Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Luontoilta, osa 92

Tiesitkö tämän valheen erivärisistä kananmunista? – "Vaaleita ei kannata syödä."
Luontoilta, osa 92

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 38 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Autokoulun käynyt riisipiirakka 27.8.2024 1:24
      Tulos: +162 (168 ääntä)
      Paljonko munankuoren värillä on väliä? Se on kalkkia eikä sitä syödä. Vain sisustalla on väliä ja siihen vaikuttaa kanarodut ja monet muut asiat. Ja loppupelissä munankeittäjä voi munata ruoanvalmistuksen :D

      Lainaa

    2. Minä vaan 27.8.2024 1:42
      Tulos: +187 (209 ääntä)
      Tää Hennan kommentti " rouva kanalla on selitettävää! Muuten jees mut kana et tarvii hedelmöitystä kukolta muniakseen.

      Lainaa

    3. Murmurmurmeli 27.8.2024 1:58
      Tulos: +77 (109 ääntä)
      Ihme, että ei ollut kukaan selittämässä kuinka valkoiset kanat munii valkoisia munia ja ruskeat kanat ruskeita munia. Meillä on tämän mukaan ollut aika monta vihreää kanaa munimassa.

      Lainaa

    4. Kyltymätön mestari 27.8.2024 4:00
      Tulos: -29 (67 ääntä)
      Munasss on eniten ravintoaineita ja mm. omegaa, kun keltuiainen on oikein keltainen tai oranssi. Jos kana on syönyt ruohoa, oranssiuus syvenee. Ja kyllä, kanat tykkävät ruohosta. Teollisessa munantuotannossa rehuun lisätään paprikajauhetta, joka keinotekoisesti lisää tuota keltuaisen väriä. Oikeasti ravintorikkaat munat saadaan kotitarvekabalasta, jossa kanat laiduntavat ja saavat mm. öljyhampun siemeniä.

      Lainaa

    5. Mukiinmenevä pupu 27.8.2024 4:07
      Tulos: +9 (25 ääntä)
      Kyltymätön mestari: Munasss on eniten ravintoaineita ja mm. omegaa, kun keltuiainen on oikein keltainen tai oranssi. Jos kana on syönyt ruohoa, oranssiuus syvenee. Ja kyllä, kanat tykkävät ruohosta. Teollisessa munantuotannossa rehuun lisätään paprikajauhetta, joka keinotekoisesti lisää tuota keltuaisen väriä. [...]
      Eikö se keltuaisen väri riipu kanan iästä. Nuorella kanalla on vaalea keltuainen ja tehokansloissa ei yleensä anneta elää kovin vanhaksi, siksi tehokanaloiden munankeltuaiset ovat vaaleita. Sutä en en tiedö onko sillä merkitystä ravintoaineisiin, mutta ei ole kyllä missään tullut ennen vastaan, joten epäilen vahvasti.

      Lainaa

    6. Tulos: +62 (84 ääntä)
      Minä vaan: Tää Hennan kommentti " rouva kanalla on selitettävää! Muuten jees mut kana et tarvii hedelmöitystä kukolta muniakseen.
      Jep, käytännössä syödään kanojen kuukautisvuotoja

      Lainaa

    7. Tulos: -25 (53 ääntä)
      Murmurmurmeli: Ihme, että ei ollut kukaan selittämässä kuinka valkoiset kanat munii valkoisia munia ja ruskeat kanat ruskeita munia. Meillä on tämän mukaan ollut aika monta vihreää kanaa munimassa.
      Et vissiin lukenu koko kuvaa? Heti tokassa kommentissa selitetään. Samassa kommentissa kerrotaan myös, että kotikanalan kanat on eri asia kuin tehotuotantokanalan.

      Lainaa

    8. Tulos: +25 (31 ääntä)
      Mitä vittua Vilma?

      Lainaa

    9. Tulos: -54 (60 ääntä)
      Merja avantouinti juttuineen, voisiko sinulle sopia että olisit minun henkinen toteemiolentoni? Mitään varimuksia dinulle ei koiruoho sinulle enkä koskaan edes ota yhteyttä sinuun tms. Ellet itse toivo. Tarvitsisin toteemieläimen ja vmlauaahduksesi perusteella olisit täydellinen TE. PLIIS?

      Lainaa

    10. Reseptivapaa Dinosaurus 27.8.2024 7:26
      Tulos: +88 (94 ääntä)
      Murmurmurmeli: Ihme, että ei ollut kukaan selittämässä kuinka valkoiset kanat munii valkoisia munia ja ruskeat kanat ruskeita munia. Meillä on tämän mukaan ollut aika monta vihreää kanaa munimassa.
      Itseasiassa ei ole täysin tuulesta temmattua tuokaan teoria, teollisesti tuotettujen munien kuoren väri nimittäin riippuu siitä, mitä pigmenttiä kana erittää ja se taas vaikuttaa kanan väriin. Kaikki munat ovat pohjaväriltään valkoisia, koska kalsiumkarbonaatti itsessään on valkoista.
      Teollisessa tuotannossa käytettyjen rotujen kanat ovat käytännössä joko ruskeita tai valkoisia ja munivat sen mukaisia munia. Valkoisella kanalla ei ole ollenkaan tai on vain hyvin vähän pigmenttiä, joten sen munimat munatkaan eivät värjäydy. Kaupassa myytävien ruskeiden kanojen munat ovat sisältä valkoisia, eli ne ovat saaneet pigmenttipinnan, mutta koska munia tehdään niin kovaa vauhtia, tulee pigmentti vasta pintakerrokseen. 
      Kuten mokan tokassa kommentissakin kerrottiin, jotkut lemmikkirodut, jotka siis eivät ole samoja rotuja tuotantorotujen kanssa, erittävät muita pigmenttejä, kuten sinistä, vaaleanruskeaa tai vihreää. Nämä munat kuitenkin tehdään kanan sisällä huomattavasti hitaammin ja tällöin kuori on läpikotaisin värjäytynyt. Tästä hitaammasta munintaprosessista johtuen näitä rotuja ja niiden risteytyksiä pidetään lemmikkeinä, eikä käytetä munien tehotuotantoon. Toisinaan kuitenkin näkee kaupoissakin, kuten omassa lähi-Citymarketissa, myynnissä lähituottajalta kotikanalasta saatuja kennoja, joissa on mukana myös sinisiä munia.
      Summa summarum, melko huoletta voi olettaa, että kaupassa tavallisissa pahvikennoissa myytävien munien munija on samaa väriä, kuin munan kuorikin on!

      Lainaa

    11. Ujosteleva pomelo 27.8.2024 9:29
      Tulos: +69 (75 ääntä)
      Vilma on malliesimerkki tästä nykyajan ilmiöstä, missä kaikkien on pakko kommentoida kaikkea ja vielä ekspertin elkein. Vilmalle on opetettu joskus 20 vuotta sitten terveystiedon tunnilla jotain, mikä muistetaan ihan perseelleen ja ei oikeastaan silloinkaan kiinnostanut pätkääkään. Sen sijaan, että Vilma olis skrollannut ohi aloituksen joka ei oikeastaan kiinnosta ja mistä ei mitään ymmärrä, Vilma muisti että "ainiin minähän olen kananmuna ekspertti ja tokihan kaikkien pitää minun näkemykseni asiasta muutenkin kuulla". Siitä sitten seuraava Vilma voi ottaa koppia miten "valkoisten ravintoarvo on käytännössä nolla" ja jatkaa paskan levitystä. Samassa laitteessa millä Facebookia käytetään on tarjolla kaikki maailman informaatio, mut eihän *mun* tarvitse Googlata. Mä nyt vaan tiedän nää hommat ja muutenkin on tärkeää, että kaikki kuulee *minun* näkemyksen. Tässä ei toki pelata isoilla panoksilla, mutta oikeista asioista puhuttaessa ilmiö on vielä räikeämpi ja potentiaalisesti haitallinen. On ihan ok välillä vaan skrollata ohi. Kukaan ei istu kotona penkin reunalla odottamassa just sun näkemystä.

      Lainaa

    12. Kelvoton ananas 27.8.2024 9:45
      Tulos: +33 (51 ääntä)
      Vilma on sekoittanut oppinsa varmastikin siihen, että kananmunan SISUSTASSA keltuainen on se ravintorikkain osa ja valkuainen on ns. höttöä. Eikä siis päälle päin valkoinen muna huono, ruskea hyvä...

      Lainaa

    13. Itseasiassa 27.8.2024 10:10
      Tulos: +41 (43 ääntä)
      Mä joskus lapsuudessa kävin sukulaisten luona maalla ja niillä oli pieni kanala pihassa. Hämmennyin jääkaapilla käydessä, kun en yhdeltä hyllyltä tunnistanut, mitä sillä on. Siinä oli ihan kananmunia, mutta kaikki käytännössä eri kokoisia, värisiä ja muotoisia, joku oli lähes pyöreä ja yksi oli hyvin pitkän mallinen. En tiedä myivätkö niitä eteenpäin ja oliko tuossa kakkoslaatu, kun sellaisia kaupan munan näköisiä ei ollut ainuttakaan. Ainakin kaupunkilaislapsi ainakin oppi jotain tärkeää tuolla reissulla.

      Lainaa

    14. Tulos: +28 (32 ääntä)
      Ujosteleva pomelo: Vilma on malliesimerkki tästä nykyajan ilmiöstä, missä kaikkien on pakko kommentoida kaikkea ja vielä ekspertin elkein. Vilmalle on opetettu joskus 20 vuotta sitten terveystiedon tunnilla jotain, mikä muistetaan ihan perseelleen ja ei oikeastaan silloinkaan kiinnostanut pätkääkään. Sen [...]
      Vilmassa on poliitikon ainesta. Osaa vakuuttavasti selittää asiasta josta ei oikeasti tiedä yhtään mitään.

      Lainaa

    15. Kettukanalassa 27.8.2024 11:45
      Tulos: +29 (33 ääntä)
      Mukiinmenevä pupu: Eikö se keltuaisen väri riipu kanan iästä. Nuorella kanalla on vaalea keltuainen ja tehokansloissa ei yleensä anneta elää kovin vanhaksi, siksi tehokanaloiden munankeltuaiset ovat vaaleita. Sutä en en tiedö onko sillä merkitystä ravintoaineisiin, mutta ei ole kyllä missään tullut ennen vastaan, joten epäilen vahvasti.
      Kanan syömä rehu ja oikeus esim. ulkoiluun vaikuttavat valtavasti munan laatuun. Pimeässä rehua syövät kanat munivat haalean vaaleita keltuaisia. Tajuat eron vasta, kun olet syönyt puutarhassa vapaana kulkeneen kanan munia. Niiden keltuaiset ovat todella kirkkaan keltaiset ja näistä munista tehty taikina on ihan eri värisiä kuin tehokanalan munista sotkettu. Tuskin tarvitsee sanoa, kummat maistuu paremmalta.

      Lainaa

    16. Sävyisä gorilla 27.8.2024 12:14
      Tulos: +15 (17 ääntä)
      Mummo värjäsi keittäessä munat. Joskus näin että sipulin kuorilla tms, välillä oli pinkkejäkin. On kai tavallista joissakin kulttuureissa, mummo oli tosi kaukaa kotoisin.

      Lainaa

    17. Puoliavoin etana 27.8.2024 12:48
      Tulos: +33 (35 ääntä)
      Kelvoton ananas: Vilma on sekoittanut oppinsa varmastikin siihen, että kananmunan SISUSTASSA keltuainen on se ravintorikkain osa ja valkuainen on ns. höttöä. Eikä siis päälle päin valkoinen muna huono, ruskea hyvä...
      No tuohan ihan riippuu siitä, mitä pidät ravintona. Proteiini on pääosin valkuaisessa, rasva keltuaisessa. Ei proteiinia yleensä pidetä höttönä ravitsemuksellisesti, vaikka toki siinä on vähemmän energiaa kuin rasvassa. Toki valkuaisessa on myös vettä.

      Lainaa

    18. Rahakas sankari 27.8.2024 15:40
      Tulos: +1 (15 ääntä)
      Täytyy sanoa että oon kuullut saman väitteen kuin Vilma, mutta se ei ollut terveystiedon tunnilla vaan kotitaloudessa parikymmentä vuotta sitten. En tiedä oliko opettajalla joku aivopieru vai liikkuiko siihen aikaan jotain "tutkimustietoa" asiasta, tyyliin iltalehdessä.

      Lainaa

    19. Suljettu piirroshahmo 27.8.2024 16:24
      Tulos: +15 (15 ääntä)
      Sävyisä gorilla: Mummo värjäsi keittäessä munat. Joskus näin että sipulin kuorilla tms, välillä oli pinkkejäkin. On kai tavallista joissakin kulttuureissa, mummo oli tosi kaukaa kotoisin.
      Mummo teki samaa ja ihan pohojalaanen emäntä oli. 1920-luvulla syntynyt.

      Lainaa

    20. Joidenkin mielestä fretti 27.8.2024 16:46
      Tulos: +6 (16 ääntä)
      Kettukanalassa: Kanan syömä rehu ja oikeus esim. ulkoiluun vaikuttavat valtavasti munan laatuun. Pimeässä rehua syövät kanat munivat haalean vaaleita keltuaisia. Tajuat eron vasta, kun olet syönyt puutarhassa vapaana kulkeneen kanan munia. Niiden keltuaiset ovat todella kirkkaan keltaiset ja näistä munista tehty taikina on ihan eri [...]
      Ihan totta. Sitten kun on jonkin aikaa syönyt niitä laadukkaita munia, niin alkaa kaupan munissa myös maistua se kanojen syömä kalajauho.

      Lainaa

    21. Absurdi meduusa 27.8.2024 17:49
      Tulos: +13 (15 ääntä)
      Kelvoton ananas: Vilma on sekoittanut oppinsa varmastikin siihen, että kananmunan SISUSTASSA keltuainen on se ravintorikkain osa ja valkuainen on ns. höttöä. Eikä siis päälle päin valkoinen muna huono, ruskea hyvä...
      Jaa että valkuainen (joka muuten on synonyymi proteiinille) on höttöä, ja keltuainen se juttu.

      Lainaa

    22. Mustankipeä riepu 27.8.2024 18:08
      Tulos: +15 (17 ääntä)
      Minä vaan: Tää Hennan kommentti " rouva kanalla on selitettävää! Muuten jees mut kana et tarvii hedelmöitystä kukolta muniakseen.
      Suurin osa munista on hedelmöittämättömiä. Kukkojen elättäminen maksaa.

      Lainaa

    23. Tulos: +8 (12 ääntä)
      Igorin vitsi ilahdutti mua enemmän kun osasin odottaa.

      Lainaa

    24. ToottasMäni 27.8.2024 19:21
      Tulos: -4 (4 ääntä)
      Litton: Igorin vitsi ilahdutti mua enemmän kun osasin odottaa.
      Miten se meni?

      Lainaa

    25. ToottasMäni 27.8.2024 19:22
      Tulos: +3 (11 ääntä)
      Joidenkin mielestä fretti: Ihan totta. Sitten kun on jonkin aikaa syönyt niitä laadukkaita munia, niin alkaa kaupan munissa myös maistua se kanojen syömä kalajauho.
      Ainakin jos tietää syövänsä niitä munia.

      Lainaa

    26. Kuolematon hyttynen 27.8.2024 20:18
      Tulos: +4 (6 ääntä)
      Litton: Igorin vitsi ilahdutti mua enemmän kun osasin odottaa.
      Ja Alexandran vielä enemmän 😁

      Lainaa

    27. Tekevä persoona 27.8.2024 20:41
      Tulos: +5 (7 ääntä)
      Kurjesta tuli mieleen vanha kunnon en hörpi-siili. Mahtaako kukaan muistaa?

      Lainaa

    28. Joidenkin mielestä fretti 27.8.2024 22:20
      Tulos: +1 (11 ääntä)
      ToottasMäni: Ainakin jos tietää syövänsä niitä munia.
      Mahtaa olla huono makuaisti, jollei maista elintarvikkeissa eroa tietämättä mitä syö. Itsekin olin tuon suhteen skeptinen ennen kuin kokeilin ja hämmästyin kalan mausta, kun kylässä söin kaupan munia.

      Lainaa

    29. Sitoutumaton hanhi 28.8.2024 1:12
      Tulos: +9 (11 ääntä)
      Tuossa yhdessä kuvassa koristiimi aikoo opettaa lyhyttä tyttöä donkkaamaan? 🤷🏻‍♀️

      Lainaa

    30. Rahkeeton sarvikuono 28.8.2024 6:25
      Tulos: +1 (11 ääntä)
      Joidenkin mielestä fretti: Mahtaa olla huono makuaisti, jollei maista elintarvikkeissa eroa tietämättä mitä syö. Itsekin olin tuon suhteen skeptinen ennen kuin kokeilin ja hämmästyin kalan mausta, kun kylässä söin kaupan munia.
      Höpsis.

      Lainaa

    31. Murmurmurmeli 28.8.2024 11:13
      Tulos: +3 (5 ääntä)
      Mammutti: Et vissiin lukenu koko kuvaa? Heti tokassa kommentissa selitetään. Samassa kommentissa kerrotaan myös, että kotikanalan kanat on eri asia kuin tehotuotantokanalan.
      Itse et vissiin ymmärrä lukemaasi. 😅

      Lainaa

    32. Julkea muurahainen 28.8.2024 19:43
      Tulos: +10 (16 ääntä)
      Lisko: Jep, käytännössä syödään kanojen kuukautisvuotoja
      Ei, vaan ovulaatioita.

      Lainaa

    33. ToottasMäni 28.8.2024 20:22
      Tulos: +5 (11 ääntä)
      Julkea muurahainen: Ei, vaan ovulaatioita.
      Kyllä ne on ihan kananmunia.

      Lainaa

    34. Letittämätön banaani 30.8.2024 16:07
      Tulos: +1 (3 ääntä)
      Mukiinmenevä pupu: Eikö se keltuaisen väri riipu kanan iästä. Nuorella kanalla on vaalea keltuainen ja tehokansloissa ei yleensä anneta elää kovin vanhaksi, siksi tehokanaloiden munankeltuaiset ovat vaaleita. Sutä en en tiedö onko sillä merkitystä ravintoaineisiin, mutta ei ole kyllä missään tullut ennen vastaan, joten epäilen vahvasti.
      Meillä on kotikanalassa muutama valkoinen hybridi, jotka ovat aloittaneet muninnan vasta muutama viikko sitten, eli ovat kuoriutuneet joskus maaliskuussa. Niiden munien keltuainen on hyvin keltainen, jopa melkein oranssi.

      Lainaa

    35. Pyhä salaatti 30.8.2024 18:17
      Tulos: +3 (3 ääntä)
      Letittämätön banaani: Meillä on kotikanalassa muutama valkoinen hybridi, jotka ovat aloittaneet muninnan vasta muutama viikko sitten, eli ovat kuoriutuneet joskus maaliskuussa. Niiden munien keltuainen on hyvin keltainen, jopa melkein oranssi.
      Meillä ei ole kanoja, mutta olen monta kertaa nähnyt kananmunia, joiden väri on valkoinen ja keltuainen on keltainen.

      Lainaa

    36. Kaakeloitu valas 2.9.2024 16:22
      Tulos: -1 (3 ääntä)
      Tekevä persoona: Kurjesta tuli mieleen vanha kunnon en hörpi-siili. Mahtaako kukaan muistaa?
      Joo!! En kyllä muista oliko Feissarimokissa mutta tää on yksi mun suosikkianekdooteista

      Lainaa

    37. Ansiokas mestari 2.9.2024 17:28
      Tulos: +1 (3 ääntä)
      Tekevä persoona: Kurjesta tuli mieleen vanha kunnon en hörpi-siili. Mahtaako kukaan muistaa?
      Tottahan toki! Lukion luokkakaveri ansaitsi Vuoden blondi -arvonimen veikattuaan ruotsintunnilla siilin olevan ruotsiksi en hörpi.

      Lainaa

    38. Teräksenkova capybara 4.9.2024 6:51
      Tulos: -1 (1 ääni)
      Hyi vittu, Ari.

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: ei kurki, kananmunat, kanat, kurki, munat, supi, supikoira, väri