Kielletyt sanat, osa 32
Sanotko "kahdetta" vai "toista"?
Seuraava
Mikä on vanhin jääkaapistasi löytyvä ruoka? Edellinen
"Normaalille ihmiselle tämä olisi helppo homma."
Mikä on vanhin jääkaapistasi löytyvä ruoka? Edellinen
"Normaalille ihmiselle tämä olisi helppo homma."
75 kommenttia
-
Soppuli ja piimuli: Kieltoon. Kahdetta: Ensireaktio, kieltoon, mutta opin jotain uutta, joten, yllättäen, sallitaan. Pyntty: Murretta. Kieltoon silti. Kulpero: Hyi.
-
-
Joo ei taida kulpero päästä pilperöön. Hirveitä väännöksiä. Ikiselibaatti tollaisten viljelijöille niin eivät ainakaan lisäänny 😆.
-
Pömpöösi pyntty siinä ja tässä mutta muut kieltoon. Ihmiset älkää pilatko tätä kieltä.
-
Pakko myöntää, että nyt putosin perseeltäni. "Kahdetta" onkin kieliopillisesti hyväksyttävää suomea? Olo kuin jollain Feissarimokien hahmolla, joka tässä vaiheessa alkaisi väittää, että "meille 80-luvulla opetettiin, että…" 😱
-
Meikitön rakki: Pakko myöntää, että nyt putosin perseeltäni. "Kahdetta" onkin kieliopillisesti hyväksyttävää suomea? Olo kuin jollain Feissarimokien hahmolla, joka tässä vaiheessa alkaisi väittää, että "meille 80-luvulla opetettiin, että…" 😱
Itse ainakin käytän juuri tätä selkeämpää termiä, ja juuri mainituista syistä - tympii jatkuvasti sanan ”toista” käyttävät näissä päivämäärissä, kun en mä siitä oikein mitään saa selville, jos tapaaminen on vaikka ”kahdes toista” päivä. Kahdestoista, mutta mitä kuuta?? -
-
Jos kirjoittaisin esseetä, novellia, kirjaa tmv. mitä tahansa ns. "kunnollista" tekstiä, käyttäisin "toista", mutta somessa ja puheessa on varmaan parempi vaan sanoa "kahdetta" epäselvyyksien välttämiseksi. Joskin väittäisin, että kirjoittaisin (ja myös lukisin) helmikuun toisen päivän "toinen toista" TAI "kahdes kahdetta", en "kahdes toista".
-
Itse kierrän tätä toista-ongelmaa puhekielessä vaan sanomalla helmikuuta. Kahdetta tuntuu jotenkin kankealta, mutta paljon pienempi paha kuin tuo sanaoksennus ensimmäisessä postauksessa.
-
Itse sanon vaan "helmikuuta" vaikka molemmat noista onkin tuttuja termejä.
-
"Kahdetta" tuntui ensin oudon kuuloiselta ja ehkä hivenen väärältä, kunnes älysin, että käytän sitä itse, mutta murre-/puhekieliversiona "kahetta".
-
Pynttäytyminen on tähän asti tarkoittanut pukeutumista parhaimpiin vaatteisiin. Pyntty sai epäilemään sen merkitystä. Kahdetta kuulostaa väärältä. Olkoonkin hyväksyttävä, mutta omaan käyttööni en sitä hyväksy.
-
-
Risa panda: Itse ainakin käytän juuri tätä selkeämpää termiä, ja juuri mainituista syistä - tympii jatkuvasti sanan ”toista” käyttävät näissä päivämäärissä, kun en mä siitä oikein mitään saa selville, jos tapaaminen on vaikka ”kahdes toista” päivä. Kahdestoista, mutta mitä kuuta??
Toinen toista. Puhuit itsesi pussiin. -
Mikolle tiedoksi, että kysymykseen "mikä päivä tänään on?" ei vastaus ole "neljäs toista" tai edes "neljäs kahdetta". Vastaus voi olla esim. "tiistai".
-
Vastasyntynyt nuija: Mikolle tiedoksi, että kysymykseen "mikä päivä tänään on?" ei vastaus ole "neljäs toista" tai edes "neljäs kahdetta". Vastaus voi olla esim. "tiistai".
Eipäs. Jos vastaa tiistai, silloin kysymyksen pitäisi olla ”Mikä viikonpäivä tänään on?”. Jos kysytään pelkkää päivää, se tarkoittaa juurikin päivää numeroina. -
Risa panda: Itse ainakin käytän juuri tätä selkeämpää termiä, ja juuri mainituista syistä - tympii jatkuvasti sanan ”toista” käyttävät näissä päivämäärissä, kun en mä siitä oikein mitään saa selville, jos tapaaminen on vaikka ”kahdes toista” päivä. Kahdestoista, mutta mitä kuuta??
Toinen toista ☝️ -
Aina sanonu kahetta. Koskaan tullu edes mieleen, että olis hassu tapa sanoa. Oon alunperin Kotkan alueelta, et ehkä tää on murre-juttuja.
-
-
Risa panda: Itse ainakin käytän juuri tätä selkeämpää termiä, ja juuri mainituista syistä - tympii jatkuvasti sanan ”toista” käyttävät näissä päivämäärissä, kun en mä siitä oikein mitään saa selville, jos tapaaminen on vaikka ”kahdes toista” päivä. Kahdestoista, mutta mitä kuuta??
Itehän oon epäselvissä tapauksissa vaan sanonut että toinen helmikuuta 🤷🏻♀️ -
Mä oon aina käsittänyt niin, että "toinen" pitäisi sanoa vain viitaten päivän numeroon. Esim. Kahdeskymmenestoinen päivä. Itse en pyörry jos joku sanoo kahdeskymmeneskahdes, mutta erästä kaveria ärsyttää suunnattomasti joten olen onnistunut ohjelmoimaan aivot sanomaan tämän oikein. Kuukausista tulee varmaan käytettyä sekä kuukauden nimeä tai sitten "kahdetta". Todellakin tuntuu että tuosta "toista" tulisi vain hämmennystä, enkä muista nyt tilannettakaan missä joku olisi sitä käyttänyt.
-
Miten voi olla niin hölmö, että ei ymmärrä lausuttuja päivämääriä? Siis jos joku kertoo, että tapaaminen on kolmas toista, niin oikeastiko joku jää ikuiseen tietämättömyyteen "siis APUA KOLMASTOISTA MITÄ KUUTA??!!". Ei tää oo todellista. Joo ymmärrän, että voi kuulostaa hauskalta siinä hetkessä, että "kolmastoista hehheh", mutta että asia jäisi oikeasti epäselväksi. Huoh.
-
Mulle on ihan sama, onko se toista vai kahdetta, mutta kumpaakaan ei saa käyttää, jos jättää kirjoittamatta sen perään pisteen, jolloin se ei ole enää järjestysluku. Sitten saa sanoa "toinen kaksi". Ellei kirjoita ruotsiksi. https://kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/ajanilmaukset-paivays-ja-vuosiluku/
-
Se "kahdes"-sanahan on olemassa myös järjestysluvuissa (kahdeskymmenes, kahdessadas, kahdestuhannes jne.). Niissä se on tietty osa yhdyssanaa, mutta silti siis ihan vanhastaan olemassa ja käyttökelpoinen. Itse tosin en taida sanoa minkään kuun kohdalla järjestysnumeroa, vaan "neljäs tammikuuta" ja "neljäs helmikuuta". En tosin ole varma, kun en ole ennen kiinnittänyt huomiota.
-
Epäuskottava keiju: Helmikuun hauskin päivä on 10.2., eli "kymmenestoista" 😁
Mun mielestä hassummat on 11.2.-19.2. eli yhestoistatoista, kahestoistatoista, ..., yheksästoistatoista.Mistä tulikin mieleen, että totta kai "kahdetta" on ihan ok, koska on jo "kahdestoista". Miksi ihmeessä kaksi ei taipuisi jälkimmäiseenkin. -
Jämtti sohvaperuna: Joo ei taida kulpero päästä pilperöön. Hirveitä väännöksiä. Ikiselibaatti tollaisten viljelijöille niin eivät ainakaan lisäänny 😆.
Lisäännyin jo 🤣 -
Sakari Topeliuksen sanoin: Syys-, huhti-, kesä-, marraskuus on päivää kolmekymmentä, kahdeksan kolmatt' helmikuus, vaan muissa yksi neljättä.
-
No miettikää kun mun lapset on syntyneet toinen 4.2. ja toinen 14.2., siinä menee itsekin sekaisin kun kertoo niiden syntymäpäivät. Lisäksi appiukkoni oli oikeasti syntynyt 15.2., mutta juuri tämän sanomiskömmäilyn seurauksena aikoinaan rekisteriin tuli hänelle viralliseksi syntymäpäiväksi 5.2..
-
-
Isoisäni syntymäpäivä on helppo muistaa, vaikken häntä koskaan tavannutkaan. "Yhes toista ykstoista" oli sanaleikki, jota viisivuotiaan piti hetki pyöritellä mielessään ennen kuin sen sisäisti. :)
-
Kun alle kymmenen numerot kirjoitetaan kirjaimin niin ei mikään ongelma sanoa kuukaudet nimen mukaan, eli jos on 02.05 niin sanoo "toinen toukokuuta" Yhes ja kahes osuu mullekin päähän aika pahasti, ja ne kaksi ekaa ainakin sanotaan nimen mukaan, mutta voi ne muutkin. Ja ainoa oikea muoto on DD.MM.YYYY eli ne nollat eteen jos on alle kympeistä kyse.
-
en ole itse tainnut koskaan käyttää numeroa lausuessani kuukausien nimiä ulkoa, jos esim. 4.2. pitää lukea ääneen niin sanon se "neljäs helmikuuta"
-
Keuhkoton joutsen: Pömpöösi pyntty siinä ja tässä mutta muut kieltoon. Ihmiset älkää pilatko tätä kieltä.
pompöösi* -
Toni Määttänen ja kaikki muut tietämättömät tollukat; sellaista päivämäärä kuin 02.05 ole olemassakaan, 02.05. on.
-
Synnyttävä mäyrä: Eipäs. Jos vastaa tiistai, silloin kysymyksen pitäisi olla ”Mikä viikonpäivä tänään on?”. Jos kysytään pelkkää päivää, se tarkoittaa juurikin päivää numeroina.
Eipäs, mikä päivä tänään on? tiistai, monesko päivä tänään on? 20.2. -
toni määttänen: Kun alle kymmenen numerot kirjoitetaan kirjaimin niin ei mikään ongelma sanoa kuukaudet nimen mukaan, eli jos on 02.05 niin sanoo "toinen toukokuuta" Yhes ja kahes osuu mullekin päähän aika pahasti, ja ne kaksi ekaa ainakin sanotaan nimen mukaan, mutta voi ne muutkin. Ja ainoa oikea muoto on [...]
Ei. Ja se on 2.5., muuten tuo 02.05 on kellonaika.https://kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/ajanilmaukset-paivays-ja-vuosiluku/ -
Ei stana mitään kahdetta, joko "kolmas helmikuuta" tai "kolmas päivä toista" niin ei ole epäselvää. Ja miksi kukaan sanoisi yhdettä?
-
Elimäen tarkoitusta mukaellen, pyntty on ihminen, joka on laittautunut viimeisen päälle ja hiukan yli.
-
Täytyy myöntää, etten ole ikinä edes ajatellut sanonko kahdetta vai toista. Kahdetta tuntui luonnollisemmalta.
-
Kontaminaatio on virallinen termi näille pyntyille. Eli kun kaksi samaa tarkoittavaa sanaa sotketaan yhteen. Toinen samanlainen on siipale, siis siivu + viipale = siipale. Kaikki nämä ovat ehdottomasti kiellossa.
-
Tukintolvana: Apulantakin lauloi "pahempi kahdettaan kumpikin on." Eiku.
Radiosta soi just nyt kommentteja lukiessa Apulanta ja juuri noin se tais laulaa. Hauska sattuma ja piti vaan tulla mainitsemaan kun mahdollisuus oli. -
Kyllä meille oli äidinkielen tunneilla jo ala-asteella opetettu sanan "kahdetta" käyttö reilut kolmekymmentä vuotta sitten. Ainoa mikä tässä asiayhteydessä ihmetyttää on sellaisten ihmisten määrä joille tämä on jostain syystä uutta. Oon aina kuvitellut että ihan kaikki käyttää tätä.
-
clover: Jos kirjoittaisin esseetä, novellia, kirjaa tmv. mitä tahansa ns. "kunnollista" tekstiä, käyttäisin "toista", mutta somessa ja puheessa on varmaan parempi vaan sanoa "kahdetta" epäselvyyksien välttämiseksi. Joskin väittäisin, että kirjoittaisin (ja myös lukisin) helmikuun toisen päivän "toinen toista" TAI "kahdes kahdetta", en "kahdes toista".
Mä sanoisin varmaankin "toinen kahdetta" sen enempää ajattelematta. Tuo on juuri semmoinen sana mitä varmasti moni käyttää ihan ajattelematta, mutta sitten kun alkaa miettiä onko se oikein vai ei niin iskee epäilys. -
Neuloutuva sohvaperuna: Missasit kokonaan "jauheNlihasoppuli"
Luonnollinen itsesuojeluvaiston laukaisema reaktio -
-
Risa panda: Itse ainakin käytän juuri tätä selkeämpää termiä, ja juuri mainituista syistä - tympii jatkuvasti sanan ”toista” käyttävät näissä päivämäärissä, kun en mä siitä oikein mitään saa selville, jos tapaaminen on vaikka ”kahdes toista” päivä. Kahdestoista, mutta mitä kuuta??
Eihän sitä tarvi sanoa kuin "kolmas päivä toista" mikä tarkoittaa 3.2. niin ei tule sekoilua "kolmas toista" kanssa. Siten ei tarvitse käyttää "kahdetta". -
Jouduin kerran palaamaan kesken festareiden yöksi kotiin, kun majoitus oli varattu 8.7. eikä 2.7. Varatessa oli käytetty sanaa "kahdes". Toinen ja toista ja kahdeksas ja kahdeksatta saisivat puolestani pysyä erillään.
-
Vinkeä peto: Kontaminaatio on virallinen termi näille pyntyille. Eli kun kaksi samaa tarkoittavaa sanaa sotketaan yhteen. Toinen samanlainen on siipale, siis siivu + viipale = siipale. Kaikki nämä ovat ehdottomasti kiellossa.
Huonipide.Eli huono mielipide. -
Neuloutuva sohvaperuna: Missasit kokonaan "jauheNlihasoppuli"
Kumpi maistuu paremmalta, jauhi vai kebabeläin? -
Ankea noita: Eihän sitä tarvi sanoa kuin "kolmas päivä toista" mikä tarkoittaa 3.2. niin ei tule sekoilua "kolmas toista" kanssa. Siten ei tarvitse käyttää "kahdetta".
Eihän sitä tarvi sanoa kuin "kolmas kahdetta" niin ei tule sekoilua minkään kanssa. Siten ei tarvitse käyttää sen enempää "toista" kuin ylimääräistä täytesanaakaan. -
"Kah(d)etta" se on ja on aina ollutkin. 14. helmikuuta on "neljästoista kahetta".
-
Onko tilannetta, jossa ei voi sanoa ”helmikuu” vaan on pakko valita ”toisen” ja ”kahdennen” välillä? 4.2. on minulle helmikuun neljäs, 14.2. helmikuun neljästoista. Helppoa - ja helposti ymmärrettävää.
-
Ankea noita: Eihän sitä tarvi sanoa kuin "kolmas päivä toista" mikä tarkoittaa 3.2. niin ei tule sekoilua "kolmas toista" kanssa. Siten ei tarvitse käyttää "kahdetta".
Kolmas päivä toista kuulostaa vaan siltä että yritit sanoa kolmastoista päivä mutta aivojen ja suun välillä kävi joku oikosulku. -
-
Voiko joku nyt selittää mitä ihmettä toi piimuli on kun keitosta puhutaan?
-
Huolestuttava hampurilainen: Voiko joku nyt selittää mitä ihmettä toi piimuli on kun keitosta puhutaan?
Piimuli on piimä. Piimulia ei ollut. Lasissa vettä. -
Neuloutuva sohvaperuna: Missasit kokonaan "jauheNlihasoppuli"
No mikäs muu se on ku jauhenliha muka hä!? -
Muistan, kun Peppi Pitkätossu keksi pönkin. Pyntty kuulostaa joltain, johon Eemelin isän jalka (tai käsi) juuttuu kiinni.
-
Avaimeton paprika: Kumpi maistuu paremmalta, jauhi vai kebabeläin?
Se on jauhe! Jauhenenliha! -
Risa panda: Itse ainakin käytän juuri tätä selkeämpää termiä, ja juuri mainituista syistä - tympii jatkuvasti sanan ”toista” käyttävät näissä päivämäärissä, kun en mä siitä oikein mitään saa selville, jos tapaaminen on vaikka ”kahdes toista” päivä. Kahdestoista, mutta mitä kuuta??
Toinen kahdetta ehkä paras ilmaisu? -
Huolestuttava hampurilainen: Voiko joku nyt selittää mitä ihmettä toi piimuli on kun keitosta puhutaan?
Piimää varmaankin. -
Kopioitu Metsätonttu: Toinen kahdetta ehkä paras ilmaisu?
Toinen (päivä) helmikuuta, ei voi mennä pieleen. -
Tukintolvana: Apulantakin lauloi "pahempi kahdettaan kumpikin on." Eiku.
En nyt vaan muista Apulannan laulaneen helmikuuhun liittyen yhtään mitään kyseisessä biisissä. -
Kahdetta. Perusteet tuli jo Mikolta. Kieltoon "toista" kun tarkoitetaan helmikuuta.
-
Peeaa vadelma: Pölperö (keksi itse mitä tarkoittaa)
Pölperöhän on jo käytössä oleva sana 😄 pölperö on sellainen pölperö. Vaikka joku pylväs tai joku sellainen pitkä kapea asia/ esine eli pölperö. Esim. Puuhalkoja päällekkäin voi olla pölperö 😄 ei tästä saa kukaan kiinni, luovutan. -
Risa panda: Itse ainakin käytän juuri tätä selkeämpää termiä, ja juuri mainituista syistä - tympii jatkuvasti sanan ”toista” käyttävät näissä päivämäärissä, kun en mä siitä oikein mitään saa selville, jos tapaaminen on vaikka ”kahdes toista” päivä. Kahdestoista, mutta mitä kuuta??
Toinen toista, ei kahdes toista. Selkeintä tosin sanoa vain toinen päivä helmikuuta
Kommentti