Vanhempainilta, osa 45
Riittääkö kolmen vuoden äitiysloma? "Älkää olko vanhanaikaisia!"
97 kommenttia
-
Ei kai kukaan laita yläkouluikäisiä seitsemältä nukkumaan? Minulla ei ollut edes kotiintuloaikoja, kun oli itsestään selvää, että koulupäivinä kotiin tullaan sopiviin aikoihin (eli ehkä klo 22). En tosin pyörinytkään kylillä, vaan äidilläni oli aina tieto, missä olen, kenen kanssa ja kavereiden vanhemmatkin tuttuja. Nukkuman mentiin sitten silloin, kun itseä väsytti, ei sitä vahdittu. Ihan normaali aikuinen minusta tuli.
-
Lisään vielä, että jos koulu loppuu esim klo 16, siitä on koulumatkaa vähänkään kotiin, jokin tunnin-kahden mittainen harrastus matkoineen ja läksyt, niin muuta elämää ei sitten sovikaan mukaan... Onnee vaan Mirjalle, saattaa olla aika yksinäinen vanhuus, kun lapset katkeroituu tuosta.
-
-
Kuudelta? Seitsemältä? Mitä ne teinit tekee sitten kun ne on pakotettu nukkumaan seitsemältä? Pyörittelevätkö peukaloita kunnes uni tulee, vai herääkö ne aamuisin neljältä?
-
Jos menee seitsemältä nukkumaan, niin yhdeksänkin tunnin unien jälkeen heräilee jo aamuneljältä. Ehtii tulla aika pitkäksi ennen kuin koulu alkaa
-
Se tekee lapselle hyvää päästä päiväkotiin. Nooran sosiaalinen ja kielellinen lahjakkuus on ehtaa äipän kanssa kotona liian pitkään hengailun tulosta.
-
Onhan se helppo tehdä ja paimentaa lapsia, kun pistää ne vielä ysilläkin nukkumaan klo 19. Tosin tarkistaisin myös tuuletusikkunan leveyden että mahtuuko siitä 16v teini ulos. Tuskin se teini 12 tuntia nukkuu vaikka käskettäisiin.
-
Mä en oo ikinä ymmärtäny tuota ihmistyyppiä, että pitää mennä privaan haastamaa riitaa ja aukomaa tuiki tuntemattomien kanssa, ihan kuin jotakuta kiinnostaisi pätkän vertaa mitä joku hälle tuntematon tulee aukomaan, huvittaa ennemminkin.
-
-
Mitenkäs se sanonta menikään... "On normaalia törmätä kusipäihin silloin tällöin, mutta jos kaikki kohtaamasi ihmiset ovat kusipäitä, niin todennäköisesti olet itse kusipää." Tai jotain sinne päin. Ihan vaan Nooralle vinkkinä.
-
Tästä tosiaan puuttuu aika olennaisena lisätietona, mihin aikaan Mirjan lapset sitten heräävät. Itse kun olen ollut koronan aikana vuoden epäopiskelijana ja 5-vuotias lapsi paljon kotihoidossa, meillä lapsi käy pitkälti nukkumaan n. klo 22. Ja kuulen jo massahysterian kohinan. ”SOS!! APUA!! EI NOIN PIENI SAA VALVOA NOIN MYÖHÄÄN!! LASU! SUPO! KRP!” Joo, mutta me noustaan sitten n. yhdeksän aikaan aamulla. Lapsi saa siis tarpeeksi pitkät yöunet ja se on se tärkein pointti. Suomessa kun talvella on 23h/24h pimeää ja kesällä 57h/24h valoisaa, ei niillä nukkumaanmenoajoilla ole yhtikäs mitään väliä, jos lapsi saa vaan tarpeeksi pitkät ja laadukkaat yöunet. Asia on toki tyystin eri, jos vanhempi tai lapsi käy aamutöissä ja herätä pitää 6.00 reikäleipä. Silloin pienelle ei riitä se, että mennään kympiltä unille.
-
Dea: Ei kai kukaan laita yläkouluikäisiä seitsemältä nukkumaan? Minulla ei ollut edes kotiintuloaikoja, kun oli itsestään selvää, että koulupäivinä kotiin tullaan sopiviin aikoihin (eli ehkä klo 22). En tosin pyörinytkään kylillä, vaan äidilläni oli aina tieto, missä olen, kenen kanssa ja kavereiden [...]
Pakko kommentoida, että meilläkään ei enää teini-iän alussa ollut kotiintuloaikoja. Itse pistin itselleni kotiintuloajat, joita noudatin. Klo 20-21 oli kun tulin viimeistään kotiin jos olin kaverilla (asui melkein naapurissa) ja siitä heti iltatoimet (iltapala, hampaiden pesu, pakattiin reppu valmiiksi ja tarkistettiin lukkarista vielä huominen päivä) ja klo 22 sänkyyn. Klo 7 piti herätä aamuisin joten siinä sai hyvin 9h yöunet. -
Mirjan lasten nukkumaanmenoajoista tulee fiilis, että äippä haluaa lapset äkkiä pois jaloista että saa viettää illan itsekseen. Miettii, että jos Mirjalla loppuu itsellä työpäivä neljältä-viideltä, niin pienimmäthän ei ehdi olla kuin tunnin pari kotona äidin kanssa ennen nukkumaanmenoa. Puhumattakaan teini-ikäisten koulupäivien pituudesta, läksyistä ja harrastuksista. Isompien kohdalla unen tarvekaan ei ole enää sellainen, että noin aikainen nukkumaanmeno olisi kannattavaa. Jos eivät jo nyt heräile, niin pian ainakin heräilevät aikaisin aamuyöllä touhuamaan itsekseen kun äippä vielä onnellisesti nukkuu. Tulee pitkä päivä koulussa, jos sen alkua on odotellut jo monta tuntia.
-
Dea: Ei kai kukaan laita yläkouluikäisiä seitsemältä nukkumaan? Minulla ei ollut edes kotiintuloaikoja, kun oli itsestään selvää, että koulupäivinä kotiin tullaan sopiviin aikoihin (eli ehkä klo 22). En tosin pyörinytkään kylillä, vaan äidilläni oli aina tieto, missä olen, kenen kanssa ja kavereiden [...]
Juu, ei mullakaan ollu kotiintuloaikoja enää yläasteikäisenä, sitä tuppas valumaan kotiin siinä vaiheessa kun nälkä tuli.Jos yöt valvoi, silloin sitä oli kotona tai kaverin luona josta vanhemmat kyllä tiesi. -
Noora on täysin oikeassa viimeisessä kommentissaan. Sadun käytöstavat alkoivat hieman lipsumaan. Onneksi Nooralla oli kyky huomata asia. 😋
-
-
Itselläni ei ollut koskaan kotiintuloaikoja eikä määrätty nukkumaan. Sain vaikka valvoa koko yön, kunhan hoidin kouluni. Ja senhän hoidin, joten ei ollut tarvetta puuttua. Kun kuitenkin kiltti kakara ja teini olin.
-
Rajat on rakkautta. Rajansa tietty rajoillakin. Samaan aikaan toisaalla ulistaan kun teinit eivät oikein viitsisi herätä aikaisin ja pitäisi koulujen alkamisaikaa siirtää tunnilla eteenpäin, jotta vässykät eivät olisi niin väsyneitä, koska vanhemmat eivät viitsi laittaa nukkumaanmenoaikoja tai eivät viitsi rajoittaa ruutuaikaa illalla/yöllä. Koulun vika.
-
Mitä helvettiä teillä oikein liikkuu päässä :D "Voi kamalaa kun jos seitsemältä käy nukkumaan, niin miten jää aikaa elää, mitä ne teinit siellä sängyssä tekevät 12 h, aamullakin jää aika niin pitkäksi ennen kouluun menoa". Siis tajuatteko te, että tuossa ei puhuttu mitään siitä, kuinka pitkään lapset nukkuvat? Jos lapsi nukahtaa kahdeksalta ja nukkuu 7-8 h, hän herää klo. 3-4. Siinä jää aika monta tuntia aikaa sille normaalille elämiselle ennen kuin pitää lähteä kouluun. Aamulla voi puuhailla samaa kotiarkea kuin illallakin, ja hyvät unet voi nukkua mihin kellonaikaan tahansa. Mikä ihmeen pakkomielle teillä on siihen, että kaikkien pitää valvoa myöhään ja sitten herätä viime tingassa suoraan kouluun tai töihin? Se on totta, että lapsia ei pitäisi pakottaa tällaiseen unirytmiin, jos se on heille epäkäytännöllistä. Kavereiden kanssa voi olla vaikea sosialisoida, jos ollaan hereillä eri aikaan, ja jos heidän luontainen unirytmi vetäisi heitä valvomaan myöhään, niin onhan se kurjaa tulla pakotetuksi nukkumaan tarpeettoman aikaisin. Mutta silloin ongelma on lasten pakottaminen tarpeettomiin sääntöihin, eikä mikään "sängyssä 12 h makuuttaminen" tai "elämän riistäminen", niin kuin te ymmärsitte.
-
Onneksi ainakin rajojen kohtuullisuus on mietinnässä, eikä mennä vaan runnomalla läpi :d
-
Epäaito lammas: Rajat on rakkautta. Rajansa tietty rajoillakin. Samaan aikaan toisaalla ulistaan kun teinit eivät oikein viitsisi herätä aikaisin ja pitäisi koulujen alkamisaikaa siirtää tunnilla eteenpäin, jotta vässykät eivät olisi niin väsyneitä, koska vanhemmat eivät viitsi laittaa nukkumaanmenoaikoja tai eivät viitsi rajoittaa ruutuaikaa illalla/yöllä. Koulun vika.
Niin tämähän on tämmöinen ikuisuuskiista.Tutkittu että teinin unirytmi on erilainen kuin muilla, toki yksilöllisä iltatorkkuja on.Mutta se unirytmi vaatioi opettelua. Eikä televisio/konsoli/puhelin yhtään auta siinä unen tulemisessa kun ne laitteet pilaa nukahtamisen aikuiseltakin. Liian moni on tätä "ei nukuta, selaan sit puhelinta" porukkaa.Ja kun ruutu pitäis sulkee jo pari tuntia ennen.Seittemältä nukkumaan on kyl absurdi, klo 22 on ihan ok.Ja minulla oli kotiintuloajat eikä niistä lipsuttu.Vaikka täällä kuinka kehutaan että "ei ollut kotiintuloaikaa ja ite tulin ajoissa kotiin" niin hienoa. Mutta liian monella se ei onnistu, joka kaupungista löytyy alakouluikäisiä, jotka on siel keskustassa viikollla myöhään ja viikoloppuna keskellä yötä, missä 12v ei todellakaan pidä olla. -
Epäaito lammas: Rajat on rakkautta. Rajansa tietty rajoillakin. Samaan aikaan toisaalla ulistaan kun teinit eivät oikein viitsisi herätä aikaisin ja pitäisi koulujen alkamisaikaa siirtää tunnilla eteenpäin, jotta vässykät eivät olisi niin väsyneitä, koska vanhemmat eivät viitsi laittaa nukkumaanmenoaikoja tai eivät viitsi rajoittaa ruutuaikaa illalla/yöllä. Koulun vika.
Koulun alkamisaikojen myöhäistämisellä ei ole mitään tekemistä sen kanssa kuinka "vässyköitä" lapset ovat tai kuinka "viitsimättömiä" vanhemmat ovat. Nykyisessä systeemissä ei vain ole mitään järkeä. Ensinnäkin suurimmalla osalla ihmisistä ja varsinkin nuorista luontainen rytmi painottuu myöhemmälle päivään. Aikainen aamuherätys on peruja ajasta, jolloin luonnonvaloa täytyi käyttää mahdollisimman hyvin hyödyksi. Tänä päivänä moista perustetta ei enää ole.Työelämässä tämä on huomattu jo aikaa sitten ja kaikenlaisia työaikajoustoja ja liukuvia työaikoja on otettu laajalti käyttöön, jotta ihmisten on mahdollista toimia oman rytminsä mukaisesti ja näinollen tehokkaammin. Koulumaailmassa halutaan vain jostain syystä pitää kiinni käytännöistä, jotka hankaloittavat kaikkien osapuolten elämää. Toinen käytännön syy koulupäivien myöhäistämiselle olisi yhteensopivuus vanhempien menojen kanssa. Koulupäivät tapaavat olla hieman keskiverto työpäiviä lyhyempiä ja jos koulupäivät alkavat samaan aikaan kuin vanhempien työt, niin se tarkoittaa sitä, että ne loppuvat tuntikausia aikaisemmin. Pienempien lasten kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että iso osa lapsista joutuu "säilöön" johonkin iltapäiväkerhoon tai vastaavaan vielä pariksi tunniksi koulun jälkeen. Ja isommilla lapsilla tulee muutaman tunnin turha rakonen ennen iltapäivän harrastuksia. Harrastuksia kun usein vetävät työssäkäyvät ihmiset oman työpäivänsä jälkeen, niin ajoitus on heidän aikataulujensa mukaan suunniteltu. Useimmiten tuossa parin tunnin odotteluaikana koulun ja harrastusten välissä ei oikein ehdi kunnolla vaihtaa vapaalle, eikä oikein tekemään muutakaan järkevää. Fiksumpaa olisi tämänkin asian kannalta myöhäistää koulun alkua tunnilla tai parilla ja vastaavasti lopetella hieman myöhemmin iltapäivällä. -
Teinit tarvitsee noin kymmenen tuntia unta kasvuvaiheensa takia, mutta seitsemän on kyllä aika varhain, elleivät ole jotain lappilaisia kuljetusoppilaita, jotka lähtee 100 km:n päähän kouluun.
-
Periytyvä viinirypäle: Mitä helvettiä teillä oikein liikkuu päässä 😁 "Voi kamalaa kun jos seitsemältä käy nukkumaan, niin miten jää aikaa elää, mitä ne teinit siellä sängyssä tekevät 12 h, aamullakin jää aika niin pitkäksi ennen kouluun menoa". Siis tajuatteko te, että tuossa ei puhuttu mitään siitä, kuinka pitkään [...]
Moi Mirja! Ei oo oikeasti oikein tuo sun systeemi. Mutta ellei viihdy lastensa kanssa eikä halua heillä olevan kavereita, juttu toki toimii. Kunnes ei toimi. Tulee se Maija Vilkkumaan Ei mieleen. -
Nooralla ehkä hiukkasen lyhyt pinna, jos noilla muiden komnenteillä pääsi muut kusipäiseksi ihmiseksi.
-
Nooraa varmaan myös harmittaa miesten ja naisten välinen "epätasa-arvoinen" palkkaus.
-
-
Toi täytyykin muistaa, jos käyttäydyn huonosti niin tietysti syytän siitä muita.
-
Sprikles: Tästä tosiaan puuttuu aika olennaisena lisätietona, mihin aikaan Mirjan lapset sitten heräävät. Itse kun olen ollut koronan aikana vuoden epäopiskelijana ja 5-vuotias lapsi paljon kotihoidossa, meillä lapsi käy pitkälti nukkumaan n. klo 22. Ja kuulen jo massahysterian kohinan. ”SOS!! APUA!! EI NOIN [...]
No en nyt kovin olennaiseksi sanoisi. Vaikka ne teinit heräisikin aamineljältä, ei se varmaan kovin kivaa silti ole. Ei välttämättä sosiaalista elämää kovin paljoa ole, kun kaverit tuohon aikaan nukkuvat. Ja jotenkin musta tuntuu siltä että ei niitä teinejäkään paljoa kiinnosta mennä seitsemältä nukkumaan, vaikka kuinka selittäisit niille et hei sehän on hienoo ja ihan okei kun voit sit herätä aikasin hei. -
Sprikles: Tästä tosiaan puuttuu aika olennaisena lisätietona, mihin aikaan Mirjan lapset sitten heräävät. Itse kun olen ollut koronan aikana vuoden epäopiskelijana ja 5-vuotias lapsi paljon kotihoidossa, meillä lapsi käy pitkälti nukkumaan n. klo 22. Ja kuulen jo massahysterian kohinan. ”SOS!! APUA!! EI NOIN [...]
No en nyt kovin olennaiseksi sanoisi. Vaikka ne teinit heräisikin aamineljältä, ei se varmaan kovin kivaa silti ole. Ei välttämättä sosiaalista elämää kovin paljoa ole, kun kaverit tuohon aikaan nukkuvat. Ja jotenkin musta tuntuu siltä että ei niitä teinejäkään paljoa kiinnosta mennä seitsemältä nukkumaan, vaikka kuinka selittäisit niille et hei sehän on hienoo ja ihan okei kun voit sit herätä aikasin hei. -
traumcity: Se tekee lapselle hyvää päästä päiväkotiin. Nooran sosiaalinen ja kielellinen lahjakkuus on ehtaa äipän kanssa kotona liian pitkään hengailun tulosta.
Tekee kyllä, tosin lapsi ehtii päiväkotiin sitten 3-vuotiaanakin. Kukin tyylillään. -
Periytyvä viinirypäle: Mitä helvettiä teillä oikein liikkuu päässä 😁 "Voi kamalaa kun jos seitsemältä käy nukkumaan, niin miten jää aikaa elää, mitä ne teinit siellä sängyssä tekevät 12 h, aamullakin jää aika niin pitkäksi ennen kouluun menoa". Siis tajuatteko te, että tuossa ei puhuttu mitään siitä, kuinka pitkään [...]
:DD ei helvettiNe teinien kaverit tuskin on hereillä silloin aamuyöllä ja vanhemmatkin varmaan nukkuu, joten miten normiarkea voi aamuneljän aikaan elää. Paitsi jos vanhemmat itsekin menee silloin klo 19 nukkumaan, mitä kyllä hyvin vahvasti epäilen. -
Teineillä ylipäätään, mutta myös toki aikuisilla vaihdellen, on tosiaan aika myöhäinen unirytmi. Muistan itse jo ala-asteelta asti, kun PITI mennä nukkumaan kymmeneltä ja herätys viimeistään seitsemältä (luojan kiitos asuin koulun vieressä). Siinä sitten pyörin sängyssä 24-01 saakka ennenkuin uni tuli silmään. Aamuisin _hieman_ väsytti. Onneksi sain viikonloppuisin nukkua pitkään ja sain sitä todella kaivattua lepoa, jaksoi taas viikon herätä kouluun. Silloin ei ollut puhelimia enkä istunut telkkarin äärellä. Mutta ehkä puhelimet ja ruudut oli silloinki syynä? :D Kirjoja toki luin huimia määriä ja sarjakuvia myös. Silloin ne olivat ne nuorten turmelukset, yhtä paha asia mitä ruudut tuntuvat nykyään olevan. Veivät yöunet ja oli kauheata, kun lapsi istuu päivät pitkän nokka kirjassa, sen sijaan että möyrisi pihalla leikkimässä. Mikä lie ollut vanhempieni nuoruuden turmelus, kenties pihaleikit? Kauheata kun lapsi vain pihalla leikkii, eikä paimenna karjaa ja nosta pottua! Aina löytyy se ongelma, joka pilaa nuorison, oli aika mikä tahansa.
-
Monitoroimaton hanhi: Silloin ei ollut puhelimia enkä istunut telkkarin äärellä. Mutta ehkä puhelimet ja ruudut oli silloinki syynä? :D
Syy vaihtuu aina sen mukaan, mikä on milloinkin nuorilla suosiossa. -
Noora kilahti selittämättömästi, mutta tän Eerikin kommentit olivat kyllä myös todella ärsyttäviä. Eerik: "Joku sinunkin "loman" maksaa, ja työpaikka menee alta" *vihainen reaktio* Eerik: "oi joi, kun naiset on herkkiä he heh"
-
Sprikles: Tästä tosiaan puuttuu aika olennaisena lisätietona, mihin aikaan Mirjan lapset sitten heräävät. Itse kun olen ollut koronan aikana vuoden epäopiskelijana ja 5-vuotias lapsi paljon kotihoidossa, meillä lapsi käy pitkälti nukkumaan n. klo 22. Ja kuulen jo massahysterian kohinan. ”SOS!! APUA!! EI NOIN [...]
Älä ny hemmetissä ala sooloilee käyttämällä omaa järkeä tässä asiassa! -
Dea: Ei kai kukaan laita yläkouluikäisiä seitsemältä nukkumaan? Minulla ei ollut edes kotiintuloaikoja, kun oli itsestään selvää, että koulupäivinä kotiin tullaan sopiviin aikoihin (eli ehkä klo 22). En tosin pyörinytkään kylillä, vaan äidilläni oli aina tieto, missä olen, kenen kanssa ja kavereiden [...]
"normaali" köh... -
-
Korvaukseton flamingo: Koulun alkamisaikojen myöhäistämisellä ei ole mitään tekemistä sen kanssa kuinka "vässyköitä" lapset ovat tai kuinka "viitsimättömiä" vanhemmat ovat. Nykyisessä systeemissä ei vain ole mitään järkeä. Ensinnäkin suurimmalla osalla ihmisistä ja varsinkin nuorista luontainen rytmi painottuu [...]
Miten se kouluaamujen myöhäistäminen helpottaa työssäkäyvien vanhempien lasten elämää yksinolon osalta? Nyt ne lapset on iltapäiväkerhossa, sitten jos koulu alkaisi vaikka klo 11, lapset olisi aamupäiväkerhossa. Ja aamupäiväkerhon jälkeen pitäisi vielä jaksaa keskittyä kouluunkin. -
Marjaisa mäyrä: Mirjan lasten nukkumaanmenoajoista tulee fiilis, että äippä haluaa lapset äkkiä pois jaloista että saa viettää illan itsekseen. Miettii, että jos Mirjalla loppuu itsellä työpäivä neljältä-viideltä, niin pienimmäthän ei ehdi olla kuin tunnin pari kotona äidin kanssa ennen nukkumaanmenoa. Puhumattakaan [...]
Jotenkin näkisin, että vanhempien lasten kohdalla se tarkoittaa huoneeseensa menoa. Tuskin nyt nukkumaan pakotetaan, mutta touhuavat siellä sitten hiljaa. -
"Ei kuulu puuttua asioihin, joista on täysin kusipäistä mieltä." Siinäpä hyvä elämänviisaus.
-
Korvaukseton flamingo: Koulun alkamisaikojen myöhäistämisellä ei ole mitään tekemistä sen kanssa kuinka "vässyköitä" lapset ovat tai kuinka "viitsimättömiä" vanhemmat ovat. Nykyisessä systeemissä ei vain ole mitään järkeä. Ensinnäkin suurimmalla osalla ihmisistä ja varsinkin nuorista luontainen rytmi painottuu [...]
Tai sitten kouluissa voisi olla lukutunnit koulun jälkeen, jolloin lapset voisivat tehdä läksyt. Näin saisi päivän yhtä pitkäksi aikuisten kanssa ja kotona ei tarvitsisi enää läksyjä tehdä. -
Pitää tietysti muistaa sekin että ihmiset tarvitsevat erimääräisesti unta. Että jos keskimäärin riittää se 8-9 tuntia niin ei se tarkoita sitä että jokaikiselle se riittää. Itse nukuin teininä viikonloppuisin ja lomilla vähintään 12h joka yö, eli univelkaa kertyi arkena huomattavasti vaikka nukuinkin n.8h mikä oli se "ihanteellinen unenmäärä" siihen aikaan. Aikuisenakin tuntuu että tarvitsen vähintään 9h yöunet, kyllä sitä tietysti pääsee sängystä seitsemänkin tunnin unien jälkeen mutta sitten pitää kerran viikosssa nukkua vähintään 12h koska olen hirveän väsynyt koko ajan. En tarkoita puolustella tuota mokassa mainittua naurettavaa nukkumaanmenoaikaa. Aika lyhyessä hihnassa pidetään teinejä, se tulee varmasti kostautumaan ennemmin tai myöhemmin.
-
S: Noora kilahti selittämättömästi, mutta tän Eerikin kommentit olivat kyllä myös todella ärsyttäviä. Eerik: "Joku sinunkin "loman" maksaa, ja työpaikka menee alta" *vihainen reaktio* Eerik: "oi joi, kun naiset on herkkiä he heh"
Joo, samaa mietin että Noora käyttäytyi huonosti, mutta Eerik vähintään yhtä huonosti. Jotenkin tuntuu ettei Eerik itse hoida olevia / tulevia lapsiaan sekuntiakaan koska "sehän on naisten hommaa" ja vaan mukavaa puuhaa joka menee siinä sivussa kun nainen käy samalla täysipäiväisesti töissä. -
Aina kun kuulen näitä "lapset on niin vähän aikaa pieniä ja siitä pitää nauttia" -juttuja, niin ihmettelen, että eikö näille ihmisille tule mieleen, että ehkä sillä lapsen toisellakin vanhemmalla olisi oikeus olla kotona ja nauttia siitä ajasta, kun lapset on pieniä. Ja juu, toisella vanhemmalla voi olla isommat tulot, mutta jos on varaa siihen että pienempituloinen vanhempi on yli kaksi vuotta kotihoidontuella, niin ihan varmasti olisi varaa siihenkin, että se parempituloinenkin olisi jonkin aikaa kotona. Ja mihin sitä rahaa säästää ellei siihen, että voi nauttia siitä arvokkaasta ja lyhyestä pikkulapsiajasta?
-
Kilokalori: Onhan se helppo tehdä ja paimentaa lapsia, kun pistää ne vielä ysilläkin nukkumaan klo 19. Tosin tarkistaisin myös tuuletusikkunan leveyden että mahtuuko siitä 16v teini ulos. Tuskin se teini 12 tuntia nukkuu vaikka käskettäisiin.
Ai stana kun just lapsuudenkodissa käydessäni avasin sen tuuletusikkunan, enkä voinut käsittää miten päin mahduin siitä teininä yöllä ulos!!! -
Periytyvä viinirypäle: Mitä helvettiä teillä oikein liikkuu päässä 😁 "Voi kamalaa kun jos seitsemältä käy nukkumaan, niin miten jää aikaa elää, mitä ne teinit siellä sängyssä tekevät 12 h, aamullakin jää aika niin pitkäksi ennen kouluun menoa". Siis tajuatteko te, että tuossa ei puhuttu mitään siitä, kuinka pitkään [...]
Mitä sulla liikkuu päässä? Onhan se nyt todella vaikeaa olla kavereiden kanssa 4 aamulla ja mikä harrastus pyörii ennen koulua? Mee ite nukkuun seitsemältä ja tuu kertoon onko sulla mitään elämää :D -
Epäjalo sorsa: :DD ei helvettiNe teinien kaverit tuskin on hereillä silloin aamuyöllä ja vanhemmatkin varmaan nukkuu, joten miten normiarkea voi aamuneljän aikaan elää. Paitsi jos vanhemmat itsekin menee silloin klo 19 nukkumaan, mitä kyllä hyvin vahvasti epäilen.
Noinhan minä juuri sanoin. On montakin syytä, miksi nuorten pakottaminen sänkyyn klo. 19:00 ei toimi, ja koska mokan nuoret kuulemma itsekin valittelevat äitiään tiukkikseksi, niin se on selvä merkki siitä, että kyseinen järjestely ei heille sovi.Mutta tämä kommentointi täällä on aivan naurettavaa. Että ei mukamas jää aikaa elää, jos koulun jälkeen pitää mennä nukkumaan jo klo. 19? Tai että aamun tunnit ennen koulun alkua olisivat mukamas jotenkin huonompaa, vähemmän oikeaa elinaikaa kuin koulun jälkeiset iltatunnit?Täällä monilla meni nyt ihan ohi, että mikä tässä on oikeasti ongelmana. Se itsessään ei ole ongelma, että jollakulla on eri unirytmi kuin mihin te olette tottuneet, ja se yksinään ei tee kenenkään elämästä huonompaa. Ongelma on se, että vanhempi pakottaa vastentahtoiset lapsensa noudattamaan täysin tarpeettomia sääntöjä. -
traumcity: Se tekee lapselle hyvää päästä päiväkotiin. Nooran sosiaalinen ja kielellinen lahjakkuus on ehtaa äipän kanssa kotona liian pitkään hengailun tulosta.
Eiks tätä ollu tutkittu, että päiväkoti/varhaiskasvatus ei ole lapsen kehityksen kannalta ollenkaan niin olennaista kuin mitä oltiin luultu, kotona lapsuuden viettäneet lapset kirii päiväkotilaiset kiinni esikoulussa ja koulussa? -
Mustankipeä kirsikka: Mitä sulla liikkuu päässä? Onhan se nyt todella vaikeaa olla kavereiden kanssa 4 aamulla ja mikä harrastus pyörii ennen koulua? Mee ite nukkuun seitsemältä ja tuu kertoon onko sulla mitään elämää :D
Niinhän minä sanoin, että kavereiden kanssa pörräily on vaikeaa jos unirytmit ovat erilaiset, ja se onkin yksi syy, miksi lasten vastentahtoinen pakottaminen päättömiin sääntöihin ei kannata. Mutta ei se tarkoita, etteikö aamulla voisi monilla muilla tavoilla hyvää elämää.Esimerkiksi taiteilu ja käsityöt, pelaaminen ja elokuvien katselu, monet urheilulajit, leipominen, lukeminen, taikatemppujen tekeminen, pienoismallien kyhääminen, ja valoisaan vuodenaikaan kalastaminen sekä luontoilu ovat harrastuksia, joita voi ihan hyvin harrastaa vaikka aamuneljältä.Kertokaa joku nyt ihan oikeasti, että miksi vaikka elokuvan katsominen on vähemmän arvokasta ajanvietettä aamulla kuin illalla? Tai mitä pahaa siinä olisi, jos joku tykkäisi vaikka käydä koulusta palattuaan pian nukkumaan, ja tekisi läksyt sitten aamulla hyvin levänneenä ja hyvissä ajoin ennen kouluun lähtöä? Mokan lapset eivät selvästikään tällaisesta nauti ja se on ihan ok, mutta ihan käsittämätöntä, miten väki luulee, ettei aamulla mukamas voisi tehdä mitään. -
Naatti panda: Eiks tätä ollu tutkittu, että päiväkoti/varhaiskasvatus ei ole lapsen kehityksen kannalta ollenkaan niin olennaista kuin mitä oltiin luultu, kotona lapsuuden viettäneet lapset kirii päiväkotilaiset kiinni esikoulussa ja koulussa?
Kyllä. Ainakin tuo Erolan ja kumppanien suomalaisessa tutkimuksessa (viite alla) -kun kontrolloitiin vanhempien koulutustaso ja tulotaso, päiväkodin aloitusiällä ei ollut enää mitään yhteyttä lapsen myöhempään koulutustasoon -Yhteys oli alun perinkin pieni -Missään vaiheessa (kontrolloitiin mitään tai ei) ei ollut sellaista tulosta, että mitä nuorempana aloittaa, sen parempi. Vaikka mitään ei kontrolloitu, 1- ja 3-vuotiaina aloittaneiden myöhempi koulutustaso oli sama. 2-vuotiailla aloittaneilla aavistuksen korkeampi. -Minulla on myös se muistikuva, että käytännössä tulokset saattoivat selittyä sillä erityisjoukolla, jotka eivät menneet edes esikouluun, vaan suoraan kouluun (joilla siis koulutustaso jää hieman matalammaksi kuin niillä, jotka kävivät esikoulun, tämä siis ennen kuin esikoulusta tuli "pakollinen"). Mutta tätä en nyt jaksa enää kaivaa sen enempää. Erola, Jani, Sanni Jalonen, and Hannu Lehti. “Parental Education, Class and Income over Early Life Course and Children’s Achievement.” Research in Social Stratification and Mobility 44 (2016): 33–43. -
Ei hitto, edelliseen viestiini jäi väärä viite. Tämä on se mitä tarkoitin: Karhula, Aleksi, Erola, Jani & Kilpi-Jakonen, Elina: Home sweet home? Long-term educational outcomes of childcare arrangements in Finland. WPSEI 9/2016. (Published in book Childcare, Early Education and Social Inequality)
-
Periytyvä viinirypäle: Niinhän minä sanoin, että kavereiden kanssa pörräily on vaikeaa jos unirytmit ovat erilaiset, ja se onkin yksi syy, miksi lasten vastentahtoinen pakottaminen päättömiin sääntöihin ei kannata. Mutta ei se tarkoita, etteikö aamulla voisi monilla muilla tavoilla hyvää elämää. Esimerkiksi taiteilu ja [...]
No se kai on aika samantekevää mihin aikaan pienet lapset nukkuvat, olettaen että riittävästi, ja vanhemmat nukkuvat samaan aikaan. Oma taaperoni nukkuu 23.00-10.00 (herää kun herää mutta noin suunnilleen), koska muukin perhe menee puolenyön aikaan nukkumaan ja herää aamupäivästä -miksei, iltapäivällä/ alkuillasta ehtii hyvin leikkipuistoon siihen aikaan että siellä on vielä muitakin lapsia. En tiedä mistä hän jäisi paitsi tällä rytmillä, sittenkin kun kirjastojen satutunnit ja muut avaavat, niitä on muutenkin kuin aamuisin, muskareita samoin, myöhäisillasta pikkuiselle ei tietysti ole mitään mutta silloin onkin kiva rauhoittua perheen kesken. (Mies kirjoittaa tällä hetkellä oppikirjaa työkseen, ja palavereja lukuunottamatta voi tehdä töitä vaikka aamukolmelta jos siltä tuntuu, emme nuku laiskuuttamme).Mutta kaikki teinien aktiviteetit ovat iltapainotteisia. Edes urheilijalapset jotka käyvät treeneissä ennen koulua eivät sentään herää neljältä, ja kaikille mainitsemillesi aamuyöksi sopiville aktiviteeteille on yhteistä se, että vaikka niissä ei sinänsä ole mitään vikaa, ne pitäisi tehdä yksinään, tai korkeintaan perheen seurassa, koska kukaan muu ei ole siihen aikaan hereillä. Melkein kaikki teinit haluavat ennen kaikkea pyöriä kavereidensa seurassa, se on kovin tärkeää sen ikäisen sosiaalistumiselle, joko harrastuksissa tai muuten, joten en kyllä pitäisi kunnollisena vanhemmuutena lähteä sitä estämään. -
Itsellä ei ole mitään hajua/muistikuvaa monen aikaan passitettiin nukkumaan ennen peruskoulun alkua...Mutta siis ainakin ala-asteella se aika oli 20-21 maissa ja ylä-asteella 22-23... Viikonloppuisin sai lipsua ja lipsuikin teini-iässä. Ja vanhemmilla oli aina tieto missä menin ja jos olin toisella paikkakunnalla ja jäin yöksi ilmoitin asiasta. Kesälomilla jätin aina lapun eteiseen missä luki esim. "moi, olen rannalla,- kavereiden nimiä- kanssa. Tulen kotiin n.klo 17"
-
Sprikles: Tästä tosiaan puuttuu aika olennaisena lisätietona, mihin aikaan Mirjan lapset sitten heräävät. Itse kun olen ollut koronan aikana vuoden epäopiskelijana ja 5-vuotias lapsi paljon kotihoidossa, meillä lapsi käy pitkälti nukkumaan n. klo 22. Ja kuulen jo massahysterian kohinan. ”SOS!! APUA!! EI NOIN [...]
Heräämisaika on helppo extrapoloida sanoista "yläkoululaiset" ja "pienimmät" sekä miettimällä sitä faktaa, että äärimmäisen harva sen ikäinen lapsi asuu niin kaukana koulusta tai tarhasta, että on herättävä kahden ja neljän välillä aamulla. Eli melko varmasti äiti on natsi ja lapsille on annettu lupa nousta sängystä vasta samoihin aikoihin kuin normaalitkin ihmiset, eli kuuden ja kahdeksan välillä. -
Pelkäämätön soturi: ja kaikille mainitsemillesi aamuyöksi sopiville aktiviteeteille on yhteistä se, että vaikka niissä ei sinänsä ole mitään vikaa, ne pitäisi tehdä yksinään, tai korkeintaan perheen seurassa, koska kukaan muu ei ole siihen aikaan hereillä.
Sen ei kuitenkaan pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä, että joitain harrastuksia harrastetaan yksin, tai että jotkut ihmiset peräti viihtyvät yksin. Jos nyt jätetään pois tästä se ongelma, eli vanhempien asettamat natsisäännöt, ja keskitytään ihmisiin, jotka tykkäävät oleilla itsekseen ja harrastella yksikseen, niin miten heidän elämänsä muka on kauheaa tai sisällötöntä verrattuna sosiaalisesti pörräileviin iltavirkkuihin?Ihmiset ovat erilaisia, ja jokainen saa minun puolestani tehdä sitä mitä itse haluaa tehdä, kunhan ei aiheuta sillä vahinkoa. Tässä mokassahan esitetään ihan karsea ajatus siitä, miten vanhempi vaikeuttaa teini-ikäisten lastensa sosiaalisuutta ja rajoittaa heidän vapaata toimintaansa täysin merkityksettömillä arkirutiineilla. Mutta kommenteissa tartuttiinkin vain siihen, että "miten kukaan muka voi mennä nukkumaan seitsemältä, nukkuuko se sitten 12 tuntia vai häh, eihän aamulla voi tehdä mitään".Saatana jos lehdessä on otsikko, että "vanhempi hakkasi lastaan koulukirjoilla", niin täällä varmaan silloinkin jäätäisiin taivastelemaan, että "kamalaa, ne kirjat menivät varmaan rikki, juuri tämän vuoksi pitäisi kieltää koulukirjat". Kyse on ihan samanlaisesta ongelman sivuuttamisesta ja sivuseikkoihin takertumisesta. -
-
Salamannopea kärpänen: Kuudelta? Seitsemältä? Mitä ne teinit tekee sitten kun ne on pakotettu nukkumaan seitsemältä? Pyörittelevätkö peukaloita kunnes uni tulee, vai herääkö ne aamuisin neljältä?
Samaa kuin teinit aina tekee peiton alla. -
Aivoton susi: Tai sitten kouluissa voisi olla lukutunnit koulun jälkeen, jolloin lapset voisivat tehdä läksyt. Näin saisi päivän yhtä pitkäksi aikuisten kanssa ja kotona ei tarvitsisi enää läksyjä tehdä.
Niin että kotitehtävätkin jäisivät näppärästi koulun vastuulle? KOTItehtävät?! V***u mitä vastuunpakoilua taas. Mitäs seuraavaksi? Jos ette pysty ottamaan minkäänlaista vastuuta lapsistanne, niin ÄLKÄÄ TEHKÖ NIITÄ LAPSIA OLLENKAAN. -
Korvaukseton flamingo: Koulun alkamisaikojen myöhäistämisellä ei ole mitään tekemistä sen kanssa kuinka "vässyköitä" lapset ovat tai kuinka "viitsimättömiä" vanhemmat ovat.
No onpas. Se on täsmälleen siitä kiinni. Jos lapset laitetaan ajoissa nukkumaan ilman että puhelin, tabletti tms. "lukee" iltasadun, niin lapsi herää aikaisemmin ja virkeämpänä. se on ihan varma asia. Helpompi toki antaa lapsen/nuoren tehdä mitä hän haluaa ja syyttää vaikkapa "systeemiä" kaikesta ikävästä. Energiajuomien litkimisen kun tuohon vielä lisää, niin aivan turha mankua mistään "luontaisista rytmeistä" yhtään mitään.Korvaukseton flamingo: Koulumaailmassa halutaan vain jostain syystä pitää kiinni käytännöistä, jotka hankaloittavat kaikkien osapuolten elämää.
Keiden kaikkien elämää vaikeuttaa se, että mennään kouluun siihen aikaan kun se enemmistölle sopii, eikä koko koulujärjestelmää muuteta muutamien ihmisten takia, koska heitä sattuu aamusella vähän ramaisemaan ja olisi kivempi pötkötellä sängyllä ja mennä kouluun sitten kun jaksaa ja viitsii? Suurimmalle osalle tämä nykyinen käytäntö ei kuitenkaan ole minkäänlainen ongelma. -
Zx: Jos menee seitsemältä nukkumaan, niin yhdeksänkin tunnin unien jälkeen heräilee jo aamuneljältä. Ehtii tulla aika pitkäksi ennen kuin koulu alkaa
Jos tekis vaikka läksyt. Mä tein aikoinani läksyjä noin iltakympistä puolilleöin, nukuin loppuyön ja kirjoitin laudaturin paprut, mutta olenkin aamu-uninen. -
Nooran tyyppisille äiti-ihmisille on tyypillistä juuri tuollainen passiivis-aggressiivinen sydän lauseen lopussa. Sen merkitys on, että hän kokee olevansa ainoa oikeassa oleva ja muiden esittämistä mielipiteistä syttyy puhdas sota, tai hän paheksuu syvästi muiden valintoja. Esim. "Meillä lapset saavat olla äidin kanssa.
-
Periytyvä viinirypäle: Mitä helvettiä teillä oikein liikkuu päässä 😁 "Voi kamalaa kun jos seitsemältä käy nukkumaan, niin miten jää aikaa elää, mitä ne teinit siellä sängyssä tekevät 12 h, aamullakin jää aika niin pitkäksi ennen kouluun menoa". Siis tajuatteko te, että tuossa ei puhuttu mitään siitä, kuinka pitkään [...]
Eihän siinä mitään jos pentu herää aamuyöllä. Silloinhan on tosi kiva lähteä viettämään aikaa vaikka kavereitten kanssa tai osallistua harrastuksiin. Paitsi että kaverit nukkuu ja mitän harrastuksia ei siihen aikaan ole. Mutta voihan sitä tehdä vaikka läksyjä silloin aamulla. Äiti varmasti mielellään herää auttamaan jos tulee jotain kysyttävää 😊 Tai voi vaikka osallistua kotitöihin. Vanhemmat taatusti arvostaa klo 5 imurointia. -
Dea: Ei kai kukaan laita yläkouluikäisiä seitsemältä nukkumaan? Minulla ei ollut edes kotiintuloaikoja, kun oli itsestään selvää, että koulupäivinä kotiin tullaan sopiviin aikoihin (eli ehkä klo 22). En tosin pyörinytkään kylillä, vaan äidilläni oli aina tieto, missä olen, kenen kanssa ja kavereiden [...]
No hyvä sinulle, olit sitten sen tyyppinen ihminen, mutta kyllä moni silti tarvitsee ihan oikeasti aika tarkatkin nukkumaanmenoajat jotta arki toimii.Ei toki seitsemältä, yläkouluiässä, mutta. -
Mirja joko kasvattaa lapsiaan uskonnollisessa lahkossa tai on trolli. Ei oikein muita vaihtoehtoja.
-
Periytyvä viinirypäle: Sen ei kuitenkaan pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä, että joitain harrastuksia harrastetaan yksin, tai että jotkut ihmiset peräti viihtyvät yksin. Jos nyt jätetään pois tästä se ongelma, eli vanhempien asettamat natsisäännöt, ja keskitytään ihmisiin, jotka tykkäävät oleilla itsekseen ja [...]
OP'n postista kävi täysin selkeästi ilmi, että teinit eivät toivo, ja silti on pakko. Jos kysymys olisi ollut "teini ei hillu illalla kylillä vaan vetäytyy huoneeseensa lukemaan, sanoo pitävänsä siitä, en ole huomannut merkkejä kiusaamisesta tai eristäytymisestä päiväsaikaan" sanoisin että anna toki lukea. Voi olla yksin, mikäli haluaa, olen itsekin introvertimpää sorttia ja mielelläni luen yöllä vuoteessa muiden nukkuessa. Sanoin että on kauheaa *pakottaa* teini (tai kukaan) pois tavallisesta sosiaalisesta yhteydestä, ja pysyn väitteessäni. Kysymys ei ollut "saako teini mennä iltaseitsemältä nukkumaan (tai vuoteeseen lukemaan) jos häntä silloin jo väsyttää tai muuten huvittaa vetäytyä?" Jos läksyt on tehty (tai tulevat aamulla tehdyksi) niin toki saa, miksei saisi. Mutta kun siitä ei ollut kyse ollenkaan, oli kyse siitä, onko pakko. -
Pehmeä jänis: "normaali" köh...
Trollailla toki halusit, mutta näin nelikymppisenä minulla on käyty korkeakoulut ja töitä takana 20 vuotta. Meillä oli kotona vain muutama sääntö: aina piti ilmoittaa, missä on, kenen kanssa sekä se, että koulu piti hoitaa. Välit ovat oikein lämpimät vanhempieni kanssa, vaikka ei nukkumaanmenoaikoja ollut. Kylillä ei pyöritty, aina oli selkeä tieto vanhemmillani siitä, missä olen, kenen kanssa ja mistä tavoittaa. Mielestäni ihan normaalia. Ja kyllä, vanhempani tunsivat myös läheisimpien ystävieni vanhemmat. Kännykkää ei yläasteen alkuun kellään ollut, mutta aina oli tieto, missä olen, jos en kotosalla. -
-
Ala-asteikäinen kuudelta ja teini seitsemältä sänkyyn? Mihin aikaan perheessä mahdetaan herätä? Itse en monesti ollut harrastuksista kotonakaan vielä siihen aikaan. Siitä puhumattakaan, että oon aina ollut iltarytminen ihminen. Äiteekin on kertonut, ettei mua meinannut pienenä saada nukkumaan määräänsä aikaisemmin. Nukahdettuani nukuin kyllä hyvin ja riittävästi, äiti kun pystyi olla kotiäitinä pitkään. No, elämä hymyilee tätä nykyä iltapainotteisessa työssä. Lasten harrastusopena elämä tosin menis vielä haastavammaksi, jos kaikki ala-asteikäiset peiteltäisiin kuudelta. Alle kouluikäiset varmaan sitten jo viideltä?
-
Sprikles: Tästä tosiaan puuttuu aika olennaisena lisätietona, mihin aikaan Mirjan lapset sitten heräävät. Itse kun olen ollut koronan aikana vuoden epäopiskelijana ja 5-vuotias lapsi paljon kotihoidossa, meillä lapsi käy pitkälti nukkumaan n. klo 22. Ja kuulen jo massahysterian kohinan. ”SOS!! APUA!! EI NOIN [...]
Mutta kun nää Mirjat on itse aamuvirkkuja tai sitten yksinkertaisesti tarvitsevat nähtävästi HYVIN PALJON omaa aikaa illalla, niin ai että miten kätevää tunkea ne teinit huoneisiin seitsemältä..kyllä meilläkin lomilla saattaa lapset välillä valvoa yhteentoistakin, mutta kun ovat kotona, eikä aamulla aikaista herätystä, niin mitä sitten. Itse muistan kakarana odottaneeni aina lomaa näin "kolme päivää enää koulua ja jes, sit saa valvoo myöhempään!" -
Pelkäämätön soturi: OP'n postista kävi täysin selkeästi ilmi, että teinit eivät toivo, ja silti on pakko. Jos kysymys olisi ollut "teini ei hillu illalla kylillä vaan vetäytyy huoneeseensa lukemaan, sanoo pitävänsä siitä, en ole huomannut merkkejä kiusaamisesta tai eristäytymisestä päiväsaikaan" sanoisin että anna [...]
Kiva, kuulla, että huomasit olevasi kanssani samaa mieltä. Ongelma siis on lasten pakottaminen itselleen sopimattomiin rutiineihin, vaikka sopivammissakaan rutiineissa ei olisi mitään vikaa. Tätä olen sanonut alusta asti. Se ei ole ongelma, että jotkut ihmiset käyvät nukkumaan seitsemältä, kuten täällä kommenteissa heti ajateltiin. -
Arkkienkeli: Samaa kuin teinit aina tekee peiton alla.
Siinä saattaa olla iho aika ruvella monestakin kohtaa jos teini vemputtaa huoneessaan 4h joka aamu :D -
Periytyvä viinirypäle: Niinhän minä sanoin, että kavereiden kanssa pörräily on vaikeaa jos unirytmit ovat erilaiset, ja se onkin yksi syy, miksi lasten vastentahtoinen pakottaminen päättömiin sääntöihin ei kannata. Mutta ei se tarkoita, etteikö aamulla voisi monilla muilla tavoilla hyvää elämää. Esimerkiksi taiteilu ja [...]
Tästä nyt tuli mieleen, että jos asut lapsines kerrostalossa, niin hiljasuus on 23-06, joten jos vaikka haluaisi harjoitella kitaransoittoa tai katsoa elokuvaa vähän kovemmalla, ei se onnistu. Ja koulun jälkeen ei sitten ehdi, kun ensin kotiin+syö+läksyt+jotain muuta, niin pitää jo mennä nukkumaan. Että ei ole nyt kyllä ihan loppuun asti tuota sääntöä ajateltu. -
Sprikles: Tästä tosiaan puuttuu aika olennaisena lisätietona, mihin aikaan Mirjan lapset sitten heräävät. Itse kun olen ollut koronan aikana vuoden epäopiskelijana ja 5-vuotias lapsi paljon kotihoidossa, meillä lapsi käy pitkälti nukkumaan n. klo 22. Ja kuulen jo massahysterian kohinan. ”SOS!! APUA!! EI NOIN [...]
No on se silti aika inhottavaa teini-ikäinen pakottaa aivan toisenlaiseen unirytmiin kuin yksikään kaveri, siinä ei hirveästi sosiaalisuutta tule jos vapaa-aikaa saa pitää lähinnä aamuyöstä. -
Mä olen aina miettinyt, että 1) monelta nämä seitsemältä nukkumaan menevät herää, kun kouluikäinen tarvitsee keskimäärin 9h unta ja 2) eikö vanhemmat halua yhtään viettää lastensa kanssa aikaa, kun laittavat ne heti töistä tultuaan nukkumaan? Terveisiä muualta Euroopasta, jossa ei ole tapana mennä noin aikaisin nukkumaan.
-
Oh dear....meillä ei edes 5v. mene vielä seitsemältä nukkumaan. Itse asiassa saatetaan tulla sisälle vasta niihin aikoihin. Teini menee nukkumaan puolenyön kieppeillä, 11v. kymmenen jälkeen ja 5v. yhdentoista aikoihin. Ei siis ole mitään selkeitä nukkumaanmenoaikoja ja hyvin ollaan pärjätty.
-
Aivoton susi: Tai sitten kouluissa voisi olla lukutunnit koulun jälkeen, jolloin lapset voisivat tehdä läksyt. Näin saisi päivän yhtä pitkäksi aikuisten kanssa ja kotona ei tarvitsisi enää läksyjä tehdä.
Eikö siellä iltapäiväkerhossa nimenomaan voi tehdä myös ne läksyt? Minusta iltapäiväkerho oli ainakin omassa lapsuudessani oikein toimiva ratkaisu, miksi sen tilalle pitäisi väkisin keksiä jotain muuta? -
Periytyvä viinirypäle: Niinhän minä sanoin, että kavereiden kanssa pörräily on vaikeaa jos unirytmit ovat erilaiset, ja se onkin yksi syy, miksi lasten vastentahtoinen pakottaminen päättömiin sääntöihin ei kannata. Mutta ei se tarkoita, etteikö aamulla voisi monilla muilla tavoilla hyvää elämää. Esimerkiksi taiteilu ja [...]
En ihan ymmärrä miksi hermostut niin kovasti. Tottakai on ihmisiä, jotka ovat oikein mielellään itsekseen, mutta voihan sitä olla itsekseen myös silloin iltapäivällä ja harrastaa mitä haluaa sitten silloin. Totuus kun vain on se, että vaikka kuinka yrität väittää, että ihan samalla tavalla voi kyllä harrastaa mitä vaan keskellä yötäkin, niin ei kyllä voi. Mene nyt vaikka leipomaan aamuneljältä niin, ettei vanhemmat herää tai harjoittele vain sellaisia taikatemppuja, jotka ovat äänettömiä. Tai sitten pitää mennä ulos harrastamaan niitä juttuja, joista lähtee vähänkin ääntä, ja kovilla talvipakkasilla se saattaa olla ikäväå. Tuntuu siltä ettet nyt ihan tahallasi halua ymmärtää. Tottakai jo se pakottaminen on iso ongelma tuossa, mutta jos minun lapsellani/kumppanillani/sisaruksellani olisi tuollainen rytmi ihan omasta tahdostaan ja harrastelisi sitten kaikenlaista keskellä yötä (mitä tahansa, niin kuin sinun mielestäsi aivan hyvin voi), ja siihen välillä heräilisin, niin se olisi kyllä jo ongelma. -
Primaari vihannes: No onpas. Se on täsmälleen siitä kiinni. Jos lapset laitetaan ajoissa nukkumaan ilman että puhelin, tabletti tms. "lukee" iltasadun, niin lapsi herää aikaisemmin ja virkeämpänä. se on ihan varma asia. Helpompi toki antaa lapsen/nuoren tehdä mitä hän haluaa ja syyttää vaikkapa "systeemiä" kaikesta [...]
Minulla oli lapsena (=alakouluikäisenä) nukkumaanmenoajat, ja kilttinä poikana niitä myös noudatin. Seurauksena oli se, että pyörin sängyssäni lähes poikkeuksetta vähintään sen tunnin ennen nukahtamista, ja aamulla väsytti kun piti herätä liian aikaisin. Tabletteja ja kännyköitä tuolloin ei ollut, ja television katsomisellekin oli (etenkin pienempänä) joku aikaraja. Nyt nelikymppisenä pitää edelleen mennä nukkumaan liian aikaisin ja herätä liian aikaisin, tällä kertaa lapsen koulurytmin vuoksi. Virkeänä herääminen vaatii vielä tänäkin päivänä sen, että saa mennä nukkumaan vasta kun väsyttää, eli käytännössä puoliltaöin. Huomattava osa ihmisistä on iltavirkkuja, ja meillä Suomessa työ- ja koulupäivä aloitetaan (jostain käsittämättämästä syystä) kansainvälisesti vertailtuna hyvin aikaisin, kesäaikaan käytännössä aamuyöllä. Mitään järjellistä syytä tälle ei ole. Aamuvirkuthan voivat herätä tasan niin aikaisin kuin heitä huvittaa, ja ennen työpäivän aloittamista käydä vaikka aamulenkillä, tehdä kotitöitä tai mitä vain haluavatkaan. Tutkimusten mukaan iltavirkut ovat luovempia ja AHKERAMPIA kuin aamuvirkut. Silti meillä mennään puhtaasti aamuvirkkujen ehdoilla, ja iltavirkkujen potentiaali jää suurelta osin hyödyntämättä. En kerta kaikkiaan kykene ymmärtämään. -
Teineillä on suotavaa olla suht varhainen kotiintuloaika, jos haluaa varmistua, ettei omasta kullannupusta ole häiriötä. Nuorisolla ei ole kovinkaan paljon mahdollisuuksia hengailuun. Harvan kotiin voi kutsua isoa joukkoa kavereita säännöllisesti viettää aikaa kovin myöhään. Kahviloissa istuskelu rajoittuu kahviloiden aukioloaikoihin (yleensä sulkeutuvat aika varhain) ja tulee pitemmällä ajalla kalliiksi. Nuorisotalot/-keskukset sulkeutuvat yleensä ysin aikoihin. Eli ysin jälkeen nuorilla ei ole oikein muuta paikkaa kuin kaduilla norkoilu, mihin ei suhtauduta kovinkaan lämpimästi.
-
Järkkymätön biisoni: Tutkimusten mukaan iltavirkut ovat luovempia ja AHKERAMPIA kuin aamuvirkut. Silti meillä mennään puhtaasti aamuvirkkujen ehdoilla, ja iltavirkkujen potentiaali jää suurelta osin hyödyntämättä. En kerta kaikkiaan kykene ymmärtämään.
Niinkö? Vai mitenkäs se nyt olikaan... https://www.ksml.fi/uutissuomalainen/3875420 "Iltavirkut jaksavat töissä aamuvirkkuja huonommin, todistaa tuore tutkimus – kärsivät enemmän monista uniongelmistaIltavirkut keski-ikäiset kokevat työkykynsä huonoksi kaksi kertaa useammin kuin aamuvirkut ikätoverinsa, osoittaa Oulun yliopiston tutkimus. Iltavirkuilla miehillä voi olla jopa kohonnut riski ennenaikaiseen työkyvyttömyyseläkkeeseen.Aamuvirkkuihin verrattuna iltavirkut nukkuivat vähemmän ja kärsivät useammin unettomuudesta. He myös nukkuivat useammin arkena kertynyttä univelkaa pois vapaapäivinä.Iltavirkut olivat myös aamuvirkkuja todennäköisemmin naimattomia ja työttömiä, joskin iltavirkuista naisista useampi oli korkeasti koulutettu ja korkeammassa asemassa työelämässä aamu- ja päivävirkkuihin naisiin verrattuna." -
Chariwe: Oh dear....meillä ei edes 5v. mene vielä seitsemältä nukkumaan. Itse asiassa saatetaan tulla sisälle vasta niihin aikoihin. Teini menee nukkumaan puolenyön kieppeillä, 11v. kymmenen jälkeen ja 5v. yhdentoista aikoihin. Ei siis ole mitään selkeitä nukkumaanmenoaikoja ja hyvin ollaan pärjätty.
Lapsesi nukkuvat liian vähän. "Hyvin ollaan pärjätty" kertoo siitä ettet ole kovin kummoinen vanhempi jos et edes sen vertaa tiedä että kuinka paljon pieni lapsi tarvitsee unta. -
Aamuvirkut haluavat pitää kiinni iltavirkkujen kiduttamisesta, koska me ollaan fiksumpia, luovempia ja muutenkin parempia, joten urpot aamuvirkut jäis jälkeen jos meidän annettaisiin kukoistaa. Mut siinähän dorkat maksatte meidän syrjimisen hinnan, kun pakotatte kaikki samaan rytmiin ja sit hoidetaan uniongelmina täysin luonnollista asiaa. Sehän oiskin hirveä ongelma teille jos joutuisitte keksimään tunniksi aamulla tekemistä ennen duunia, kyllä se on parempi paskoa merkittävän kansanosan mahikset nukkua terve määrä. Nukahtamisaikaa kun ei voi määrätä, heräämisen voi.
-
Monitoroimaton hanhi: [...] Kirjoja toki luin huimia määriä ja sarjakuvia myös. Silloin ne olivat ne nuorten turmelukset, yhtä paha asia mitä ruudut tuntuvat nykyään olevan. Veivät yöunet ja oli kauheata, kun lapsi istuu päivät pitkän nokka kirjassa, sen sijaan että möyrisi pihalla leikkimässä. [...]
Muistan kuinka petetyksi ja huijatuksi tunsin itseni, kun ensin koko lapsuus paheksuttu kirjojen lukemista iltaisin ja öisin (pari vuotiaana alkanut nukahtamisongelmat), ja sitten ykskaks sitä suositellaankin ja on muka hyvästä! Ja tietty heti kun ei enää itse ole lapsi. 😒😁 -
Lemuava järvisieni: Niinkö? Vai mitenkäs se nyt olikaan... ksml.fi/uutissuomalainen/3875420 "Iltavirkut jaksavat töissä aamuvirkkuja huonommin, todistaa tuore tutkimus – kärsivät enemmän monista uniongelmista Iltavirkut keski-ikäiset kokevat työkykynsä huonoksi kaksi kertaa useammin kuin aamuvirkut ikätoverinsa, [...]
Niin? Tämä on vain ja ainoastaan seurausta siitä, että iltavirkut revitään sängyistä aamuyöllä. Ei kai sitä jaksa, kun ei saa nukkua kunnolla. -
Rei’ittämätön päärynä: Niin? Tämä on vain ja ainoastaan seurausta siitä, että iltavirkut revitään sängyistä aamuyöllä. Ei kai sitä jaksa, kun ei saa nukkua kunnolla.
Ööö... siis siinä ei tutkittu mitään aamulla heränneitä iltavirkkuja (lue: laiskoja) vaan iltavirkkuja yleensäkin. "Iltavirkut olivat myös aamuvirkkuja todennäköisemmin naimattomia ja työttömiä" Varsinaisia älyn jättiläisiä siis. -
Lemuava järvisieni: Niinkö? Vai mitenkäs se nyt olikaan... ksml.fi/uutissuomalainen/3875420 "Iltavirkut jaksavat töissä aamuvirkkuja huonommin, todistaa tuore tutkimus – kärsivät enemmän monista uniongelmista Iltavirkut keski-ikäiset kokevat työkykynsä huonoksi kaksi kertaa useammin kuin aamuvirkut ikätoverinsa, [...]
Ja mistähän tämä mahtaisi johtua? Aivan, siitä että meidät iltavirkut PAKOTETAAN luonnottomaan rytmiin. -
-
Epäaito lammas: Rajat on rakkautta. Rajansa tietty rajoillakin. Samaan aikaan toisaalla ulistaan kun teinit eivät oikein viitsisi herätä aikaisin ja pitäisi koulujen alkamisaikaa siirtää tunnilla eteenpäin, jotta vässykät eivät olisi niin väsyneitä, koska vanhemmat eivät viitsi laittaa nukkumaanmenoaikoja tai eivät viitsi rajoittaa ruutuaikaa illalla/yöllä. Koulun vika.
Ei se ole viitseliäisyydestä kiinni vaan biologiasta. Unirytmi on on ihan fyysisesti myöhäisempi teineillä kuin ihmisellä muuna aikana. -
Näpytön lohikäärme: Teineillä on suotavaa olla suht varhainen kotiintuloaika, jos haluaa varmistua, ettei omasta kullannupusta ole häiriötä. Nuorisolla ei ole kovinkaan paljon mahdollisuuksia hengailuun. Harvan kotiin voi kutsua isoa joukkoa kavereita säännöllisesti viettää aikaa kovin myöhään. Kahviloissa istuskelu [...]
Ulkoilu on aina hyvästä. -
Lemuava järvisieni: Niinkö? Vai mitenkäs se nyt olikaan... ksml.fi/uutissuomalainen/3875420 "Iltavirkut jaksavat töissä aamuvirkkuja huonommin, todistaa tuore tutkimus – kärsivät enemmän monista uniongelmista Iltavirkut keski-ikäiset kokevat työkykynsä huonoksi kaksi kertaa useammin kuin aamuvirkut ikätoverinsa, [...]
Et lukenu vissii loppuu tota linkkiä, missä suositeltiin työpaikoilla ottamaan huomioon eri unirytmit? Tottakai iltavirkku on väsyneempi aamuvuorossa, mut jos saisi tulla töihin oman rytminsä mukaisesti ni tilanne olis ihan toinen. Vuorotöissä ku on, ni siellä huomaa sen, et aamuvirkut on iltavuoroissa hyvinki tehottomia ja väsyneitä, koska heidän sisäinen kellonsa käskee menemään jo nukkumaan. -
Harmittava hamsteri: Ja mistähän tämä mahtaisi johtua? Aivan, siitä että meidät iltavirkut PAKOTETAAN luonnottomaan rytmiin.
Sitähän tuossa ei tosiaan edes tutkittu. Vahvistatte loistavasti tutkimuksessa ilmennyttä faktaa: ""Iltavirkut olivat myös aamuvirkkuja todennäköisemmin naimattomia ja työttömiä" Varsinaisia älyn jättiläisiä siis. -
Olento: Et lukenu vissii loppuu tota linkkiä, missä suositeltiin työpaikoilla ottamaan huomioon eri unirytmit? Tottakai iltavirkku on väsyneempi aamuvuorossa, mut jos saisi tulla töihin oman rytminsä mukaisesti ni tilanne olis ihan toinen. Vuorotöissä ku on, ni siellä huomaa sen, et aamuvirkut on [...]
Kolmas älyn jättiläinen siinä. Et vissiin lukenut alkuakaan tuosta linkin jutusta. -
Olento: Ei se ole viitseliäisyydestä kiinni vaan biologiasta. Unirytmi on on ihan fyysisesti myöhäisempi teineillä kuin ihmisellä muuna aikana.
No ei todellakaan ole mitenkään "fyysisesti myöhäisempi" vaan nukkumaanmeno on myöhentynyt koko ajan sitä mukaa kun on tullut lisää viihdettä iltoihin. Alkanut jo 70-80 luvulla, kun televisiosta tuli parhaimmat leffat myöhäisillassa ja jatkunut näihin päiviin, kun ei viitsitä mennä nukkumaan, koska on kivempi vähän pelailla/viestitellä kavereiden kanssa tai yksin. Niin ja iltajuomaksi tölkillinen tai pari jotain energiajuomaa. Viikonloppuna on sitten kivaa nukkua ja lorvia puolille päivin ja sitten ihmetellä että miksei se uni tule sunnuntai-iltana, ja univelan kasvattaminen alkaa taas heti maanantaista. Pelkkiä tekosyitä vaikka todellisuudessa asia olisi hoidettavissa ihan helposti. Ajoissa nukkumaan ilman puhelinta ja ajoissa ylös. -
Okei, omaa äitiäni pidin teininä ankarana, kun hänen luonaan kotiintuoloaika oli aina klo 21. Toki hän perusteli sen hyvin ja sitä noudatettiin jopa täysikäisenä. Lukuunottamatta viikonloppuja, jos 18 täytettyäni kävin baarissa tai muutoin juhlimassa. Silloin piti tulla vain niin hiljaa, ettei herkkäuninen äiti häiriinny. Tämä oli yhteinen sopimus. Äidin luona virallisia nukkumaanmenoaikoja ei edes ollut, kun kouluun oli lyhyt matka, mutta isän luona klo 22 oli se, kun sängyssä oli oltava 4-9lk. Koulumatka oli pitkä ja bussipysäkillä oli oltava 7 aamulla. Toisen asteen opintojen alettua sainkin itse enemmän vaikuttaa mihin aikaan nukkumaan, vaikka samalle bussille piti ehtiä kuin ennenkin. Eli lapsiraukoille enemmän siimaa. Vai alkaako äidin oma aika siitä, kun lapset saadaan sänkyyn? Minun 7-vuotiaani menee 20-20.30 nukkumaan ja minun oma aikani on sitä, kun odotan hänen nukahtamistaan.
-
Tehtävä seppä: No ei todellakaan ole mitenkään "fyysisesti myöhäisempi" vaan nukkumaanmeno on myöhentynyt koko ajan sitä mukaa kun on tullut lisää viihdettä iltoihin. Alkanut jo 70-80 luvulla, kun televisiosta tuli parhaimmat leffat myöhäisillassa ja jatkunut näihin päiviin, kun ei viitsitä mennä nukkumaan, koska [...]
Edelleen ihmettelen, mitä hyötyä on mennä "ajoissa" nukkumaan, kun uni ei tule? Ja tämä siis omasta kokemuksesta, joka on valtaosin kertynyt ajalta ennen älylaitteita ja energiajuomia. Edelleenkään kukaan ei ole koskaan missään esittänyt ensimmäistäkään järkiperäistä perustetta sille, miksi työ- ja koulupäivät pitää aloittaa aikaisin. Mitä hyötyä siitä on kenellekään? Miksi aikaisin aamulla tehty työ on jotenkin "arvokkaampaa"? En ymmärrä. -
Luin kommentit läpi sen toivossa, että jossain lukisi Mirjan aloituksen olevan sarkasmia. Petyin, mutta toivon silti.
-
Kirjava hai: Edelleen ihmettelen, mitä hyötyä on mennä "ajoissa" nukkumaan, kun uni ei tule? Ja tämä siis omasta kokemuksesta, joka on valtaosin kertynyt ajalta ennen älylaitteita ja energiajuomia. Edelleenkään kukaan ei ole koskaan missään esittänyt ensimmäistäkään järkiperäistä perustetta sille, miksi työ- [...]
Mä olen pähkäillyt ihan samaa. Esim äitini on usein hyvin väsynyt kertomansa mukaan aamuisin. Mutta pakko herätä aikaisin ja tehdä päivän askareet tokkurassa vain ja ainoastaan koska kyllähän hyvät ja kunnolliset ihmiset heräävät aikaisin. Jo eläkkeellä kun on en ymmärrä miksi pitää kiusata itseään kun kerran selkeästi on luonnostaan enemmän iltavirkku. Jos tänään on vaikka pyykkipäivä niin mitä merkitystä sillä on pesenkö ne klo08 vai 12? Kunhan hommat hoituu en näe mitään lisäarvoa väkisin pitää itseään rytmissä joka ei ole itselle luontainen. -
Kirjava hai: Edelleen ihmettelen, mitä hyötyä on mennä "ajoissa" nukkumaan, kun uni ei tule? Ja tämä siis omasta kokemuksesta, joka on valtaosin kertynyt ajalta ennen älylaitteita ja energiajuomia. Edelleenkään kukaan ei ole koskaan missään esittänyt ensimmäistäkään järkiperäistä perustetta sille, miksi työ- [...]
Suurin osa ihmisistä herää aikaisin aamulla ja se on heille ok. Siinä on sulle järkiperäinen peruste. Vähemmistö taipuu tai itkee ja taipuu. Jokaiselle kun ei voida sorvata sellaista päivärytmiä koulun/työpaikan taholta, mikä kenellekin sattuu kulloinkin sopimaan. -
Dea: Lisään vielä, että jos koulu loppuu esim klo 16, siitä on koulumatkaa vähänkään kotiin, jokin tunnin-kahden mittainen harrastus matkoineen ja läksyt, niin muuta elämää ei sitten sovikaan mukaan... Onnee vaan Mirjalle, saattaa olla aika yksinäinen vanhuus, kun lapset katkeroituu tuosta.
Lisäksi jos nukkumaanmenoaika tarkoittaa sitä että aletaan nukumaan, ja keskiverto ihmisen unentarve on noin 8 tuntia, niin johan ne teinit herää klo 3 yöllä virkeänä.
-
Dea: Ei kai kukaan laita yläkouluikäisiä seitsemältä nukkumaan? Minulla ei ollut edes kotiintuloaikoja, kun oli itsestään selvää, että koulupäivinä kotiin tullaan sopiviin aikoihin (eli ehkä klo 22). En tosin pyörinytkään kylillä, vaan äidilläni oli aina tieto, missä olen, kenen kanssa ja kavereiden [...]
Aaaahaaahaha ei! Yläasteikäsenä nukahdin muistaakseni siinä puolenyön huonommalla puolen, eli ennemmin yhden jälkeen. Ei ollut mullakaan kotiintuloaikoja, mutta aina olin ennen yhtätoista kotona. En mäkään kylillä pyörinyt ennen täysi-ikäisyyttä, ja kun paikka on pieni ei porukoilla ollut huolta (kaikki tuntee kaikki -meininki). -
Näpytön lohikäärme: Teineillä on suotavaa olla suht varhainen kotiintuloaika, jos haluaa varmistua, ettei omasta kullannupusta ole häiriötä. Nuorisolla ei ole kovinkaan paljon mahdollisuuksia hengailuun. Harvan kotiin voi kutsua isoa joukkoa kavereita säännöllisesti viettää aikaa kovin myöhään. Kahviloissa istuskelu [...]
Harva tässä moi. Meillä ne roikkuu iltaisin koko kulmakunnan nuoriso, koska useat vanhemmat eivät oikeastaan pidä lapsista, eivät varsinkaan muiden kakaroista.Meille tultiin ala-asteella usein heti koulun jälkeen lounaalle ja läksyjä tekemään, vaikka meidän oma mukula oli vielä koulussa tai tallilla. Kiitokseksi näiden lasten natsivanhemmat soittivat iltakasin jälkeen minulle myrkyllisen puhelun: "Miksi et hoida meidän Sofiaa ajoissa kotiin? Sillä on kotiintuloaika puoli yhdeksältä, minä olen jo sanonut sen!"Ankarimmat vanhemmat ovat juuri niitä, joita muut lapset pelkäävät ja inhoavat, ja joille omat lapset eivät ole rehellisiä, vaan kertovat kaikki ongelmansa mieluummin naapurin isälle ja äidille. -
Aika moni laittaa kusipäisyyde ja räjähdysherkkyyden hormoonien piikkiin kun on raskaan, sitten kun ei ole raskaana nii se laittaa sen joidenki muiden piikkiin.
Kommentti