Huippukokki haussa, osa 38
Erittäin helpot kaurakeksit aiheuttavat katastrofin keittiössä.
Seuraava
Heteromies törmää syrjintään yrittäessään ostaa tuotteita vaimolleen. Edellinen
Ehkä paras Jeesus-vitsi, jonka tulet koskaan kuulemaan.
Heteromies törmää syrjintään yrittäessään ostaa tuotteita vaimolleen. Edellinen
Ehkä paras Jeesus-vitsi, jonka tulet koskaan kuulemaan.
47 kommenttia
-
Leipominen ei oo kaikkia varten.. :D Luulis tosin että osattaisiin soveltaa maalaisjärkeäkin vähän siihen tekemiseen mukaan ja kai niissä ohjeissakin luki selkeästi mitä lämmitetään ja mitä ei..
-
-
Fun fact; itsellä ikää 23, ja tein viimeksi ruokaa joskus 15-vuotiaana kotitaloustunnilla (implikoiden ettei nuudelien keittoa jne lasketa ruuan teoksi). Tähän ei myöskään lasketa sitä että olen joskus esim mummoni kanssa leiponut jotain. Ainakin näin muistelisin :D
-
Peruskoulussa oli kotitaloustunti ja kysyin opettajalta että aikooko hän opettaa meille jotakin tavansuomalaisia ruokareseptejä. "Ei. Minä opetan teitä lukemaan keittokirjoja jotta osaatte sitten itse tehdä mitä tykkäätte". Mahtava opettaja.
-
-
Höystöt on mitallisia kahvipurua. Niin monta höystöä mitä aikoo keittää kupillisia, ja ehkä vähän vielä päälle. Jäi kylläkin epäselväksi tuleeko sana höystö siitä älytttömästä hobby hallin kahvimitasta mikä täytetään purulla ja sitten veivataan suodatinpussin yläpuolella niitä höystöjä, vai onko se sana oikeesti tullut siitä perinteisestä mitasta?
-
Tai sinun mielikuvituksestasi. Googlekaan ei löydä höystö sanaa tuossa tarkoituksessa.
-
Janika: Jäi kylläkin epäselväksi tuleeko sana höystö siitä älytttömästä hobby hallin kahvimitasta mikä täytetään purulla ja sitten veivataan suodatinpussin yläpuolella niitä höystöjä, vai onko se sana oikeesti tullut siitä perinteisestä mitasta?
Mikähän tää on ollut? Mutta en oo kyllä höystöä kuullut tuollaisessa yhteydessä ikinä. Mutta moinen ruoka (tai lisuke, tai ruoka-annoksen osa) on kyllä olemassa kun höystö. -
Asiayhteydestä on melekosen helppo tajuta mitä höystö tässä tarkoittaa, vaikken olekaan ennen kuullut sitä käytettävän näin.
-
-
ezaf: Tuossa oot kyllä harvinaisen oikeassa. Rakas isosiskoni leipoi mokkapaloja aikoinaan, ohjeessa luki “3 ruokalusikallista kahvia” tjsp, sisko fiksuna laittoi höystöjä. Ekaan purasuun jäi ne mokkapalat.
Kyllä ihan suomenkielessä höystö tarkoittaa esim. maustamista tai lisäkettä jne. Eli jos nyt ei meinaa pelkkää kuumaa vettä juoda niin... Haiskahtaa tosin pitkälti joltain pula-ajan termiltä, jolloin ensisijaisesti juotiin korviketta, jota saatettiin ajoittain höystää ihan oikeallakin kahvilla. -
Jotakuta on huijattu. Kahvi kuuluu höystää konjakilla. Joku ilmeisesti on säästösyistä ruvennut höystämään vettä kahvinpuruilla. Oon kyllä ennenkin kuullut kahvinpuruista käytettävän höystö-termiä mutta ei se silloinkaan hyvältä kuulostanut. Murteet on kuulemma hieno homma mutta ei ne kyllä aina ole.
-
Mä ymmärsin jotenkin että ne höystöt ois jo kertaalleen keitettyjä kahvipuruja mutta toisaalta ARKIJÄRKEÄ* käyttäen sellainen on hyvin epätodennäköistä. Kait.. *Arkijärki vs. maalaisjärki (joka kuolemassa sukupuuttoon).
-
Rispektit yrityksestä. Ehkä tätä henkilöä ei ole lapsena opetettu leipomaan eikä ole edes sivusta saanut katsoa, joten hänellä ei ole samoja itsestäänselviä pohjatietoja kuin useimmilla. Tai ehkä hän on vain "tyhmä". Siinäkin tapauksessa hienoa, että edes yritti. (Tai ehkä se ohje oli oikeasti huono.) Ensi kerralla sujuu varmaan jo vähän paremmin.
-
Tuota nimenomaista kaurakeksiohjetta tuntemattakin veikkaan, että Jonnan avulias neuvo ei ihan pidä paikkaansa; ei ole koskaan tullut vastaan pikkuleipäohjetta, missä pitäisi sulattaa sokeri.
-
mr. meeseeks: Tuota nimenomaista kaurakeksiohjetta tuntemattakin veikkaan, että Jonnan avulias neuvo ei ihan pidä paikkaansa; ei ole koskaan tullut vastaan pikkuleipäohjetta, missä pitäisi sulattaa sokeri.
Täällä ihmetellään kun alkup leipuri ei käytä arkileipurijärkeä ohjetta tulkitessaan. Teillä kai joku kohtalon yhteys jos Jonnan ohje voin&sokerin sulattamisesta saa aikaan sen että alat sulatella sokeria jotenkin erikseen. Kaikki muut ymmärsi tuon ohjeen niinkun pitikin. Mee tuon Sannan kans naimisiin. Teidät on luotu yhdeksi lihaksi. Tai ehkä yhdeksi lihasopaksi. -
Höystö merkityksessä jauhettu kahvi on tuttu ainakin täällä Oulun murrealueella. Vanhahtavaa murretta, sellaista mitä mummu-vainaa käytti.
-
Eikös höyste/höystö tarkoita ihan sitä kahvijauhetta. Liekö jotakin alueellista puhekieltä, kun eivät ole kaikki kuulleet.
-
-
ezaf: Tuossa oot kyllä harvinaisen oikeassa. Rakas isosiskoni leipoi mokkapaloja aikoinaan, ohjeessa luki “3 ruokalusikallista kahvia” tjsp, sisko fiksuna laittoi höystöjä. Ekaan purasuun jäi ne mokkapalat.
Itse tein saman virheen 11 vuotiaana. Nykyään opiskelen kotitalousopettajaksi ja leivon kakkuja tilauksesta. Kyllä kaikista on leipojiksi, jos vain harjoittelee. -
Täällä minun kotiseudullani Oulun lähellä höystö on nimenomaan ainoa oikea sana! :D En keksi mitään korvaavaa sanaa, joka omaan puhekieleeni sopisi, paitsi jotkut puhuu ehkä joskus "röpöistä". "Tykkääkkönää vahavasta vai laihasta kahavista? Laitanko kuinka palijo höystöjä kuppia kohen?"
-
piip: Täällä minun kotiseudullani Oulun lähellä höystö on nimenomaan ainoa oikea sana! En keksi mitään korvaavaa sanaa, joka omaan puhekieleeni sopisi, paitsi jotkut puhuu ehkä joskus “röpöistä”. “Tykkääkkönää vahavasta vai laihasta kahavista? Laitanko kuinka palijo höystöjä kuppia kohen?”
Eikö ne kahvit juoda talon tapaan? En mä ainakaan liiemmin kysele, vaikka kohtelias ja huomioonottava mielestäni muuten oonki. -
Kaurakeksien valmistuksen möhlääminen on kyllä jonkinlaisen mitalin arvoinen suoritus.
-
Eli tämä "höystö" on siis kahvijauhetta? Eli sitä mitä laitetaan sillä mittalusikalla sinne kahvinkeittimen suodatinpussiin? Okei. Suomi on täynnä kummallisia sanoja.
-
-
opelisti: Höystö merkityksessä jauhettu kahvi on tuttu ainakin täällä Oulun murrealueella. Vanhahtavaa murretta, sellaista mitä mummu-vainaa käytti.
Sainpahan hyvät naurut kun tulin kommentteja selailemaan! Kyllä, juuri näin. Höystö on nimenomaan jauhettua kahvia, ei kertaalleen keitettyä tjsp. En osaa itekkään sanoa mistä tuo sana on omaan suuhun jääny, mutta samallalailla kuin joku oli jo kommentoinukki, tuo on ainoa sana mikä mieleen tulee. -
Tulipahan mieleen omat kotitaloustunnit. Pojat tekivät kastiketta eivätkä tienneet, että 1 dl suolaa ei ole sama kuin 1 tl suolaa.
-
Jännä että höystö-sana on niin tuntematon! Itse en muuta sanaa käytäkkään kahvipuruista, eli siis siitä perus suodatinkahvipaketin sisällöstä. Eikä kyllä kukaan muukaan tuntemani! Ja Oulussa asutaan, eli liekkö sitten pohjoisen murresanoja :)
-
En ole höystöä kuullut, mutta osasin päätellä heti sen kahvinpuruiksi. Toki helppo virhe nuorelle, joka ei ole nähnyt mokkapalojen valmistusta. Itse mokasta: Ei Jonnan olisi kannattanut neuvoa sulattamaan voita ja sokeria kattilassa. Ihan vain mikrossa on helpoin ja se sokeri lisätään vasta sulatuksen jälkeen. Näissä leivontajutuissa on yleensä äidit(tai isät) leiponeet lapsensa kanssa niin ei ole lapsi myöhemmin aivan pihalla leipomisesta. Mutta taitaa nykypäivänä äidit tehdä kaikkea muuta kuin leipoa tai sitten muksut ovat muualla leipomisen ajan. Siinä saisi lapsen kanssa yhteistä kivaa tekemistä. Samoin kun ottaa lapsi mukaan ruuanlaittoon.
-
Murrejutut on kyllä hauskoja. Itse olen huvittanut itäsuomalaisia kun olen sanonut meneväni viruttamaan kädet. Aluksi ihmettelin myös että miksi en muka kehtaisi viedä roskia.
-
Tylsimys: Täällä ihmetellään kun alkup leipuri ei käytä arkileipurijärkeä ohjetta tulkitessaan. Teillä kai joku kohtalon yhteys jos Jonnan ohje voin&sokerin sulattamisesta saa aikaan sen että alat sulatella sokeria jotenkin erikseen. Kaikki muut ymmärsi tuon ohjeen niinkun pitikin. Mee tuon Sannan kans naimisiin. Teidät on luotu yhdeksi lihaksi. Tai ehkä yhdeksi lihasopaksi.
Mee ite naimisiin Sannan kanssa jos luetunymmärtäminen on tuota luokkaa. Lainaamasi kirjoittaja tarkoitti että sokeria ei pidä sulattaa *lainkaan*. Ei samassa eikä erikseen. En olisi vastannut pelkkään pätemisviestiin mutta päätit sitte v*ttuilla lopuksi. Ylpeys käy lankeemuksen jne. -
Pari kertaa etelässä asuessa ihmeteltiin ku mulla oli käet taskussa. - Mitä ihmettelemistä siinä muka on. :p Tai kävin välillä viruttamassa käet.
-
pylynalle: Leipominen ei oo kaikkia varten.. Luulis tosin että osattaisiin soveltaa maalaisjärkeäkin vähän siihen tekemiseen mukaan ja kai niissä ohjeissakin luki selkeästi mitä lämmitetään ja mitä ei..
Ei varmaan olekaan kiinni siitä, mitä ohjeissa sanottiin, vaan siitä että kokki ei ymmärtänyt lukemaansa tai mikä pahempaa, ei viitsinyt lukea. Sehän on niin kovin yleistä nykyään, suorastaan muotia. -
Pahakokki: Rispektit yrityksestä. Ehkä tätä henkilöä ei ole lapsena opetettu leipomaan eikä ole edes sivusta saanut katsoa, joten hänellä ei ole samoja itsestäänselviä pohjatietoja kuin useimmilla. Tai ehkä hän on vain “tyhmä”. Siinäkin tapauksessa hienoa, että edes yritti. (Tai ehkä se ohje oli oikeasti huono.) Ensi kerralla sujuu varmaan jo vähän paremmin.
Mitä hemskattia. Intterwebissä joku kannustaa jotakin. Olen erittäin hämmentynyt. -
Ite käsitin eka että sisko ois duunannu sitä reseptiä ite ku meilläpäin sanotaan sitä höystämiseks. Esim pakastepizzaa voi ite vielä vähä höystää paremmaks
-
ezaf: Tuossa oot kyllä harvinaisen oikeassa. Rakas isosiskoni leipoi mokkapaloja aikoinaan, ohjeessa luki “3 ruokalusikallista kahvia” tjsp, sisko fiksuna laittoi höystöjä. Ekaan purasuun jäi ne mokkapalat.
Kaverin siskolle kävi samalla tavalla, ei oo mestarileipuri ollu hänkään koskaan :'D -
pylynalle: Leipominen ei oo kaikkia varten.. 😁 Luulis tosin että osattaisiin soveltaa maalaisjärkeäkin vähän siihen tekemiseen mukaan ja kai niissä ohjeissakin luki selkeästi mitä lämmitetään ja mitä ei..
Lähtökohtaisesti olen huomennut että kaikissa "helpoissa nopeissa kokkausohjeissa" niitä eri ainesosia, ja tekovaiheita on varmaan kymmenen ja puolia toteusvaiheista pidetään niin itsestään selvinä ettei kokematon ymmärrä ohjeen parista sanasta mitä pitäisi tehdä. Paras on kun ohjeessa mainitaan sana "ihana", "hauska" tai vastaavaa. Silloin yleensä pitää ottaa Google avuksi, jotta ymmärtää mitä ainesosia tarvitaan ja mitä joku hämärä ammattikielinen sana ohjeessa tarkoittaa. PS bravuurini keittiössä on munakas, jonka teen särkemällä munan pannulle, ja lisäämällä suolaa päälle. Siinä oikeasti helppo ja nopea ohje.
Kommentti