Facebook-mokat ja muut sosiaalisen median helmet.

Parisuhdeterapiaa, osa 33

Voinko käskeä miestäni katkaisemaan välinsä äitiinsä?
Parisuhdeterapiaa, osa 33

Arkiston aarre

  • Nimi Juuri nyt
    Tulos: 0 (0 ääntä)

    Kommentti

  • 65 kommenttia

      Ei kommentteja
    1. Intressitön sammakko 15.8.2024 0:14
      Tulos: -47 (163 ääntä)
      Miehet, juoskaa

      Lainaa

    2. Järjestyksetön mehiläinen 15.8.2024 0:15
      Tulos: +296 (300 ääntä)
      Kuulostaa siltä, että Meri ja miehensä ovat todellakin toisensa unelmakumppanit.

      Lainaa

    3. Joidenkin mielestä fretti 15.8.2024 0:25
      Tulos: +108 (124 ääntä)
      Ihana Ilona! Onneksi jotain hauskaa sentään.

      Lainaa

    4. Tulos: -121 (173 ääntä)
      Ilona on aika ahdasmielinen

      Lainaa

    5. Simppeli dinosaurus 15.8.2024 1:07
      Tulos: -32 (102 ääntä)
      Tilannetajuttomana mieluusti välttelesin tilanteita, joten joko olen poissa tai tilannetajuton, turha siitä on jälkeenpäin syyllistää. Miksi tilannetajuiset eivät voi tätä käsittää?

      Lainaa

    6. Suojaisa sakaali 15.8.2024 1:10
      Tulos: -12 (64 ääntä)
      Nimettömän mies on kirkolla, ainakin lievästi.

      Lainaa

    7. Suojaisa sakaali 15.8.2024 1:11
      Tulos: +120 (160 ääntä)
      Suojaisa sakaali: Nimettömän mies on kirkolla, ainakin lievästi.
      Kirjolla. Saatanan autocorrect.

      Lainaa

    8. Tulos: +23 (145 ääntä)
      En ymmärrä mikä ongelma paistopistetuotteissa oikein oli? Venejutunkin olisi tilanteessa voinut kuitata hauskana lausahduksena. Viikonloppuvieraista olen samaa mieltä, että ehkä vähän töksäyttävää :D

      Lainaa

    9. Tarkkaileva mansikka 15.8.2024 2:22
      Tulos: +37 (201 ääntä)
      Suojaisa sakaali: Kirjolla. Saatanan autocorrect.
      No hitot on. Ihan normaalia keskustelua nuo ovat, paistopistejutusta ei edes voi löytää mitään moitittavaa ellei itse vedä mukaan jotain ääliömäisiä kuvitelmia pullantuoksuisista mammoista, jotka ei mihinkään paistopisteleivonnaisiin koske (vai oliko tuo edes se ongelma, vai kenties jotain vielä kauempaa haettua?). Myös sitä, sopiiko kaikki veneeseen turvallisesti, on syytäkin pohtia viimeistään ennen kuin kaikki jo ovat siellä veneessä ja vene vesillä, joten jos asia ei - muillekaan osallisille - ole tullut aikaisemmin mieleen, niin ei siinä paljon muita vaihtoehtoja ole kuin kaikkien paikalla ollessa selvittää asia.
      Yleensäkin ärsyttää tämä tapa diagnosoida netissä muutaman lauseen anekdootin perusteella "potilasta" tapaamatta ja 99% varmuudella myös ilman lääketieteen koulutusta.

      Lainaa

    10. WanhaHintti 15.8.2024 2:43
      Tulos: -42 (92 ääntä)
      Ilona ei taida ymmärtää, että asioita voi tutkia uskomatta asioihin.

      Lainaa

    11. Lila herne 15.8.2024 6:36
      Tulos: +257 (275 ääntä)
      Tarkkaileva mansikka: No hitot on. Ihan normaalia keskustelua nuo ovat, paistopistejutusta ei edes voi löytää mitään moitittavaa ellei itse vedä mukaan jotain ääliömäisiä kuvitelmia pullantuoksuisista mammoista, jotka ei mihinkään paistopisteleivonnaisiin koske (vai oliko tuo edes se ongelma, vai kenties jotain vielä kauempaa haettua?). [...]
      Olisikohan paistopistejutussa ollut ongelmana se, että vieraille voi tulla syyllinen olo siinä niitä paistopistetuotteita syödessään?

      Lainaa

    12. Yläosaton matelija 15.8.2024 6:39
      Tulos: +260 (284 ääntä)
      Tarkkaileva mansikka: No hitot on. Ihan normaalia keskustelua nuo ovat, paistopistejutusta ei edes voi löytää mitään moitittavaa ellei itse vedä mukaan jotain ääliömäisiä kuvitelmia pullantuoksuisista mammoista, jotka ei mihinkään paistopisteleivonnaisiin koske (vai oliko tuo edes se ongelma, vai kenties jotain vielä kauempaa haettua?). [...]
      On minusta vähän epäkohteliasta sanoa oletettavasti kutsutuille vieraille kuinka kalliiksi he käyvät, jos on itse valinnut tarjota heille paistopistetuotteita.

      Lainaa

    13. Tulos: +117 (129 ääntä)
      Onko mikään ihme, jos Nimetöntä alkaa ottaa päähän, jos kerta pyöristyy aina, kun mies töksäyttää jotain?

      Lainaa

    14. Tulos: +138 (146 ääntä)
      Tarkkaileva mansikka: No hitot on. Ihan normaalia keskustelua nuo ovat, paistopistejutusta ei edes voi löytää mitään moitittavaa ellei itse vedä mukaan jotain ääliömäisiä kuvitelmia pullantuoksuisista mammoista, jotka ei mihinkään paistopisteleivonnaisiin koske (vai oliko tuo edes se ongelma, vai kenties jotain vielä kauempaa haettua?). [...]
      Joo, diagnosointi typerää yhden esimerkin perusteella, mutta itse ymmärsin sen niin että tässä nainen on ajatellut että paistopistetuotteiden tuleminen kalliiksi, koska on käynyt niin paljon vieraita, niin voi tuoda jollekin syyllisen olon, kun tulee vieraaksi jota ”pitää kestitä”. Samaten tuossa veneasiassa, kantavuutta voi pohtia vaikka siten että ”kantaakohan vene meidät kaikki” eikä siten että pysytäänkö pinnalla jos sun äiti tulee mukaan.
      Paljon näissä kaikissa on tekemistä äänensävyllä ja tilanteella, joten näistä ei voi tässä tulkita oikeastaan mitään muuta kuin että tilannetajuttomuutta on, joko aloittajan tai miehen osalta.

      Lainaa

    15. Käärinliinaton vadelma 15.8.2024 7:06
      Tulos: -191 (205 ääntä)
      Yläosaton matelija: On minusta vähän epäkohteliasta sanoa oletettavasti kutsutuille vieraille kuinka kalliiksi he käyvät, jos on itse valinnut tarjota heille paistopistetuotteita.
      Missasit pointin ja keksit omiasi.

      Lainaa

    16. rottanpää 15.8.2024 7:26
      Tulos: +135 (167 ääntä)
      Tarkkaileva mansikka: paistopistejutusta ei edes voi löytää mitään moitittavaa ellei itse vedä mukaan jotain ääliömäisiä kuvitelmia pullantuoksuisista mammoista, jotka ei mihinkään paistopisteleivonnaisiin koske (vai oliko tuo edes se ongelma, vai kenties jotain vielä kauempaa haettua?). Myös sitä, sopiiko kaikki veneeseen turvallisesti, on syytäkin pohtia viimeistään ennen kuin kaikki jo ovat siellä veneessä ja vene vesillä 
      Paistopistejutussa tilannetajutonta oli päivitellä vieraalle sitä, kuinka pulliin kuluu vieraiden takia kamalasti rahaa. Itsekin jouduin sen kyllä pari kertaa lukea, ennen kuin tajusin.
      Venejutussa kyseessä taas oli se, ettei mies pohtinut "mahtuukohan kaikki veneeseen turvallisesti", vaan pohdinta kohdistui yksinomaan anoppiinsa. Koska tekstissä mainitaan huolen olevan aiheellinen, voidaan varmaan olettaa, että OP:n äiti on ylipainoinen, joten pohdinta antaa hyvin helposti sellaisen mielikuvan, että mies olisi pohtinut "Onkohan anoppi niin lihava, että upottaa veneenkin?" (ja niin saattoi todella pohtiakin, kerta pohdita kohdistui juuri siihen anoppiin), eli toisin sanoen hän oli epäsuorasti sanonut anoppiian lihavaksi. Ja vaikka anoppi olisikin lihava, me kaikki varmaan kuitenkin ymmärretään, että moinen kommentointi on tökeröä, koska lihavuutta pidetään yleisesti rumana.
      Itse autistina olen kuitenkin yhtä mieltä siitä, ettei tällaisesta päivityksestä voida vetää mitään johtopäätöksiä siitä, onko mies kirjolla vai ei.
      Suojaisa sakaali: Nimettömän mies on kirjolla, ainakin lievästi.
      Kirjolla joko ollaan tai ei olla. En sano tätä missään nimessä mitenkään pahalla, vaan haluan ihan puhtaasti vain oikoa tätä aika yleistäkin väärinkäsitystä. Autismin kirjo on spektri, mutta se ei tarkoita sitä, että autismia voi olla joko vähän, keskiverron tai paljon, vaan sitä, että autismiin kuuluu koko joukko piirteitä, jotka ilmenee jokaisessa autistisessa yksilössä omalla tavallaan ja yksilöllisin vahvuuksin. Eli siis yksinkertaistaen sitä, että yhdellä piirteet X ja Y ovat todella vahvat, mutta piirteet Z ja Å eivät, kun taas toisella asia onkin vaikka toisin päin. Kaikki me kuitenkin ollaan kirjolla ihan yhtä paljon. Jotkin piirteet vaan ovat ulospäin näkyvämpiä kuin toiset, mistä luulisin tämän väärinkäsityksenkin ainakin osittain tulevan: autisti, joka on vaikkapa non-verbaalinen vaikuttaa ulospäin huomattavasti "enemmän autistiselta" kuin sellanen autisti, joka ei ole. Sisäinen kokemusmaailma on kuitenkin näillä kahdella autistilla huomattavan samanlaisia keskenään.
      Ja nyt kun vauhtiin pääsin, niin mielestäni on tärkeää huomata kyseenalaistaa juuri tällaista ajattelua, jossa autismi voi olla "lievää" tai "vakavaa", koska tällainen "autismin vahvuusluokka" määritellään yleensä lähes yksinomaan ulkoa päin sen mukaan, miten hyvin autisti navigoi neurotyypillisessä maailmassa, eli toisin sanoen, miten taitavasti hän teeskentelee ei-autistia. Tällainen ajattelu voi olla tosi vahingollista, koska se jättää huomioimatta autismin sisäisen kokemusmaailman kokonaan.  Esimerkiksi: teeskentely on tosi kuormittavaa, ja voi johtaa vaikkapa siihen, ettei autistilla riitä työ-/koulupäivän jälkeen resursseja enää mihinkään muuhun, joten loppupäivä on palauduttava, jotta seuraavana päivänä pystyisi taas teeskennellä. Eli elämä on oikeasti aivan kamalassa kaaoksessa, ja autisti elää jatkuvassa uupumuskierteessä, mutta koska töissä/koulussa kaikki näyttää olevan ihan kunnossa, autismi nähdään silti "lievänä". 

      Lainaa

    17. Taltioitu päärynä 15.8.2024 7:53
      Tulos: +112 (120 ääntä)
      Käärinliinaton vadelma: Missasit pointin ja keksit omiasi.
      Tuohan tuossa nolostumisessa juuri oli syynä, syyttää vieraita siitä, että tulevat kalliiksi.

      Lainaa

    18. rottanpää 15.8.2024 8:13
      Tulos: +80 (98 ääntä)
      En ole ihan varma, mikä Maarian jutusta tekee feissarimoka-arvoisen, Maarian reagointi vai anopin käytös? Kun mulle siitä tuli sellainen vaikutelma, että anoppi inhoo Maariaa ja antaa sen näkyä/kuulua jatkuvasti ja hienovaraisesti. Pitkällä aikavälillä sellainen hiertää välejä ja nostattaa kiukkua, mutta anopin toiminnasta on kuitenkin vaikea nostaa mitään konkreettisia, selkeästi törkeitä esimerkkejä. Lopputuloksena konflikti on aina muka Maarian vika, kun hän "ylireagoi pikkujuttuihin", kuten tässä anopin "Ai?"-ihmettelyyn. Voihan toki olla myös niin päin, että inho tuleekin juuri Maarian puolelta, eikä anoppi ole oikeasti tehnyt mitään sen ansaitakseen.

      Lainaa

    19. Lahjaton muovipussi 15.8.2024 8:27
      Tulos: +48 (52 ääntä)
      rottanpää: Paistopistejutussa tilannetajutonta oli päivitellä vieraalle sitä, kuinka pulliin kuluu vieraiden takia kamalasti rahaa. Itsekin jouduin sen kyllä pari kertaa lukea, ennen kuin tajusin. Venejutussa kyseessä taas oli se, ettei mies pohtinut "mahtuukohan kaikki veneeseen turvallisesti", vaan pohdinta kohdistui [...]
      Kiitos! Opin tästä paljon uutta 👍

      Lainaa

    20. Impotentti kurkku 15.8.2024 8:38
      Tulos: -14 (70 ääntä)
      Tarkkaileva mansikka: No hitot on. Ihan normaalia keskustelua nuo ovat, paistopistejutusta ei edes voi löytää mitään moitittavaa ellei itse vedä mukaan jotain ääliömäisiä kuvitelmia pullantuoksuisista mammoista, jotka ei mihinkään paistopisteleivonnaisiin koske (vai oliko tuo edes se ongelma, vai kenties jotain vielä kauempaa haettua?). [...]
      Jos pidät tätä normaalina keskusteluna tai sosiaalisten normien mukaisena, olet itse empatiakyvytön tai tilannetajuton.
      Autismin kirjossa henkilö ei osaa asettua toisen näkökulmaan, mutta ei ole täysin empatiakyvytön, enemmänkin osaamaton, eli tilannetajuton.
      Psykopaatti ja narsisti sen sijaan eivät halua asettua toisen kenkiin, joka tekee heistä empatiakyvyttömiä.

      Lainaa

    21. Joidenkin mielestä fretti 15.8.2024 8:49
      Tulos: -2 (52 ääntä)
      P: Joo, diagnosointi typerää yhden esimerkin perusteella, mutta itse ymmärsin sen niin että tässä nainen on ajatellut että paistopistetuotteiden tuleminen kalliiksi, koska on käynyt niin paljon vieraita, niin voi tuoda jollekin syyllisen olon, kun tulee vieraaksi jota ”pitää kestitä”. Samaten tuossa veneasiassa, [...]
      Jos veneessä muuten on samat henkilöt jotka sillä yleensäkin veneilee, on ihan loogista miettiä kestääkö se lisäksi tietyn henkilön, joka ei veneessä ole aiemmin ollut mukana.
      Se milloin pitempään olleet vieraat aikovat lähteä, on kuitenkin ihan olennainen tieto isäntien kannalta, jos asiasta ei ole sovittu.
      Konteksti ja äänensävy tosiaan vaikuttavat paljon. Nuo kaikki toteamukset voisi sopia myös vitseiksi tietyn tyyppiseen huumoriin. Tosin aloittaja ei ole antanut mitään lisätietoja, niin itse tulkitsin, että sanotut asiat itsessään olisi super noloja, mikä ei mielestäni pidä paikkaansa. Mielestäni myöskään huonot  vitsit eivät osoita tilannetajuttomuutta, ellei tilanne ole väärä ja tätä viestistä ei käynyt ilmi.
      Ehkä aloittaja ei osannut esittää asiaansa siten, että siitä olisi käynyt ilmi tilanteen vakavuus, mutta tuon kuvauksen perusteella ajattelen, että hän ottaa asiat hieman turhan vakavasti. Nuo taustatiedot jotenkin vielä lisäävät kuvaa, että tuo olisi hirveän suuri asia, joka hiertää parisuhdetta.

      Lainaa

    22. Kiistelty aprikoosi 15.8.2024 9:02
      Tulos: -21 (59 ääntä)
      rottanpää: Paistopistejutussa tilannetajutonta oli päivitellä vieraalle sitä, kuinka pulliin kuluu vieraiden takia kamalasti rahaa. Itsekin jouduin sen kyllä pari kertaa lukea, ennen kuin tajusin. Venejutussa kyseessä taas oli se, ettei mies pohtinut "mahtuukohan kaikki veneeseen turvallisesti", vaan pohdinta kohdistui [...]
      Autismin diagnosointi tosin tapahtuu "raksi ruutuun"-menetelmällä ja laskemalla siitä pisteet, että täyttyykö raja vai ei. Hyvin pitkälti kaikilla on joitain ominaisuuksia, jotka antavat autismitesteissä pisteitä. Neurotyypillisyys tai epätyypillisyys sitten riippuu siitä, että ylittävätkö pisteet jonkun määritellyn rajan vaiko eivät.  Ottaen huomioon miten diagnoosikin annetaan, on kyllä mielestäni ihan validia puhua enemmän tai vähemmän kirjolla olevista / lievästä tai vakavasta autismista.

      Lainaa

    23. Tulos: +48 (52 ääntä)
      Mä oon ihan samanlainen typeryyksien laukoja. Autismin kirjolla suht vahvasti. Siitä ajoittain iloinen (vaikutan joskus älykkäältä), mutta ajoittain ymmärtäisin myös hävetä sosiaalista kömpeläyttä ellen olisi lakannut häpeämästä vuosia sitten. Huumori auttaa. Tuttavapiirissä on perheenjäsenten lisäksi ihmisiä jotka tietää kuvion ja ymmärtää vetää tilanteen absurdin huumorin puolelle ja pelastaa mut pulasta. Vaimo on onneks pikkusen hullu itsekin.

      Lainaa

    24. Tulos: +39 (67 ääntä)
      Lisko: En ymmärrä mikä ongelma paistopistetuotteissa oikein oli? Venejutunkin olisi tilanteessa voinut kuitata hauskana lausahduksena. Viikonloppuvieraista olen samaa mieltä, että ehkä vähän töksäyttävää 😁
      Paistotuotteissa sama ongelma kuin viikonloppuvieraissakin. Siinä valitetaan siitä kun vieraat käyvät ja aiheuttavat rahan menoa. Ihan sama asia kuin lähtöajan kysely vierailta. Venejuttu on taas hyvin tyypillinen "miten kutsua toista läskiksi kutsumatta häntä läskiksi". 
      Mutta sinänsä se tapa millä Nimetön kuvailee asioita viittaa siihen että kommenttien takana ei ole minkäänlaista vihamielisyyttä, vaan että mieheltä puuttuu kokonaan filtteri mikä suodattaisi mitä ajatuksia ei kannattaisi välttämättä päästää ilmoille.  Kuten joku toinen kommentoija täälä sanoi, hyvin tyypillistä nepsyille, vaikka tämän tarinan perusteella on mahdoton arvioida johtuuko ajattelemattomuus siitä vai jostain muusta.

      Lainaa

    25. Tulos: -17 (65 ääntä)
      Ehkä oon sitten itsekin kirjolla tms, mutta en oikein tajua mikä noissa miehen sanomisissa oli niin hirveän kauheaa että vaimo toivoo voivansa vajota maan alle 🙄🤔 Voihan se olla että miestä jännittää, tai nää vieraat on jotain puolituttuja/vaimon kavereita joiden kanssa pitäis nyt jostain osata jutella. Ja sitten kun ei kehtaa säästä puhua (kun sehän on tunnetusti noloa), niin puhutaan vaikka näistä pullista että saadaan tää kiusallinen hiljaisuus rikottua. Enkä tossa tilanteessa myöskään vieraana osaisi edes ajatella että ”no niin, kiva. Nyt mua syytetään siitä että tulin tänne kestittäväksi” - vaan enemmänkin ”thank god, kiusallinen hiljaisuus rikottiin!” Ja sit voi sanoa jotain kohteliasta tyyliin ”Joo, paistopisteellä voi olla vähän kallista joskus - mutta kylläpä on hyviä pullia! Mistä ostitte? Ensi kerralla kun tuutte meille kylään niin ostetaan kyllä sieltä myös, ai että!” Tms 🤷‍♀️

      Lainaa

    26. Hölmö orava 15.8.2024 10:28
      Tulos: +33 (39 ääntä)
      Kiistelty aprikoosi: Autismin diagnosointi tosin tapahtuu "raksi ruutuun"-menetelmällä ja laskemalla siitä pisteet, että täyttyykö raja vai ei. Hyvin pitkälti kaikilla on joitain ominaisuuksia, jotka antavat autismitesteissä pisteitä. Neurotyypillisyys tai epätyypillisyys sitten riippuu siitä, että ylittävätkö pisteet jonkun määritellyn [...]
      Tämä se itsellänikin. Testissä en pääse riittäviin pisteisiin mutta lähelle. Tosielämässä olen oppinut tunnistamaan tilanteet mitkä on vaikea hallita ja aiheuttaa ahdistusta. Nyt kun on ollut tuo TV-sarja niin siellähän huomaa miten erilaisia henkilöt on. Itse ehkä lähimmäksi Topi Borgia mutta ei niin töksäyttelevä ts. tilannetajua on enemmän enkä mene tupakoitsijoille sanomaan että ne kuolee syöpään. Tietoisuus kuitenkin tästä kirjolla olemisesta, omasta mielestä lievästi vaikka joku voi toista sanoa ettei semmoista olekaan, on auttanut tunnistamaan ne tilanteet missä toimintakyky laskee ja perhe osaa myydä nämä tilanteet eri tavalla, jolloin ne ei aiheuta hankaluuksia. Ainakaan niin paljoa. Suurin osa elämästä mennyt ns. normaalisti. Tietoisuus lievistä kirjotyypillisistä on auttanut analysoimaan myös sitä miksi on historiassa toiminut tietyllä tavalla ja välttelee tiettyjä asioita. Ja tämä on helppo pitää ns. salassa koska sosiaalisessa kanssakäymisessä ei juurikaan näy epätyyppillisyys. En sitten tiedä että jos kirjolla voi olla vaikka 100 piirrettä ja noilla julkisuudessa näkyvillä on 50-80 niin ehkä itsellä on vain se 10. Näin karkeana esimerkkinä. Siksi uskaltaisin käyttää termiä lievä vaikka se ei lääketieteellisesti niin olisikaan.

      Lainaa

    27. Indifferentti kolibri 15.8.2024 10:46
      Tulos: +23 (29 ääntä)
      Nuo "et saa olla äitisi kanssa tekemisissä" johtaa vielä suurempiin ongelmiin, ellei äiti ole Magda Göbbels. Kuitenkin napanuora on pitkä aikuisellakin miehellä.

      Lainaa

    28. Tarkkaileva mansikka 15.8.2024 11:04
      Tulos: +15 (55 ääntä)
      Jos noita kommenteissa paljon käsiteltyjä keskustelutilanteita pitää jotenkin kamalan epäkohteliaina, niin ehkä kannattaa myös miettiä, onko kenties itse taipuvainen tulkitsemaan toisten sanoja, tekoja ja eleitä tarpeettoman vihamielisesti. Melkein mistä tahansa voi löytää hyväntahtoisia, pahantahtoisia ja aivan neutraaleita merkityksiä. Yleensä se neutraali on lähimpänä puhujan tarkoitusta, ja ainakin keskustelu ja muu vuorovaikutus sujuu parhaiten, kun lähtökohdaksi ottaa oletuksen, että toisten tarkoitukset ovat pääosin neutraaleita tai hyväntahtoisia.

      Lainaa

    29. Täsmentyvä etana 15.8.2024 11:50
      Tulos: +45 (51 ääntä)
      Minulla on vain sellaisia vieraita jotka tokaisisivat paistopistejuttuun, että anna lisää pullaa pihi perkele.

      Lainaa

    30. It's a deal 15.8.2024 12:04
      Tulos: +42 (44 ääntä)
      Meri: Koston tavoittelu ei ole hyvä asia parisuhteessa, koska kaksi vääryyttä ei edelleenkään tee yhtä oikeutta. Nuo suunnitelmat usein päätetään loppulauseeseen, jossa jo myönnetään typeryys, mutta toimitaan silti.

      Lainaa

    31. Kamelinruskea kissa 15.8.2024 13:14
      Tulos: +47 (53 ääntä)
      Itse epäilen olevani autismin kirjolla, ja kyllä ahdistaa se, että ei saa kysyä vierailta milloin olisivat lähdössä. Joskus ihminen voi olla tosi ihana ja tervetullut, mutta en minä koko aikaa jaksa heidän kanssaan olla, etenkin jos ovat koko viikonlopun vierailemassa. Ei se siitä vieraasta ole kiinni, vaan siitä, että sosiaalinen kanssakäynti on raskaampaa. Se, että edes kysyn milloin ovat lähdössä, helpottaa jo omaa mieltä sen suhteen, että osaa suunnitella loppupäivän ja jos on esimerkiksi muuta muistettavaa kuten julkisten aikataulut, että osaa mennä ajoissa paikalle. Yritä sitten tämä selittää vaillinaisilla sosiaalisilla taidoilla toiselle ilman, että vaikuttaisi siltä, että on kiire saada heidät pois. Enkä minäkään oleta, että jos joku kysyy milloin olen lähdössä, että heillä olisi kiire saada minut pois, vaan että haluavat tietää, mitä olen suunnitellut.

      Lainaa

    32. It's a deal 15.8.2024 13:35
      Tulos: +42 (50 ääntä)
      Kamelinruskea kissa: Se, että edes kysyn milloin ovat lähdössä, helpottaa jo omaa mieltä sen suhteen, että osaa suunnitella loppupäivän ja jos on esimerkiksi muuta muistettavaa kuten julkisten aikataulut, että osaa mennä ajoissa paikalle.
      Tuo esille joku suunnitelma, vaikka seuraava ruokailu ja kysäise: "Oliko teillä muuten minkälainen aikataulu tälle päivälle?" Se epätietoisuus on ärsyttävää, en tiedä vaatiiko se mitään kirjoa ja esim. päivällisen suunnittelussa on olennaista tietää osallistujat. Tämä siis, jos kyseessä on pitempi vierailu eikä kahville poikkeaminen.

      Lainaa

    33. Maaton nuija 15.8.2024 14:53
      Tulos: -3 (35 ääntä)
      Simppeli dinosaurus: Tilannetajuttomana mieluusti välttelesin tilanteita, joten joko olen poissa tai tilannetajuton, turha siitä on jälkeenpäin syyllistää. Miksi tilannetajuiset eivät voi tätä käsittää?
      Ihan täysin opeteltavissa oleva asia. Samalla tavalla ne pikkulapsetkin opetetaan siihen että ihan kaikkea ei tarvitse ihan jokaikiselle ihmiselle sanoa, varsinkaan jos se ei ole mitenkään erityisen mukavaa sanottavaa. Kyllä aikuisen ihmisen pitäisi pystyä ottamaan kritiikkiä vastaan siitä että itse sanoo ikäviä asioita, ja pystyä vielä korjaamaan käytöstään ellei takana ole jotain Touretten kaltaista sairautta.

      Lainaa

    34. Mustankipeä riepu 15.8.2024 15:03
      Tulos: -6 (20 ääntä)
      Intressitön sammakko: Miehet, juoskaa
      Ette te jaksa juosta. Enintään lyllerrätte.

      Lainaa

    35. Tulos: -14 (26 ääntä)
      Maaria kuulostaa vähän mustasukkaiselta siitä huomiosta mitä miehensä äiti saa.

      Lainaa

    36. Tulos: +32 (36 ääntä)
      Kiistelty aprikoosi: Autismin diagnosointi tosin tapahtuu "raksi ruutuun"-menetelmällä ja laskemalla siitä pisteet, että täyttyykö raja vai ei. Hyvin pitkälti kaikilla on joitain ominaisuuksia, jotka antavat autismitesteissä pisteitä. Neurotyypillisyys tai epätyypillisyys sitten riippuu siitä, että ylittävätkö pisteet jonkun määritellyn [...]
      Se raksi ruutuun -testi ei ole mitään muuta kuin alustavaa kartoitusta siitä onko aiheellista tehdä tarkempia tutkimuksia ja seurantaa. Tuo testi ei millään tavalla ole riittävä autismin diagnosointiin.

      Lainaa

    37. Pronssi mango 15.8.2024 20:25
      Tulos: +24 (26 ääntä)
      It's a deal: Tuo esille joku suunnitelma, vaikka seuraava ruokailu ja kysäise: "Oliko teillä muuten minkälainen aikataulu tälle päivälle?" Se epätietoisuus on ärsyttävää, en tiedä vaatiiko se mitään kirjoa ja esim. päivällisen suunnittelussa on olennaista tietää osallistujat. Tämä siis, jos kyseessä on pitempi vierailu eikä kahville poikkeaminen.
      Kyllähän se kiva on tietää vieraiden aikataulut ja mitä aikovat tehdä, jotta voi sovittaa omat asiansa. Aina kun tietää että mitä milloinkin suurinpiirtein on tapahtumassa helpottaa olotilaa. Pahin on vieras jolla ei ole edes paluuaikataulua että lähtee sitten kun huvittaa. Tai ostaa juna- tai bussilipun vasta viime metreillä kun aikoo mennä. Argh. Jos tietää, vaikka monenkin päivän päähän, että vieras lähtee klo 13:03 junalla niin asian kanssa voi elää. T. Kirjolla.

      Lainaa

    38. Kostea tomaatti 15.8.2024 22:18
      Tulos: +16 (18 ääntä)
      Olen autisti ja en tiedä onko tarkoitus nauraa ninettömälle jäsenelle vai hänen miehelleen 😁

      Lainaa

    39. Joidenkin mielestä fretti 15.8.2024 23:10
      Tulos: +5 (25 ääntä)
      rottanpää: Paistopistejutussa tilannetajutonta oli päivitellä vieraalle sitä, kuinka pulliin kuluu vieraiden takia kamalasti rahaa. Itsekin jouduin sen kyllä pari kertaa lukea, ennen kuin tajusin. Venejutussa kyseessä taas oli se, ettei mies pohtinut "mahtuukohan kaikki veneeseen turvallisesti", vaan pohdinta kohdistui [...]
      Muuten hyvin sanottu, mutta ei se että veneen kantokyky on aiheellinen huoli, välttämättä tarkoita, että aloittajan äiti olisi ylipainoinen. Jos vene on pieni esim. neljälle tarkoitettu ja sillä yleensä veneilee kaksi aikuista ja kaksi lasta, niin on ihan aiheellista miettiä, mitä ylimäärinen normaalipainoinenkin aikuinen tekee veneen vakaudelle.
      Jännä miten juuri aloittajan miehen tilannetajuttomaksi haukkuvat, tekevät hänen anopistaan ylipainoisen. Aloittaja ei edes mainitse, että kukaan muu kuin hän olisi noista puheista loukkaantunut, niin ehkä kukaan osallisistakaan ei ole pitänyt kommentteja outoina.

      Lainaa

    40. Painostettu hyeena 16.8.2024 0:20
      Tulos: +12 (20 ääntä)
      Mennä häpeäpoteroon on täydellinen ilmaisu just tollasille itsesääli-defensseille. Käyttöön

      Lainaa

    41. heimosenkeimo 16.8.2024 2:07
      Tulos: +8 (10 ääntä)
      Hei Meri, voit tulla meille vaikka viikoksi, ei tarvihe nussia mut voisit tulla pesee mattoja mun kans.

      Lainaa

    42. Tulos: +8 (10 ääntä)
      Kostea tomaatti: Olen autisti ja en tiedä onko tarkoitus nauraa ninettömälle jäsenelle vai hänen miehelleen 😁
      Kiitos, tiivistit sekavat autistin ajatukseni yhteen lauseeseen.

      Lainaa

    43. Arvo A Lukuarvo 16.8.2024 8:10
      Tulos: +1 (5 ääntä)
      Kestovaippahenkilön mies saattaa olla ns. "kirjolla". Semmosia nepsyoireita sieltä sitten asiattomina möläytyksinä. Omalla puolisolla sama.

      Lainaa

    44. Kiistelty aprikoosi 16.8.2024 10:07
      Tulos: +9 (21 ääntä)
      Toj Karin: Se raksi ruutuun -testi ei ole mitään muuta kuin alustavaa kartoitusta siitä onko aiheellista tehdä tarkempia tutkimuksia ja seurantaa. Tuo testi ei millään tavalla ole riittävä autismin diagnosointiin.
      En puhunut niistä itsearviointilomakkeista, joihin todennäköisesti viittaat. Ihan ne neuropsykologin + muiden terveydenhuollon ammattilaisten suorittamat testit, jotka varsinaiseen diagnoosiin johtavat ovat luonteeltaan tuollaisia "raksi ruutuun ja katsotaan ylittyykö pisteraja". Toki ammattilainen arvioi vastauksia hieman eri tavalla kuin maallikko, mutta periaate on sama. Vai luuletko että se autismi jostain verikokeesta tunnistetaan?

      Lainaa

    45. Tulos: +9 (19 ääntä)
      Kiistelty aprikoosi: En puhunut niistä itsearviointilomakkeista, joihin todennäköisesti viittaat. Ihan ne neuropsykologin + muiden terveydenhuollon ammattilaisten suorittamat testit, jotka varsinaiseen diagnoosiin johtavat ovat luonteeltaan tuollaisia "raksi ruutuun ja katsotaan ylittyykö pisteraja". Toki ammattilainen arvioi vastauksia [...]
      Mä en luule mitään. Olen diagnosoitu autisti ja tiedän miten diagnosointi tehdään.

      Lainaa

    46. Tulos: +2 (6 ääntä)
      Toj Karin: Mä en luule mitään. Olen diagnosoitu autisti ja tiedän miten diagnosointi tehdään.
      Mielenkiinnosta, miten se sitten tehdään?

      Lainaa

    47. Avaimeton paprika 16.8.2024 18:13
      Tulos: +15 (17 ääntä)
      WanhaHintti: Ilona ei taida ymmärtää, että asioita voi tutkia uskomatta asioihin.
      Ei, vaan Ilona ajatteli, että heillä tuskin on yhteisiä kursseja, ja ilmaisi asian hieman kömpelösti.

      Lainaa

    48. Tulos: +2 (14 ääntä)
      Nimi: Mielenkiinnosta, miten se sitten tehdään?
      Viiden sekunnin haku ja ensimäisen hakutuloksen klikkaaminen olisi antanut sinulle vastauksen, mutta tehdään se nyt sinun puolesta tämän kerran.
      Tässä on se mitä Autismiliiton sivuilla diagnosoinnista kerrotaan: "Autismikirjon häiriön diagnosointiprosessi tapahtuu tyypillisesti erikoissairaanhoidon puolella, moniammatillisessa työryhmässä ja erikoislääkärin johdolla. Prosessi on monivaiheinen ja oirekuvan arviointiin käytetään erilaisia seulontaan ja arviointiin liittyviä neuropsykiatrisia tutkimuksia, strukturoituja haastatteluja sekä havaintomittareita. Diagnosointiprosessi sisältää yleensä sairaanhoitajan alkuhaastattelun, psykologin käyntejä, eri terapeuttien tapaamisia, läheisten haastatteluja ja erikoislääkärin vastaanoton.
      Tärkeimpinä osa-alueina autismikirjon diagnosoinnissa ovat kommunikointi, toimintakyky, sosiaalinen vuorovaikutus ja kiinnostuksen kohteet. Diagnosoinnissa huomioidaan koko elinkaari. Usein pyydetäänkin tuomaan vastaanotolle mm. palaute varhaiskasvatuksesta tai koulusta, koulutodistuksia, neuvolakortti ja muita lapsuuden aikaiseen kasvuun ja kehitykseen liittyviä asiakirjoja.
      Koska autismikirjo on synnynnäinen ominaisuus, halutaan tutkimusprosessin aikana kuulla vanhempien tai muiden kasvattajien näkemyksiä ja kokemuksia tutkittavan varhaislapsuudesta. Usein vanhempia pyydetään vastaamaan strukturoidun haastattelun kysymyksiin. Tämä haastattelu ei aikuisten diagnosointiprosessin kohdalla kuitenkaan ole aina välttämätön."
      Se mitä tuossa ei kerrota, on se kauanko diagnosointiin menee. Tapauskohtaisesti se voi kestää parista kuukaudesta jopa pariin vuoteen. Eli on todellakin paljon muutakin kuin lottorivin täyttämistä.

      Lainaa

    49. Viettävä lepakko 16.8.2024 22:19
      Tulos: -3 (11 ääntä)
      Lisko: En ymmärrä mikä ongelma paistopistetuotteissa oikein oli? Venejutunkin olisi tilanteessa voinut kuitata hauskana lausahduksena. Viikonloppuvieraista olen samaa mieltä, että ehkä vähän töksäyttävää 😁
      Mun silmään kuulostaa kaikki ihan normaalilta. Me ei tiedetä minkä takia kysyi lähtöaikaa.

      Lainaa

    50. Ikävystyttävä omena 17.8.2024 3:15
      Tulos: +6 (18 ääntä)
      Olenko ainoa jonka mielestä viimeisen mokan kirjoittajalla on hyvä mies ja kirjoittaja itse ylireagoi?

      Lainaa

    51. Toipuva haisunäätä 17.8.2024 10:45
      Tulos: +18 (20 ääntä)
      Toj Karin: Viiden sekunnin haku ja ensimäisen hakutuloksen klikkaaminen olisi antanut sinulle vastauksen, mutta tehdään se nyt sinun puolesta tämän kerran. Tässä on se mitä Autismiliiton sivuilla diagnosoinnista kerrotaan: "Autismikirjon häiriön diagnosointiprosessi tapahtuu tyypillisesti erikoissairaanhoidon puolella, [...]
      Ja jotta tuohon prosessiin edes pääsee, täytyy päästä läpi seulasta, joka on rasti ruutuun kysymyksiä, jotka on suunniteltu lähinnä löytämään autistiset nuoret pojat. Riittävän monen kohdan täytyy täsmätä tai lääkäri, jolle sinusta on laitettu lähete, että tätä tyyppiä olisi syytä tutkia tarkemmin, voi estää pääsyn tutkimukseen sinua edes tapaamatta.
      Vaikka olisi kuinka elämänmittainen tunne, ettei ole samanlainen kuin muut, ei kuulu minnekään, ei kykene ylläpitämään ystävyyssuhteita ja ylipäänsä elämä on haastetta toisen perään ja samaistuu sitä enemmän, mitä enemmän tutustuu muiden myöhäisessä elämänvaiheessa diagnoosin saaneiden kertomuksiin omista kokemuksistaan, nuo raksi ruutuun diagnoosin ensiaskeleet voivat määrittää, ettet ole tarpeeksi autisti saadaksesi edes minimimäärää tukea, mitä oikea ja tarkka diagnoosi olisi.

      Lainaa

    52. rottanpää 17.8.2024 13:41
      Tulos: +4 (6 ääntä)
      Joidenkin mielestä fretti: Muuten hyvin sanottu, mutta ei se että veneen kantokyky on aiheellinen huoli, välttämättä tarkoita, että aloittajan äiti olisi ylipainoinen. Jos vene on pieni esim. neljälle tarkoitettu ja sillä yleensä veneilee kaksi aikuista ja kaksi lasta, niin on ihan aiheellista miettiä, mitä ylimäärinen normaalipainoinenkin [...]
      Ihan hyvä huomio. Tosin, jos vene olikin vain pieni, niin en ymmärrä, miksi miehen kommenttia olisi pidetty tilannetajuttomana. Mutta mitä muiden loukkaantumiseen tulee, niin mielestäni siitä ei voi päätellä mitään, kerta aloittaja ei sano siitä mitään (tai edes aloittajan itsensä, koska hän puhuu vain nolostumisesta). Ihmiset eivät yleensäkään muiden toilailuista tms. kertoessaan kerro sitä, että muutkin pitivät toisen toimintaa toilailuna, ellei kertojalla sitten ole jotain aivan erityistä tarvetta korostaa asiaa.

      Lainaa

    53. Joidenkin mielestä fretti 17.8.2024 14:43
      Tulos: 0 (10 ääntä)
      rottanpää: Ihan hyvä huomio. Tosin, jos vene olikin vain pieni, niin en ymmärrä, miksi miehen kommenttia olisi pidetty tilannetajuttomana. Mutta mitä muiden loukkaantumiseen tulee, niin mielestäni siitä ei voi päätellä mitään, kerta aloittaja ei sano siitä mitään (tai edes aloittajan itsensä, koska hän puhuu vain [...]
      Sehän tuossa juuri on, kun aloittajan esimerkeistä ei mitenkään käy ilmi, miten ne ovat tilannetajuttomia. Ne voivat olla tai voivat olla olematta tilanteesta riippuen. Mielestäni tuossa tekstissä ei kuvata mitään, miksi aloittajan pitäisi kaivautua maan alle, joten hän vain kuulostaa ylidramaattiselta. 
      Se onko aloittajan äiti ylipainoinen ja oliko veneen kestävyyden pohdiskelu hänen mielestään loukkaavaa, olisi paljon olennaisempi tieto tilannetajuttomuuden arvioinnissa kuin se kuinka monta lasta heillä on ja harrastaako perhe yhdessä. Jos kukaan muu ei häiriinny miehen kommenteista, niin ehkä aloittajan vain pitäisi opetella olemaan nolostumatta turhista.
      Jos aloittajan mies vaikka haluaisi käyttää hattua, joka olisi aloittajan mielestä maailman noloin ja hän häpeäisi silmät päästään aina sen nähdessään, niin pitäisikö miehen lakata käyttämästä sitä? Jos hatussa itsessään ei olisi mitään loukkaavaa, eikä hän yrittäisi mennä se päässään esim. häihin tai hautajaisiin.

      Lainaa

    54. Tulos: -7 (11 ääntä)
      Tarkoittaako päikkykaveri päiväunikaveria? En ymmärrä

      Lainaa

    55. Suopea sitruuna 17.8.2024 21:13
      Tulos: -7 (13 ääntä)
      rottanpää: Paistopistejutussa tilannetajutonta oli päivitellä vieraalle sitä, kuinka pulliin kuluu vieraiden takia kamalasti rahaa. Itsekin jouduin sen kyllä pari kertaa lukea, ennen kuin tajusin. Venejutussa kyseessä taas oli se, ettei mies pohtinut "mahtuukohan kaikki veneeseen turvallisesti", vaan pohdinta kohdistui [...]
      Kirjolla joko ollaan tai ei. Olet väärässä.
      Nyt vasta on tajuttu, että kirjoa on ylipäänsä. Joskus vielä tajutaan, että kaikki ihmiset ovat kirjolla. 
      Ei niin, että ne, jotka ovat ns. sosiaalisesti lahjakkaita ja sopeutuvat helposti koulu- ja työelämään, ovat normaaleja, ja ne, joilla on vaikeuksia sopeutua, ovat jotenkin erilaisia. 
      Kaikki ovat jollain tavalla erilaisia, ja kaikken vahvuudet pitää huomioida, ja auttaa kaikkia tuomaan vahvuutensa esiin. Näin ihannemaailmassa. 
      Eikä niin, että ihmisiä syrjäytetään heidän heikkouksiensa vuoksi, tai että annetaan ihmisten uhriutua ja syrjäytyä heikkouksiinsa vetoamalla. 

      Lainaa

    56. Toipuva haisunäätä 17.8.2024 22:29
      Tulos: +9 (11 ääntä)
      ööööh: Tarkoittaako päikkykaveri päiväunikaveria? En ymmärrä
      Oisko päiväkotikaveri? Siis että lapset on samassa ryhmässä tms

      Lainaa

    57. Neuvokas rakki 18.8.2024 10:25
      Tulos: -3 (11 ääntä)
      ööööh: Tarkoittaako päikkykaveri päiväunikaveria? En ymmärrä
      Tyhmäksi tekeytymällä ei tee muuta kuin itsensä tyhmäksi.

      Lainaa

    58. Suolaton vadelma 19.8.2024 19:36
      Tulos: +9 (15 ääntä)
      Nolaava mies? No eihän ole. Minä olen saanut kuulla yli 50 vuotta siitä, kun kysyin vieraalta, että milloin hän lähtee. Ei kuulemma olisi saanut kysyä. Olen yhä, että WHAT??? Mitä ihmeen piiloajatuksia tuikitavalliseen kysymykseen oikein voi liittyä?

      Lainaa

    59. Joutilas kameli 20.8.2024 8:41
      Tulos: +3 (5 ääntä)
      Tarkkaileva mansikka: No hitot on. Ihan normaalia keskustelua nuo ovat, paistopistejutusta ei edes voi löytää mitään moitittavaa ellei itse vedä mukaan jotain ääliömäisiä kuvitelmia pullantuoksuisista mammoista, jotka ei mihinkään paistopisteleivonnaisiin koske (vai oliko tuo edes se ongelma, vai kenties jotain vielä kauempaa haettua?). [...]
      ”Teidänkin pulliin meni nyt hirveästi rahaa kun tulitte käymään”

      Lainaa

    60. Tietämätön siili 20.8.2024 9:38
      Tulos: +2 (8 ääntä)
      Simppeli dinosaurus: Tilannetajuttomana mieluusti välttelesin tilanteita, joten joko olen poissa tai tilannetajuton, turha siitä on jälkeenpäin syyllistää. Miksi tilannetajuiset eivät voi tätä käsittää?
      On eri asia olla tilannetajuton kuin täysi moukka! Kyllä aikuisella ihmisellä pitäisi jotkut kellot soida, mitä on sopiva sanoa ja mitä ei. Esim. just toi, että vieraille ei sanota päin naamaa että tulee kalliiksi ostella tarjottavia! Eikö mitään muuta sanottavaa keksinyt? Sitten on parempi olla hiljaa. Mielummin vaikka ummikkona hiljaa kuin moukkana äänessä.

      Lainaa

    61. Touhukas marja 20.8.2024 10:27
      Tulos: +3 (5 ääntä)
      Impotentti kurkku: Jos pidät tätä normaalina keskusteluna tai sosiaalisten normien mukaisena, olet itse empatiakyvytön tai tilannetajuton. Autismin kirjossa henkilö ei osaa asettua toisen näkökulmaan, mutta ei ole täysin empatiakyvytön, enemmänkin osaamaton, eli tilannetajuton.Psykopaatti ja narsisti sen sijaan eivät halua asettua toisen kenkiin, joka tekee heistä empatiakyvyttömiä.
      "Psykopaatti" ei ole lääketieteellisesti tunnistettu diagnoosi, ja narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivät eivät myöskään usein *kykene* kokemaan empatiaa. Kyseessä on mielenterveyden häiriö, eikä mikään haluttomuus.  
      P.S. Empatiakyvyttömyys ei automaattisesti tee kenestäkään ns. pahaa ihmistä, samoin kuin empatiakykyinen ei automaattisesti ole ns. hyvä ihminen

      Lainaa

    62. Nokkava kärpänen 21.8.2024 9:00
      Tulos: 0 (2 ääntä)
      Tietämätön siili: On eri asia olla tilannetajuton kuin täysi moukka! Kyllä aikuisella ihmisellä pitäisi jotkut kellot soida, mitä on sopiva sanoa ja mitä ei. Esim. just toi, että vieraille ei sanota päin naamaa että tulee kalliiksi ostella tarjottavia! Eikö mitään muuta sanottavaa keksinyt? Sitten on parempi olla hiljaa. Mielummin vaikka ummikkona hiljaa kuin moukkana äänessä.
      Se, mitä vieraille sopii sanoa, riippuu vieraista.

      Lainaa

    63. Nuiva hylje 23.8.2024 23:08
      Tulos: -2 (2 ääntä)
      Mitä Merin jutussa tarkoittaa kohta: "pussailin yhen naisen kanssa sekä mun mieheni" ? Meri pussaili siis myös miehensä kanssa?

      Lainaa

    64. Tulos: 0 (4 ääntä)
      Lisko: En ymmärrä mikä ongelma paistopistetuotteissa oikein oli? Venejutunkin olisi tilanteessa voinut kuitata hauskana lausahduksena. Viikonloppuvieraista olen samaa mieltä, että ehkä vähän töksäyttävää 😁
      Olisihan nuo voinut sanoa toisinkin:     1. tarkoittaa että meillä emäntä EI osaa leipoa,  2. Anoppi voisi ostaa oman veneen  3.  Hotellejakin on olemassa.

      Lainaa

    65. ToottasMäni 26.8.2024 18:11
      Tulos: +2 (2 ääntä)
      kakkis: Olisihan nuo voinut sanoa toisinkin:     1. tarkoittaa että meillä emäntä EI osaa leipoa,  2. Anoppi voisi ostaa oman veneen  3.  Hotellejakin on olemassa.
      Tai ihan vaan antaa olla.

      Lainaa

    Lue lisää

    Kommentoi

    Avatar

    Vastaa

    Nimikone

    Laiskottaako? Täytä nopeasti nimikoneella!

    Avainsanat: kuunnella, kylässä, nolata, nolo, parisuhde, puhelu, tilanneaju, vieraat, äiti