on niin yleinen juuri niillä eteenkin nuorilla...
-
Voin heittää oman tilanteeni ilmoille. Olen itse pyörätuolissa ja muutama viikko takaperin meidän pienen kunnan takseista lopetti kolme, joista kaksi oli invatakseja. No soitin sitten mikäli heillä olisi tullut toisia tilalle tai kaksi vielä olemassa olevaa ehtisi käyttää äänestämässä. Minun tuurilla olisi pitänyt ennakkoon äänestää tai taksi varata kun poikkeavan tilanteen takia kaupungin ainoat invataksit paineli satojen kilometrien päässä. En silti koe suurta mielipahaa siitä että jätin tällä kertaa äänestämättä mutta kannattaa sinne kerran edes neljässä vuodessa yrittää raahautua muutakin kuin liimaamaan kiiltokuvia äänestyslipukkeisiin. Mutta kyseessä on kansalaisoikeus ei velvollisuus joten kukin tyylillään. Itseäni harmittaa se että eduskunnassa on niin ikääntynyttä porukkaa nykyajan maailmassa. Kuinkahan moni edustajista sillon jaksaa ajaa opiskelijoiden tai muiden nuorten asioita kun heidän nuoruus oli hiukka toisenlaista. Nykyään autossakin pitää olla uutena wifi ja osa meidän nykykansanedustajista ovat juuri sanoneet heipat lankapuhelimille (eivät välttämättä kaikki)
-
-
Eipä ole itsellekään aina sattunut täydellistä ehdokasta kohdalle, mutta äänestän sitten puoleen mukaan. Sehän niistä äänistä kuitenkin hyötyy, ja ääni on suhteessa vähemmän niille, joita en varmasti halua äänestää.
-
Minusta ois hyvä idea että äänestyksen yhteydessä järjestetään myös lisä-äänestys politikkojen palkasta. Että mikä ois tämän kauden päättäjien peruspalkka. Sillä äänestyksellä olisi merkitystä.
-
Moikka Analyysi! Näin kommenttisi, ja oli pakko vastata. Sulle sattui hankala tilanne, ja oli selvästi mahdotonta päästä äänestämään vaalipäivänä, kun invatakseja ei ollut käytettävissä. Moni ei ole kuullut, että kaikissa vaaleissa voi tilata myös kotiäänestyksen. Sen voi tilata kuka tahansa liikuntarajoitteinen henkilö oman kuntansa keskusvaalilautakunnasta. Silloin kotiin tulee ennakkoäänestysaikana vaalivirkailija ja -todistaja noutamaan äänen. Se on ihan loistava (ja maksuton) palvelu, jolla taataan myös liikuntarajoitteisten oikeus äänestää. Lisätietoa tästä linkistä: http://www.vaalit.fi/fi/index/aanestajalle/aanestaminenkotona.html (Tämä ei siis missään tapauksessa kritiikkinä tai syyllistämisenä, vaan halusin jakaa tiedon kaikkien vastaavassa tilanteessa olevien avuksi. Kotiäänestys on harmillisen vähän tunnettu palvelu.)
-
kkyh: Tollanen asenne “en äänestänyt, koska sillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä” ottaa mua niin paljon pattiin, että en viitsi edes avautua siitä. Mä en vaan käsitä, miksi tollanen ajattelumaailma on niin yleinen juuri niillä eteenkin nuorilla…
Itse ihmettelen näiden jälkeen sitä valitusten tulvaa, kun ei se oma ehdokas Maire Mallikappale päässytkään Suomen kansan kuninkaaksi, vaan rutistaan että kun se lopputulos onkin ihan kurapaska. Missä se yhden äänen vaikutus sitten on? Oma ehdokkaani ei päässyt - millä tavoin minä nyt vaikutin? Millä tavalla se edesauttaa Suomen tilaa että se omasta mielestäni paras jäi rannalle? Ja sitten ihan yleisellä tasolla - tokihan se on joillekin helppoa, mutta miten minä voin laittaa arvoja järjestykseen, jotka ovat minulle yhtä tärkeitä? Miten voin laittaa vanhustenhoidon mielenterveyshoidon edelle tai toisinpäin? Miten voin priorisoida vähätuloisten asiat ympäristön edelle? Ne on kaikki minulle tärkeitä, enkä voi sulkea mitään pois. -
-
kansalainen: Itse ihmettelen näiden jälkeen sitä valitusten tulvaa, kun ei se oma ehdokas Maire Mallikappale päässytkään Suomen kansan kuninkaaksi, vaan rutistaan että kun se lopputulos onkin ihan kurapaska. Missä se yhden äänen vaikutus sitten on? Oma ehdokkaani ei päässyt – millä tavoin minä nyt vaikutin? Millä tavalla se edesauttaa Suomen tilaa että se omasta mielestäni paras jäi rannalle? Ja sitten ihan yleisellä tasolla – tokihan se on joillekin helppoa, mutta miten minä voin laittaa arvoja järjestykseen, jotka ovat minulle yhtä tärkeitä? Miten voin laittaa vanhustenhoidon mielenterveyshoidon edelle tai toisinpäin? Miten voin priorisoida vähätuloisten asiat ympäristön edelle? Ne on kaikki minulle tärkeitä, enkä voi sulkea mitään pois.
Kyseessähän on ensisijaisesti puoluevaalit. Se yksi ääni meni edelleen puolueelle, vaikkei ehdokkaasi henkilökohtaisesti päässytkään. Se myös antoi piirun verran pienemmän tuloksen puolueille, joita et halunnut äänestää. Se edistää Suomen tilaa, koska osallistuit demokratiaan antamalla äänesi. Arvoja ei tarvitse laittaa järjestykseen, mutta äänestäminen kannattaa vaikkei löytäisikään puoluetta jonka kanssa arvot menevät 100% yksiin. Lähimmän mahdollisen valinta noissa dealbreaker-tilanteissa on silti parempi kuin äänestämättä jättäminen. Jos äänestit henkilöä etkä puoluetta, tässä tilanteessa kannattaa varmaan lukea jotain siitä miten systeemi toimii - eduskuntavaalit eivät ole henkilövaalit. Minulla oli tuttuja muutamassa puolueessa. En samaistu puolueiden ohjelmiin, en äänestänyt heitä. Omakaan ehdokkaani ei päässyt, mutta toinen lähes yhtä samanmielinen ehdokas samasta puolueesta pääsi. En tiedä kuinka moni n. 30% nukkuvista on tätä "en halua äänestää koska se on turhaa/ajanhukkaa/tyhmää/hyödytöntä" sakkia, mutta tuulesta temmatusti spekuloiden siellä näyttäisi olevan useampi tuhat tyyppiä jotka vaikuttivat jo sillä, että luulivat tekevänsä päätöksen jättää vaikuttamatta. -
Ja se nähtiin että 30 % ei äänestänyt... Eli yli neljäsosa suomalaisista. Pistää miettimään mitä tuon neljäsosan äänillä olisi voinut tapahtua.
-
Mutta onhan se niinkin, että jotkut ihmiset tosissaan ovat suhteellisen tyytyväisiä ja tietämättömiä Suomen tilanteeseen eikä vaan kiinnostusta löydy politiikkaa kohtaan. Minun mielestä parempi olla äänestämättä ku summan mutikassa mennä äänestämään jotain ihmistä/puoluetta mistä ei tiedä mitään, mutta "ainakin äänestin" Itse en neljä vuotta sitten äänestänyt, koska politiikka ei kiinnostanut, enkä ymmärtänyt siitä mitään. Olin tyytyväinen siihen, etten vahingossakaan sitten äänestänyt ketään typerystä sinne. Nyt tosin äänestin koska tiesin tasan ehdokkaani. Mutta ihan oikeasti, olin ihan vajaa vielä neljä vuotta sitten, hyvä että jätin silloin äänestämättä.
-
Minua ärsyttää myös ne, jotka laskelmoivat ehdokkaat, jotka pääsevät varmasti läpi, tai joilla on edes mahdollisuus päästä läpi ja äänestävät niitä. Kuinka paljon saataisiinkaan porukkaa uudistettua, jos kukin valitsisi kaikista ehdokkaista sen mielestään parhaimman?
-
Myös se vois olla ratkaisu, että tarpeeks moni jättäis äänestämättä, jotta voitais todeta että nykynen systeemi ei toimi ja jouduttais ruveta miettimään uusia vaihtoehtoja. Jos äänestysprosentti laskis vaikka alle puoleen ni jotakin saattas tapahtua.
-
asd: Mutta onhan se niinkin, että jotkut ihmiset tosissaan ovat suhteellisen tyytyväisiä ja tietämättömiä Suomen tilanteeseen eikä vaan kiinnostusta löydy politiikkaa kohtaan. Minun mielestä parempi olla äänestämättä ku summan mutikassa mennä äänestämään jotain ihmistä/puoluetta mistä ei tiedä mitään, mutta “ainakin äänestin” Itse en neljä vuotta sitten äänestänyt, koska politiikka ei kiinnostanut, enkä ymmärtänyt siitä mitään. Olin tyytyväinen siihen, etten vahingossakaan sitten äänestänyt ketään typerystä sinne. Nyt tosin äänestin koska tiesin tasan ehdokkaani. Mutta ihan oikeasti, olin ihan vajaa vielä neljä vuotta sitten, hyvä että jätin silloin äänestämättä.
Silti tääkin on vähän hölmö syy, koska ei politiikasta oikeasti ole kovinkaan vaikea ottaa selvää. Oikeisto/vasemmisto, liberaali/konservatiivi? Tai sitten vaan selaa puolueiden ohjelmat läpi -
En tiedä mistä kumpuaa ajatus ettei saa valittaa jos ei äänestä. Juuri silloinhan sitä on oikeus valittaa kun ei ole ketään ketä äänestää. Jos itse olet äänesi käynyt antamassa niille idiooteille siellä Arkadianmäellä jotka mokaa koko maan touhun, niin sinunhan se pitäisi silloin olla hiljaa. Itsehän heidät sinne äänestitte.
-
Torspo: En tiedä mistä kumpuaa ajatus ettei saa valittaa jos ei äänestä. Juuri silloinhan sitä on oikeus valittaa kun ei ole ketään ketä äänestää. Jos itse olet äänesi käynyt antamassa niille idiooteille siellä Arkadianmäellä jotka mokaa koko maan touhun, niin sinunhan se pitäisi silloin olla hiljaa. Itsehän heidät sinne äänestitte.
Kyllä sinunkin kanssa joku ehdokkaista olisi ollut enemmän samaa mieltä kuin moni muu! Nyt et edes yrittänyt tönäistä asioita oikeaan suuntaan. Tämä logiikkasi, että "jos itse olet äänesi käynyt antamassa niille idiooteille siellä Arkadianmäellä jotka mokaa koko maan touhun, niin sinunhan se pitäisi silloin olla hiljaa" vuotaa pahasti, sillä esim. minä äänestin, mutta ehdokkaani ei päässyt Arkadianmäelle, joten millä tapaa olen "itse heidät sinne äänestänyt"? Minä ainakin omalla pienellä tavallani yritin. Sillä yhtä pienellä tavalla, joka meille kaikille tasapuolisesti on annettu. Sinä luovutit. -
Minun mielestäni AIVAN OIKEA ratkaisu olla äänestämättä, jos ei kompetenssi riitä. Vielä useamman suomalaisen olisi pitänyt jättää äänestämättä, nyt sinne saatiin vaikka minkäläistä hippaveikkoa valtaan. Kenelle "muulle puolueelle" nämä äänestämättömät sitten äänensä antaisivat? Jotkut pikkupuolueiden "me halutaan muutosta, me halutaan muutosta, herrat potkitaan pois" -tuulipukukansanedustajat eivät ole missään nimessä kykeneviä hoitamaan maan etuja missään mielessä ja viherpiipertäjillä ei ole minkäänlaista järkevää hahmotusta esimerksi energiatuotannon kokonaiskuvasta. Typerien ihmisten ei missään nimessä kannata äänestää ja kylvää turhaa sekasortoa senaattiin. Mitä hyötyä näistä persuistakin nyt on ollut? Lisää vaan piraatteja ja vihreitä ja kommareita sotkemaan pakkaa, niin ei saada varmasti enää yhtään päätöstä aikaan valtiotasolla.
-
En itsekään äänestänyt, sillä mielestäni demokratia ei toimi ollenkaan. Sen ainoa tarkoitus on antaa kuvaa vaikuttamisen mahdollisuudesta, mutta kyllähän me ymmärretään, että asiantuntijoista kasattu eduskunta toimisi paljon paremmin kuin juopoista Hakkaraisista, entisistä misseistä ja yleisurheilijoista koottu jengi. Esimerkiksi suurin osa Suomesta vihaa Päivi Räsästä, mutta 7500 ihmistä kannattaa häntä 5 miljoonasta kansalaisesta, joten kansa puhuu eli demokratia toimii ja laitetaas Päiville uudet neljä vuotta taas. Kiitoksia kaikille, hyvin meni.
-
-
Karhumat(t)o: No parempihan se on oikeastaan, että ne jotka eivät välitä, jättävät äänestämättä. Jää suurempi merkitys niiden äänille, jotka ovat tosissaan äänestämässä.
Olen erittäin samaa mieltä. Sitä toivoisin, että nämä järjen jättiläiset, jotka eivät ole äänestäneet, jättäisivät kritisoimatta ja valittamatta. Heidän valituksellaan ei ole oikeutusta, kun ovat jättäytyneet päätöksenteosta sivuun. Jokaisella äänellä on väliä, siinä toteutuu demokratia. Äänestämättä jättävä asettuu samaan joukkoon holhouksenalaisten kanssa. Mitä tulee väitteeseen valittujen tyhmyydestä ja epärehellisyydestä, niin väittäjät esittelevät vain omia heikkouksiaan. Fiksu äänestää itsensä kaltaista ja itseään parempaa, kun taas heikkolahjainen äänestää jopa juoppoa sahuria päästäkseen pätemään. Se onkin ehkä suurin saavutus näiden ihmisten elämässä, sai puliukon läpi. -
Mauno: Minusta ois hyvä idea että äänestyksen yhteydessä järjestetään myös lisä-äänestys politikkojen palkasta. Että mikä ois tämän kauden päättäjien peruspalkka. Sillä äänestyksellä olisi merkitystä.
Ja sitten äänestetään niille 1200e/kuussa? En ole perehtynyt siihen miksi kansanedustajat saavat niin hyvää palkkaa, mutta mieti mitkä vaikutukset sillä olisi jos kansanedustajat olis pienituloisia. Olisivatko he silloin vaikkapa helpommin lahjottavissa? Ja onhan siinä se rahan tuoma motivaatiokin. Voi myös olla että esim. Kokoomuksella ja RKP:llä ei olisi yhtään hyvää ehdokasta vaaleissa, kun ketään ei huvita lähteä noin pienipalkkaiseen pestiin. -
K: Myös se vois olla ratkaisu, että tarpeeks moni jättäis äänestämättä, jotta voitais todeta että nykynen systeemi ei toimi ja jouduttais ruveta miettimään uusia vaihtoehtoja. Jos äänestysprosentti laskis vaikka alle puoleen ni jotakin saattas tapahtua.
Hyvä K, kaivapas tilastot esiin ja mieti uudestaan. Eurovaaleissa on ollut säännönmukaisesti äänestysprosentti alle viidenkymmenen. Jopa alle 40. Mitä on tapahtunut? Jonkin aikaa huonoa äänestysprosenttia on taivasteltu medioissa, kunnes jokin missi tai sankarikoira on ohittanut sen puheenaiheena. En siis pidättelisi hengitystäni sitä odotellessa, että nukkuvien puolue saa jotain aikaan. Lisäksi voit miettiä sitä, mitä tapahtuu sillä välin, kun odotat tätä muutosta. Aivan, et koskaan äänestä, hoet vain vaaleista toiseen, että jotain muutosta voisi tapahtua jos kukaan muukaan ei äänestäisi. Vaikka paljon helpompaa olisi mennä itse äänestämään ja osallistua siten muutoksen tavoitteluun kuin yrittää vakuuttaa kaikki siitä, että "ei kannata äänestää, sillä lailla asiat muuttuu". -
Ymmärrän hyvin ihmisiä jotka jättävät äänestämättä vedoten siihen "ettei sillä ole merkitystä". Periaatteessa on ihan se ja sama mitä juuri sinun ehdokkaasi lupaa, koska siellä on se parisataa muuta henkilöä joista suurimman osan pitäisi tukea sitä ajatusta. Ja jos näin ei ole, niin asia ei toteudu. Toinen asia on sitten se, että vaalilupauksiahan ei tarvitse pitää. Sitten toki jos ei seuraa politiikkaa eikä kiinnosta hevonkuusen vertaa, niin miksi olisi pakko mennä antamaan ääni jollekin randomille? Eikö siitä ole enemmänkin haittaa kuin hyötyä? Ei kaikkia kiinnosta, en minäkään seuraa politiikkaa ja kolmekymppiseksi olen selvinnyt ihan hyvin. Nyt etsin viikkoa ennen äänestämistä jonkun jolla on samanlaiset arvot kuin itselläni ja annoin sille ääneni. Ei päässyt sisään mutta minulle se on kuitenkin ihan se ja sama. Ei kinosta. 70% kansasta äänesti tällä kertaa, eikö se ole ihan hyvä?
-
Mauno: Minusta ois hyvä idea että äänestyksen yhteydessä järjestetään myös lisä-äänestys politikkojen palkasta. Että mikä ois tämän kauden päättäjien peruspalkka. Sillä äänestyksellä olisi merkitystä.
Missä mielessä? Omasta mielestäni ainakin kansanedustajien palkkoja pitäisi nostaa rajusti ja pidentää toimikausia vaikka kuuteen vuoteen. Kyllähän nuo nykypalkat on jollekin perämetsien Pirjoille ja Heikeille isot, mutta eivät ne aitoja talousasiantuntijoita ja koulutettuja johtajia ja osaajia houkuttele lainkaan, varsinkin kun työn ohessa joutuu julkisuuteen. Hjalliskin lähti varmaan vaan sen takia, kun muutenkin niin paljon naama kulunut tv:ssä. Kansanedustajien palkat on muutenkin kärpäsen paskan kokoinen kuluerä Suomen budjetissa, mutta mieluummin minä haluaisin sinne jotain Hjalliksia istumaan ja tekemään päätöksiä 12 000 eur/kk kuin jotain takametsien Tuula Tuulipukuja vouhottamaan asioista, joista eivät mitään ymmärrä 6 000 eur/kk. -
V: Silti tääkin on vähän hölmö syy, koska ei politiikasta oikeasti ole kovinkaan vaikea ottaa selvää. Oikeisto/vasemmisto, liberaali/konservatiivi? Tai sitten vaan selaa puolueiden ohjelmat läpi
Onhan se sinällään, mutta mun mielestä se on parempi, että ihmiset ketkä on perillä asiasta äänestävät, kuin ne ketä ei vaan yksinkertaisesti kiinnosta ja käy äänestämässä, koska "lol yolo, saan ainaki valittaa seuraavat neljä vuotta trolol". Minulla on kaveri, kuka mm. alkoi roskaamaan luontoa, koska halusi ilmastonmuutoksen nopeammin Suomeen, että tulisi LÄMPIMÄMPI. Häntä ei kiinnosta tippaakaan politiikka ja on tyytyväinen pienipalkkaisessa työssänsä. Hän ei ole kertaakaan äänestänyt ja minun mielestäni se on ihan hyvä. Ois saattanu mennä ääni Hakkaraiselle tai muulle yhtä järkevälle ihmiselle, koska "lol yolo" (vaikka sillä nyt enää väliä ole, mutta kuitenkin) -
Torspo: En tiedä mistä kumpuaa ajatus ettei saa valittaa jos ei äänestä. Juuri silloinhan sitä on oikeus valittaa kun ei ole ketään ketä äänestää. Jos itse olet äänesi käynyt antamassa niille idiooteille siellä Arkadianmäellä jotka mokaa koko maan touhun, niin sinunhan se pitäisi silloin olla hiljaa. Itsehän heidät sinne äänestitte.
Ehei. Jos itse äänestin vihreitä mutta hallituksessa on keskusta, persut ja kokoomus, niin tasan saan valittaa siitä mitä ne tekee. Se joka ei edes yrittänyt antaa ääntään muille on se, jonka ei kannata valittaa kun ei kerran yrittänytkään vaikuttaa lopputulokseen. -
Tietoinen päätös jättää äänensä käyttämättä on ihan jees. Voihan asian nähdä niinkin, että äänestäminen on teatteria, jolla oikeutetaan vallan varastaminen kansalta edustajille. Eduskuntavaalien tulos on nyt kovin mielenkiintoinen ja voi jopa johtaa politiikan suunnan muuttumiseen. Tietysti mitään historiasta löytyvää tukea kovin isolle muutokselle ei löydy. Suomessa käytettävässä vaalitavassa (http://fi.wikipedia.org/wiki/D%E2%80%99Hondtin_menetelm%C3%A4, pl. presidentinvaalit) ääni menee ensisijaisesti puolueella tai vaaliliitolle. Äänen saanutta ehdokasta ääni auttaa (listan kokonaisäänimäärän lisäksi) vain listan sisäisessä järjestyksessä. Jos tuntuu siltä, että äänestäisit mieluummin henkilöä kuin puoluetta niin suosittelisin mieluumiin unohtamaan koko jutun. Äänestysikärajaa en (enää) laskisi, pikemminkin päinvastoin.
-
Oho, kopiokissat liikenteessä. Mutta tosiaan olen samaa mieltä siitä, että jos ihminen kokee äänestämisen kansalaisvelvollisuutena, siihen ajatukseen kuuluisi liittää myös velvollisuus vaivautua ottamaan asioista selvää edes vähän. Oikeasti siis, ei tekemällä jotain superlaadukkaita kummat on fiksumpia kissat vai koirat- vaalikoneita. Ideaalisesti valintaan ei vaikuttaisi mm. ehdokkaan julkisuus, sosiaaliset suhteet tai mitä naapuri on mieltä mutta se on täyttä utopiaa. Ehkä ehdokkaat voisivat mainostaa oman pärstänsä sijaan nasevilla puolueohjelmalainauksilla..
-
En itsekään nuorempana äänestänyt, kun vaihtoehdot olivat luokkaa potku nivusiin vai nyrkki naamaan. Oli parempi sulkea silmät ja odottaa kumpaa tulee.
-
-
Hirveä haloo jostain että jättää äänestämättä.. miksi edes päätyi tälle palstalle? Ei hauskaa edes. Eikä edes moka. Ehkä kyse on enemmänkin päivityksen kirjoittajan ärtymyksestä vaalispämmäyksen runsaudesta ja päätti laittaa pisteen peliin.
-
K: Myös se vois olla ratkaisu, että tarpeeks moni jättäis äänestämättä, jotta voitais todeta että nykynen systeemi ei toimi ja jouduttais ruveta miettimään uusia vaihtoehtoja. Jos äänestysprosentti laskis vaikka alle puoleen ni jotakin saattas tapahtua.
Toki tuossakin ajatuksessa on se vika, että äänestyksen on tarkoitus olla jotenkin demokraattinen ja demokraattisessa maailmassa on valitettavasti myös niitä joiden mielestä mikään ei ole vialla. Miljuunat tulee tilille ja kansikuva-rouva kainalossa jne. jne. niin eihän sellasen voi mitenkään olettaa jättävän äänestämättä tai äänestävä jotain muuta kuin noita älykääpiöitä jotka toteuttaa vain niiden rikkaiden ja hyvinvoivien toiveet. -
Humoristista että jotkut juuri aikuisikään päässeet pitävät itseään muita kansanedustajia paljonkin fiksumpina. Jos ei tiedä ketä äänestää, niin äänestää puoluetta. Jos ei tiedä puoluettakaan niin sitten oikeistoa tai vasemmistoa, olettaen että tietää mihin kukin puolue kuuluu, tai jäsen.
-
höpö höpö! Täällä annetaan olettaa, että saadaan päättää asioista, vaikkei oikeasti edes saada. Puhdasta psykologiaa. Ei ne tyhmiä ole ketkä tuolla jo toista tai kolmatta sukupolvea ovat. Paljon töitä vaan ja kuka vain voi päästä eduskuntaan. Ri tarvita edes kouluja, valitsee vain oikean puolueen ja vaalipiirin.
-
En äänestänyt. En halunnut antaa ääntäni kenellekään, koska en ole yhdenkään puolueen kanssa asioista samaa mieltä edes 60-prosenttisesti. Miksi yrittäisin saada läpi henkilöä, jonka en halua istuvan eduskunnassa? Lisäksi puoluepolitiikka on suoraan sanottuna perseestä. Juu, onhan se niin, että puolueiden avulla päätöksenteko sujuu jouhevammin ja puoluekuri ajaa pitkälti samaa asiaa, mutta juuri sen takia eduskuntavaaleissa ei äänestetä henkilöä vaan lähinnä puoluetta. Puolueeton ehdokas taas on suurten puolueiden rinnalla hyvin voimaton, jos läpi pääsee. Voittehan haukkua minut tietämättömäksi tai muuta, näin on minulle opetettu ja tässä kannassa pysyn. Ja aion kyllä valittaa tulevaisuudessakin eduskunnan toimista. Ei tätä maata enää suosta nosteta kuitenkaan.
-
Mari Sija: Ja sitten äänestetään niille 1200e/kuussa? En ole perehtynyt siihen miksi kansanedustajat saavat niin hyvää palkkaa, mutta mieti mitkä vaikutukset sillä olisi jos kansanedustajat olis pienituloisia. Olisivatko he silloin vaikkapa helpommin lahjottavissa? Ja onhan siinä se rahan tuoma motivaatiokin. Voi myös olla että esim. Kokoomuksella ja RKP:llä ei olisi yhtään hyvää ehdokasta vaaleissa, kun ketään ei huvita lähteä noin pienipalkkaiseen pestiin.
Toki niiden pitää saada hyvätuloista palkkaa, mutta riittäisikö 3000 euroa? tai 4000? Joka kaudella, niiden ensimmäinen tehtävä on nostaa omaa palkkaansa. Kansa kuitenkin maksaa heille sitä palkkaa, joten miksemme voisi myös päättää paljonko me sitä heille annamme? Toki kokemusvuosista saisi lisäyksen palkkaansa jos selviää toiselle kaudelle. -
kiksu: Kyllä sinunkin kanssa joku ehdokkaista olisi ollut enemmän samaa mieltä kuin moni muu! Nyt et edes yrittänyt tönäistä asioita oikeaan suuntaan. Tämä logiikkasi, että “jos itse olet äänesi käynyt antamassa niille idiooteille siellä Arkadianmäellä jotka mokaa koko maan touhun, niin sinunhan se pitäisi silloin olla hiljaa” vuotaa pahasti, sillä esim. minä äänestin, mutta ehdokkaani ei päässyt Arkadianmäelle, joten millä tapaa olen “itse heidät sinne äänestänyt”? Minä ainakin omalla pienellä tavallani yritin. Sillä yhtä pienellä tavalla, joka meille kaikille tasapuolisesti on annettu. Sinä luovutit.
Sinun ehdpkkaasi ei ehkä päässyt, mutta pointtina oli kaikki ne jotka pääsi. Että turha on valittaa niiden, jotka nämä persreiät on sinne äänestäneet. Minä en äänestänyt ketään koska kukaan ei ansainnut ääntäni. Valititte viime hallituksesta ja käytitte silti äänenne päin vittua . Minä jos kuka saan valittaa, teidän on syytä rypeä kun langetitte uuden 4 vuoden kirouksen yllemme. -
Demokratia on myös vapaus valita äänestää tai ei. Myöskin vapaus äänestää tyyppiä josta tykkää vaikkei puolue täsmäiskään. Esim. äitini teki niin. Ärsytti. Kerroin hänelle mielipiteeni. Jouduin lopulta hyväksymään että demokratia on nimenomaan yksilön vapaus valita vaihtoehtoja ja myös oikeus ilmaista mielipiteensä äänesti tai ei. Sallin myös eriävät mielipiteet. Vaikka toisinaan sapettaa
-
Poistakaa pakkoruotsi: Ihanaa Persut ihanaa, tämä on ihanaa!
Vaikka tekee kipeää ei haittaa! -
Karhumat(t)o: No parempihan se on oikeastaan, että ne jotka eivät välitä, jättävät äänestämättä. Jää suurempi merkitys niiden äänille, jotka ovat tosissaan äänestämässä.
Muuten kyllä, mutta kuten Heikki sanoi, suhteelisessa vaalitavassa heidänkin äänensä olisi pois joltain vielä pahemmalta. Jokainen ääni merkitsee yhtä paljon. -
Mauno: Minusta ois hyvä idea että äänestyksen yhteydessä järjestetään myös lisä-äänestys politikkojen palkasta. Että mikä ois tämän kauden päättäjien peruspalkka. Sillä äänestyksellä olisi merkitystä.
Ja jos äänestäjät herravihassaan painaisivat vaikkapa kansanedustajien palkan jonnekin toimeentulotuen tasolle, eduskuntaan ei sen jälkeen pyrkisi kuin rikkaita, joiden elanto on turvattu jollakin muulla tavalla. Mietitäänpä nyt vielä. -
yli opisto hörho: Ymmärrän hyvin ihmisiä jotka jättävät äänestämättä vedoten siihen “ettei sillä ole merkitystä”. Periaatteessa on ihan se ja sama mitä juuri sinun ehdokkaasi lupaa, koska siellä on se parisataa muuta henkilöä joista suurimman osan pitäisi tukea sitä ajatusta. Ja jos näin ei ole, niin asia ei toteudu. Toinen asia on sitten se, että vaalilupauksiahan ei tarvitse pitää.
Pystyvä ihminen voi saada eduskunnassa paljon aikaan valiokunnissa, mielipidevaikuttajana omassa eduskuntaryhmässään, lausunnoilla lehdissä ja telkkarissa ym. Kansanedustajan työ ei ole pelkkää napin painamista 199 muun seassa. Suurin ja tärkein osa siitä tehdään ihan muualla. -
Itse olen myös enemmän sillä kannalla, että jättäköön äänestämättä ne, jotka eivät ihan oikeasti politiikasta mitään ymmärrä tai siitä ole kiinnostuneet ottamaan selvää. Minulla on eräs (jo lähempänä 30v), joka äänesti vaan äänestämisen pakosta henkilöä, jonka sukunimeä ei edes tiennyt aatteista tai muusta puhumuttakaan. Kyllä varmasti on ehdokkaita, joiden kanssa ajatusmaailma näennäisesti kohtaisi, mutta jotenkin kummasti ne aatteet muuttuvat välittömästi, kun sinne eduskuntaan päästään. Näin kävi kaikkien edellisten äänestämieni ehdokkaiden kohdalla. Kyllä, äänestämällä tai äänestämättä jättämisellä voi vaikuttaa. Minä päätin tällä kertaa vaikuttaa sillä jälkimmäisellä.
-
Jos kukaan ei äänestä, niin mites sitten ? Eli äänestämättä jättäneet, voisivat sanoa kaikille äänestäneille, että olisimme saaneet enemmän aikaan jos kaikki olisimme olleet äänestämättä. Silloinnketään ei olisi valittu.
-
Nämä Sadut ja Lotat nähtävästi aina vaalien tullessa päättävät jo etukäteen että "kaikki ehdokkaat ovat kuitenkin mitään mistään tietämättömiä idiootteja" vaivautumatta edes katsomaan keitä ehdokkaina on, ja jättävät siksi tarkoituksella äänestämättä. Heidän mielestään jokainen poliitikko on "mitään mistään tietämätön idiootti" vain siksi että on poliitikko.
Kommentti