Tervetuloa 20-luvulle
Tiedätkö, mikä vuosikymmen on oikeasti menossa?
Päivi on kujalla, mutta periaatteessa myös oikeassa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vuosi_0
Seuraava
Nämä upeat ruoka-annokset eivät ole kaikkien mieleen. Edellinen
En todellakaan tiedä mikä tässä meni pieleen.
Nämä upeat ruoka-annokset eivät ole kaikkien mieleen. Edellinen
En todellakaan tiedä mikä tässä meni pieleen.
49 kommenttia
-
Laskeminen alkaa usein nollasta. Kun lapsi täyttää yksi, alkaa elämän toinen vuosi, joka tulee täyteen, kun täyttää kaksi. Tämä tulee jo esiin sanoista "täyttää kaksi" eli "kaksi tulee täyteen", eli "kaksi vuotta on nyt eletty ja kolmas vuosi alkaa". Saman logiikan mukaan vuonna 2020 alkoi 20-luku, jonka ensimmäinen vuosi tulee täyteen 2021. 20-luku päättyy 31.12.2029, koska seuraavana päivänä alkaa 30-luku. MUTTA... Kalenteristamme puuttuu vuosi 0, minkä seurauksena ensimmäinen vuosituhat oli 1-1000, toinen 1001-2000 ja kolmas alkoi periaatteessa 2001, eli Päivin näkemyksessä on jotain perää. "Sen sijaan vuosikymmeniä nimitetään käytännössä aina alkunumerojen mukaan. Niinpä esimerkiksi vuosi 2010 lasketaan kuuluvaksi 2010-luvulle". https://fi.wikipedia.org/wiki/Vuosi_0
-
-
Nikolan kommentti kertoo kaiken oleellisen Päivin ajatusmaailmasta. 90-luku loppui vuonna 2001 :D
-
Tässähän ovat kaikki yhtälailla kujalla. Päivi ei ymmärrä, että 90-luku on 90-99. Muut eivät taas ymmärrä, että vuosikymmen on 91-2000. Esimerkiksi ensi vuonna elämme 20-luvulla ja vuosituhannen kolmannella vuosikymmenellä.
-
Kaikki on väärässä, minä olen oikeassa koska minä olen nainen ja oli poika nimeltä Päivi...
-
Päivi ei ole edes periaatteessa oikeassa, vaan sekoittaa täysin keskenään omenat ja banaanit. 20-luku on täysin eri asia, kuin 2020. luku. Sama vielä sanoilla ymmärtämisen helpottamiseksi: kaksikymmentä-luku on eri asia, kuin kahdessadastoinen vuosikymmen. Kertaus on opintojen äiti, joten sama vielä kolmannen kerran uudestaan eri tavalla: elämme tällä hetkellä 20-lukua, mutta kyseinen vuosikymmenys sattuu olemaan jo 203. vuosikymmenys.
-
-
Jos henkilö on syntynyt vuonna 1969, 49 vuotta myöhemmin on 2018. Henkilö on elänyt 60-, 70-, 80-, 90,- 00- ja 2010-luvuilla. Pikaisesti laskien siinä on kuusi eri vuosikymmentä. Pätee riippumatta siitä käsitetäänkö vuosikymmenen olevan 1990-1999- vai 1991-2000-mallia. Vuosi 0:aa ei ollut joten vuosikymmenen määrittäminen yleisellä tavalla johtaa hassuun tilanteeseen ensimmäisen vuosikymmenen osalta. Oliko se 1 eaa-9 jaa vai jotain muuta? Päivi on silti matematiikassaan kujalla.
-
Jos Päivi haluaisi olla johdonmukainen... vuonna 2001 alkoi 21. vuosisata, jonka toisella vuosikymmenellä nyt ollaan. Muuten arvaukseni sille, miksi Jeesuksen syntymävuodeksi asetettiin 1 eikä 0 johtuu siitä, ettei nolla ollut käytössä Euroopassa kun Dionysius Exiguus (noin 500) määritti ajanlaskun alun.
-
Kyllä mäkin tykkään sanoa, että oon kasarilapsi. Ja oon syntynyt 31.12.1990.
-
Onpas täällä porukka olevinaan oikeessa kaikesta :D No minun tietojeni mukaan Siriuksen ja Jupiterin kansojen laskuopin mukaa me eletään vuotta 140000000000 ja että meitä ei ole olemassa.
-
-
Kaikkien teidän ylimielisesti Päiviin suhtautuvien, mukaanlukien feissarimokien ylläpidon, kannattaisi mennä nyt itseensä. Hesarissa (ja esim Kalevassa) oli jutut aiheesta vuodenvaihteen tienoilla. ”NYT, kun vuosi 2019 lähestyy loppuaan, moni summaa mielessään ”mennyttä vuosikymmentä” ja tähyää uutta. Vuosi 2020 aloittaa uuden vuosikymmenen, onhan siinä uusi numero vuosikymmentä merkitsemässä. Näin ajattelee moni. Ei ole kuitenkaan selvää, alkaako uusi vuosikymmen nyt vai vuoden päästä. Vakiintunut matemaattinen asiantuntijakäsitys on, että 0 kuuluu vielä vanhaan vuosikymmeneen ja uusi vuosikymmen alkaa 1:stä eli tässä tapauksessa vuodesta 2021.” ”Kielitoimistonkin kanta on ollut jo pitkään, että vuosikymmenkysymyksessä on matemaattisen puolen lisäksi kielellinen näkökulma, joka eroaa ajanlaskun asiantuntijoiden näkemyksestä.” ”Yleiskielen kannalta hahmotamme kuitenkin vuosikymmenet ja ‑sadat vuosiluvun ensimmäisten numeroiden mukaan. Siten käytännössä 1900-luvulla tarkoitetaan yleensä jaksoa 1900–1999 ja vuotta 1999 ajatellaan siis usein vuosisadan viimeiseksi vuodeksi. Vastaavasti vuotta 2000 ajatellaan yleensä uuden vuosituhannen ensimmäiseksi vuodeksi, koska vuosiluku alkaa uudella luvulla.”
-
Jos olis huomenna 50-vuotispäivät, niin tänäänhän olis vielä alle viisikymppinen, mutta ollut olemassa jo seitsemällä vuosikymmenellä! Miettikää sitä!
-
Tänään täällä huomenna poissa. Oli nii pitkä ja tylsä tää viimeisin juttu et en jaksanu lukee loppuun. Makuasioita mut mun mielestä tollaset piitkät keskustelut on harvoin hyviä mokia kuin mitä muutaman lauseen ytimekkäät mokat.
-
jouko: Tässähän ovat kaikki yhtälailla kujalla. Päivi ei ymmärrä, että 90-luku on 90-99. Muut eivät taas ymmärrä, että vuosikymmen on 91-2000. Esimerkiksi ensi vuonna elämme 20-luvulla ja vuosituhannen kolmannella vuosikymmenellä.
Luitko sä koko juttua? :D Ysäri on 90-99 mutta se vuosikymmen on varsinaisesti 1991-2000. Niinhän mä tuossa just sanon (ihan lopussa ettei sun tartte alusta lukea uudestaan). -
Ja kaikkein hauskinta tässä mokassa oli se, että nää ihmiset jotka vänkäs ja vänkäs että nyt on 20-luku laittoi keskusteluun todisteeksi linkkejä, joissa kerrottiin että fakta on se että tämä vuosikymmen loppuu 31.12.2020 ja uusi alkaa 1.1.2021.
-
Päivi: Ja kaikkein hauskinta tässä mokassa oli se, että nää ihmiset jotka vänkäs ja vänkäs että nyt on 20-luku laittoi keskusteluun todisteeksi linkkejä, joissa kerrottiin että fakta on se että tämä vuosikymmen loppuu 31.12.2020 ja uusi alkaa 1.1.2021.
Siis sanoin väärin, nyt on toki 20-luku. Mutta uusi vuosikymmen ei ole vielä alkanut vaan alkaa ensi vuonna. -
Ehkä internetin raskainta porukkaa nämä vuosikymmensaivartelijat. Eivätköhän kaikki sen ymmärrä, että ajanlasku alkoi vuodesta 1, mutta ei se sitä tosiasiaa muuta, että puhekielessä vuosikymmen on määritelty toisin. Tuollaisista Päivin kaltaisista tyypeistä tulee mieleen, että halutaan vaan kerrankin päästä pätemään ja näyttämään oma ylemmyys.
-
Päivi: Luitko sä koko juttua? Ysäri on 90-99 mutta se vuosikymmen on varsinaisesti 1991-2000. Niinhän mä tuossa just sanon (ihan lopussa ettei sun tartte alusta lukea uudestaan).
Kyllä sä Päivi olet pihalla ja niin näyttää olevan myös FB:n ylläpito, joka linkkasi, että Päivi on osaksi oikeassa ja linkissa juuri kumotaan täysin tuo oikeassa olo :D -
Illuminated: Ehkä internetin raskainta porukkaa nämä vuosikymmensaivartelijat. Eivätköhän kaikki sen ymmärrä, että ajanlasku alkoi vuodesta 1, mutta ei se sitä tosiasiaa muuta, että puhekielessä vuosikymmen on määritelty toisin. Tuollaisista Päivin kaltaisista tyypeistä tulee mieleen, että halutaan vaan kerrankin päästä pätemään ja näyttämään oma ylemmyys.
Kuten näistäkin keskusteluista (sekä moka että nämä kommentit) näet, eivät todellakaan kaikki tätä ymmärrä! Itseasiassa todella harva vaikka kyseessä on ihan ala-astematematiikan tasoinen totuus. Tavallaan ymmärrän näitä Päivejä. En tosin itse jaksa vääntää idiooteille että 1+1 on 2. -
Nyt päden: Laskeminen alkaa usein nollasta. Kun lapsi täyttää yksi, alkaa elämän toinen vuosi, joka tulee täyteen, kun täyttää kaksi. Tämä tulee jo esiin sanoista “täyttää kaksi” eli “kaksi tulee täyteen”, eli “kaksi vuotta on nyt eletty ja kolmas vuosi alkaa”. Saman logiikan mukaan vuonna 2020 alkoi 20-luku, jonka ensimmäinen [...]
Mutta kysypäs korealaisilta :) Kun lapsi syntyy, se on yksivuotias (no tavallaan ihan loogista jos sen niin haluaa ajatella, olihan se siellä kohdussa jo olemassa), ja kaikki vanhenee vuoden tasapuolisesti vuodenvaihteessa. Eli ihan joulukuun lopussa syntynyt vauva onkin parin päivän päästä "kaksivuotias" (aivot nyrjähtää). Tän voi muuten huomata (Oscar-voittaja Jong Boon-Hon ;P) leffassa Snowpiercer, kun vuosi vaihtuu ja ikääntyminen mainitaan (jtn että hahmo vihaa vanhenemista tms). Mutta joo, (täällä muualla maailmassa) mä oon kolmekymppinen ja oon eläny 5 vuosikymmenellä. :P -
-
Viimevuonna syntyneet ovat eläneet jo kahdella eri vuosikymmenellä, vaikka eivät olisi vielä vuodenkaan vanhoja.
-
Ilmeisen paljon ihmisille voi tuottaa vaikeuksia näinkin yksinkertaiset asiat.
-
Illuminated: Ehkä internetin raskainta porukkaa nämä vuosikymmensaivartelijat. Eivätköhän kaikki sen ymmärrä, että ajanlasku alkoi vuodesta 1, mutta ei se sitä tosiasiaa muuta, että puhekielessä vuosikymmen on määritelty toisin. Tuollaisista Päivin kaltaisista tyypeistä tulee mieleen, että halutaan vaan kerrankin päästä pätemään ja näyttämään oma ylemmyys.
No perhana. Just meinasin sanoa samaa. Kaikesta voi saivarrella, mutta kannattaako... -
Vuosikymmenet sitten: Kyllä sä Päivi olet pihalla ja niin näyttää olevan myös FB:n ylläpito, joka linkkasi, että Päivi on osaksi oikeassa ja linkissa juuri kumotaan täysin tuo oikeassa olo
Missä kohtaa facebookin ylläpito otti asiaan kantaa??? -
Ens vuonna ollaan jo kolmannella vuosikymmenellä, koska kolmas vuosikymmen on alkanut täyttymään. Näin mulle on opetettu.
-
Olihan tästä vaikka kuinka monta uutista vuodenvaihteessa, joissa loogikot ja matemaatikot sanoivat täysin samaa kuin päivi. Tässä mokassa kyllä kaikki muut olivat väärässä, paitsi päivi, jos asiaa katsotaan siten, miten loogikot tai matemaatikot asian näkevät. On eriasia, että kansan kielessä vuosikymmen koetaan erillailla kuin logiikassa.
-
kokok: Kuten näistäkin keskusteluista (sekä moka että nämä kommentit) näet, eivät todellakaan kaikki tätä ymmärrä! Itseasiassa todella harva vaikka kyseessä on ihan ala-astematematiikan tasoinen totuus. Tavallaan ymmärrän näitä Päivejä. En tosin itse jaksa vääntää idiooteille että 1+1 on 2.
Niin, sähän olet Päivi, ainakin pari kommenttia aiemmin kommentoinut Päivi. Tuo pieni logo nimimerkin vieressä paljastaa teidät päivit. -
Olin itsekin elänyt jo viidellä eri vuosikymmenellä kun tämä vuosi alkoi, vaikka täytin vasta 30 alle kaksi viikkoa aiemmin.
-
Yläpuolella kilometri hyvää esimerkkiä miksen ala ikinä väittelemään tästä.
-
-
Kymmenlukujärjestelmässä on numerot 0-9, eli 10 numeroa. Ei ole olemassa kuitenkaan vuotta 0, vaan vuosi alkaa 1:stä. Ensimmäinen näkökulma on, että jos vuosikymmenellä tarkoitetaan sitä, että on kulunut 10 vuotta, niin silloin ensimmäiset 10 vuotta ovat 1-10, eli vuosikymmen vaihtuu vasta vuonna 11. Tällä laskentatavalla vuosikymmen vaihtuisi tosiaan vasta 2021, tai vuosituhat 2001 kuten Päivi sanoi. Vasta vuonna 2001 on siis oikeasti kulunut 2000 vuotta ajan laskun alusta (1 jaa) koska 1+2000 = 2001. Toinen näkökulma on taas se, että vuosikymmen vaihtuu siinä, kun kymmen vaihtuu, eikä silloin kun on kulunut 10 vuotta. Näin ollen ensimmäiseen vuosikymmeneen mahtuikin vain 9 vuotta (1-9) ja loppuihin 10 (10-19, 20-29 jne.) Yleensä tätä tapaa käytetään arkikielessä.
-
Päivi, oot ihana <3 Typeriä tässä ovat ne, jotka kivenkovaan väittävät että toinen on väärässä. Päivihän kertoi oman näkemyksensä, ja tiedosti että "laskentatavasta" (eli tulkintatavasta) riippuen vastaus on toisilla tänä vuonna eri. Muut eivät suostuneet avartamaan näkökantaansa, vaan tuomitsivat toisen omaa ahdasmielisyyttään vääräksi.
-
Pelimies25senttiä: Vuosituhannen vaihdettakin juhlittiin 2000, ei 2001.
Moi Pöysti! -
Mitä murhetta vuosikymmenistä repimään, kun monet meistä ovat eläneet kahdella eri vuosituhannella...
-
Pentti, puhuva katsastusmies: Nikolan kommentti kertoo kaiken oleellisen Päivin ajatusmaailmasta. 90-luku loppui vuonna 2001
Sulla taitaa olla nyt jonkinlainen Y2K bugi. -
Päivi on matemaattisesti kyllä oikeassa. Koska vuotta 0 ei ole koskaan ollut, indeksointi alkaa ykkösestä. Vastaavasti taloyhtiössä ei ole nollatta asuntoa, vaan asuntojen numerot ovat ykkösestä eteenpäin. Myöskään nollatta kuuakutta ei ole, vaan tammikuu on ensimmäinen kuukausi. Suomen kielen vuosikymmen on kuitenkin eri asia, kuin matematiikan kymmenjana. On sopimuskysymus, että kielellisesti vuosikymmenten indeksointi alkaa nollasta. Vastaavasti kukaan ei synny 1-vuotiaana, vaan 1 vuosi tulee täyteen vuoden kuluttua syntymästä. Täten Harri on myöskin oikeassa, että hän on elänyt kuudella eri vuosikymmenellä. Tämän ei pitäisi olla mitenkään vaikea käsite, koska vaikka 1988 syntynyt täytti 4 vuotta vuonna 1992, mutta eli jo toisella vuosikymmenellään. Kyseessä on kaksi päällekkäistä janaa joilla on eri alkukohdat. Se on sitten kielenhuoltajien päänsärky, että täten ensimmäisessä vuosikymmenessä 1-9 on vain 9 vuotta. Syy koko indeksointiongelmaan lienee, että juliaanisen kalenterin ja sen sovellutusten kehittämisaikaan ei nollan käsitettä vielä tunnettu Euroopassa vaan kaikki indeksointi aloitettiin aina ykkösestä.
-
Päivin logiikalka viisikymppisiä pitäisi juhlia silloin kun on viideskymmenesensimmäinen syntymäpäivä.
-
Muumi-o: Mutta kysypäs korealaisilta Kun lapsi syntyy, se on yksivuotias (no tavallaan ihan loogista jos sen niin haluaa ajatella, olihan se siellä kohdussa jo olemassa), ja kaikki vanhenee vuoden tasapuolisesti vuodenvaihteessa. Eli ihan joulukuun lopussa syntynyt vauva onkin parin päivän päästä “kaksivuotias” (aivot [...]
Ei tarvitse Koreasta asti vastausta etsiä, kun suuntaa vain lähimmälle hevostallille. Hevosten kanssa käytetään lähes samaa laskutapaa, joka henkilökohtaisesti omasta mielestä on loogisempi kuin meillä totuttu tapa, jolloin vuoden kuluttua syntymästä on vasta yhden vuoden ikäinen. Korealaisten kanssa jos on tekemisissä, kannattaa kysyä milloin henkilö on syntynyt, jos haluaa tietää ”meidän todellisuuden mukaisesti laskettuna” henkilön iän. Tosiaan korelainen joka on syntynyt 2003, voi sanoa nyt olevansa 18 vuotias, vaikka olisi syntynyt 01.09.2003 -
No on harvinaisen raskaat feissarimokan kommentit, ihme höpinät kaikilla käynnissä.
-
Ajanlasku aloitettiin vuodesta 1. Eli Päivi on täysin oikeassa. Mutta puhekielessä vuosikymmenet alkavat nollaluvusta.
-
Matemaatikon aivot eivät voi käsittää sitä, että vuodesta 1 eaa hypätään vuoteen 1 jaa.
Kommentti